Debat

Den grønne strategi er blind på det ene øje

DEBAT: Regering og Folketing overser systematisk miljøteknologien. Det skete også i statsministerens åbningstale, mener Jørn Jespersen, Dansk Miljøteknologi.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Jørn Jespersen
Direktør i Dansk Miljøteknologi

Der bliver brugt mange begreber om det grønne for tiden. Der tales om cleantech, grøn vækst, fremtidens klimaløsninger og om lovende energi- og miljøteknologier. Statsministeren siger i sin åbningstale, at "Danmark er førende inden for en række miljøvenlige og energieffektive teknologier. Det skal vi vise verden."

Måske er det efterhånden på sin plads med en vis begrebsafklaring, så vi ved, hvad vi taler om, og så vi kan sikre en rigtig prioritering af den fremtidige indsats. Ellers risikerer Danmark som samfund at overse oplagte muligheder for fremtidig vækst og beskæftigelse.

Jeg vil gerne forsøge med en definition:
Nye energiteknologier er alternativer til de fossile kilder som olie og kul. De omfatter vind, sol, bølgekraft mv.

Klimateknologier må opfattes bredere. Her er også tale om teknologier, som kan nedbringe forbruget af energi og dermed udslippet af CO2: Intelligent styring af fjernvarmesystemer, grøn IT, isolering, lavenergihuse og ressourcebesparende pumper er eksempler.

Hvis man ønsker at drage fordel af en ny grøn verdensøkonomi, så er det en klar fejltagelse at overse miljøteknologien. Her er nemlig stor fremtidig beskæftigelse og eksport.

Jørn Jespersen
Dansk Miljøteknologi

Miljøteknologi derimod handler om at skaffe rent vand, ren luft og ren jord i en fremtid, hvor ressourcerne er under voldsomt pres.

Og så kaldes det alt sammen under en hat for cleantech, så det lyder rigtigt flot.

Kun fokus på klima og energi 
Pointen er imidlertid, at regering og folketing udelukkende satser på energi- og klimaområdet. Her lægges alle pengene til teknologiudvikling, mens indsatsen inden for de klassiske miljøområder som vand, luft og jord helt overses. Og det til trods for, at der her er lige så store fremtidige markedspotentialer som inden for alternativ energi.

Miljøministeren og stort set alle partier har tidligere bebudet, at de ville arbejde for et Miljøteknologisk Udviklingsprogram, men de har med en enkelt undtagelse glemt at sætte midler af på deres finanslovsudspil. Og de har undladt at melde forslag om miljøteknologi ind i forhandlingerne om globaliseringsmidlerne.

Stort potentiale 
Dermed går Danmark glip af oplagte miljøprojekter: Rensning af hospitalsspildevand, nye innovative teknologier til vandrensning, genindvinding af fosfor, reduktion af luftforurening fra skibe, fjernelse af ultrafine partikler fra byluften og nye metoder til oprensning af forurenet jord i byerne - bare for at nævne nogle få.

Og det karakteristiske er, at de alle har et kæmpe globalt markedspotentiale, rummer danske styrkepositioner og er miljømæssigt særdeles velbegrundede.

Hvis man ønsker at drage fordel af en ny grøn verdensøkonomi, så er det en klar fejltagelse at overse miljøteknologien. Her er nemlig stor fremtidig beskæftigelse og eksport.

Og bemærk venligst, at den miljøteknologiske branche i Danmark ikke beder om støtte fra staten. Tværtimod rækker vi hånden frem og tilbyder at finansiere størstedelen af de nye og innovative projekter, som kun bliver til noget, hvis der etableres et offentligt-privat partnerskab om at realisere dem.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørn Jespersen

Formand, ICROFS, indehaver, JJ Advice
civiløkonom (CBS. 1987), lærer (Blaagaard Seminarium. 1982)

0:000:00