Erhvervsliv: Der er brug for færre regler

REGLER: Både DI og Landbrug & Fødevarer mener, at der er brug for afbureaukratisering. EU-lovgivningen og miljøgodkendelser giver problemer.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lovede et regel-opgør, da folketingsåret i går blev talt i gang.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lovede et regel-opgør, da folketingsåret i går blev talt i gang.Foto: Kristian Aaskov Nielsen / Altinget.dk
Anders Jerking
"Tiden er kommet til at give regelbunken et kritisk eftersyn," sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i går i sin åbningstale i Folketinget. Statsministeren fokuserede på afbureaukratisering for lærere, pædagoger og sosu-hjælpere, men der er også planer om regelforenkling på miljøområdet. Det fastslog Venstres miljøordfører, Eyvind Vesselbo, i går i et debatindlæg på Altinget | Miljø.

Vesselbos udmelding bliver budt særdeles varmt velkommen i erhvervslivet.
"Det er der i allerhøjeste grad brug for. Man har forsøgt at gøre meget for at afbureaukratisere, men virksomhederne føler ikke, at det er blevet markant nemmere. Det er ét skridt frem og to tilbage," siger DI's miljøchef, Bjarne Palstrøm.

Langt fra mål 
Han peger på, at Miljøministeriet i den seneste AMVAB-opgørelse kun havde lettet de administrative byder 7,3 procent siden 2001. Målet er en reduktion på 25 procent inden 2010.
"Jeg begynder at tvivle på, at miljøministeren når det," siger Bjarne Palstrøm.

Han peger på fortolkningen af EU-lovgivningen som et område, der ofte skaber problemer.
"Ofte vil vi gerne gøre det en lille smule bedre i Danmark eller tage nogle særlige hensyn. På den måde komplicerer vi reglerne. Men hver gang vi gør det forskelligt fra de øvrige europæiske lande, så gør vi det vanskeligere for vores virksomheder at operere på eksportmarkederne," siger han og peger på affalds-sektoren som en branche, der er plaget af mange særregler.

På Miljøministeriets hjemmeside er fremhævet en række initiativer, som skulle mindske bureaukratiet. Et af initiativerne er den nye husdyrlov, som på hjemmesiden er forsynet med et logo for "Let administration".

Man har forsøgt at gøre meget for at afbureaukratisere, men virksomhederne føler ikke, at det er blevet markant nemmere. Det er ét skridt frem og to tilbage.

Bjarne Palstrøm
Miljøchef, DI

Men på trods af logoet er der stadig store problemer med loven, mener Bjarne Palstrøm.
"Den bliver man nødt til at se på, for det ser ud til, at kommunerne stadig har svært ved at få det til at fungere i praksis," siger Palstrøm, der mener, at sagerne bør flyttes væk fra kommunerne, hvis administrationen ikke kommer til at fungere inden for et år eller to.

Sager trækker ud 
Også i Landbrug & Fødevarer mener man, at der er behov for at gennemgå miljølovgivningen.
"Vi kan se flere eksempler på uklar lovgivning, det giver problemer hos myndighederne og betyder, at sagsbehandlingen trækker ud. Der vil være godt med en gennemgribende revision, så vi får klare mål, klare regler og klare retningslinjer. Det vil vi gerne hjælpe med," siger organisationens miljøchef, Anette Christiansen.

Hun peger ligeledes på loven om miljøgodkendelser, hvor uklarheder betyder, at sager bliver anket til klagenævnet og derefter sendt tilbage til kommunerne, så sagerne trækker ud i årevis.

Et andet problem opstår, når flere myndigheders lovgivning støder sammen. Anette Christiansen peger eksempelvis på afbrænding af fedt som brændsel, der tidligere hørte under EU-regler i Fødevareministeriet. Så blev virksomhederne fritaget for reglerne for derefter at støde ind i nye krav som følge af affaldsreglerne.
"Så kører tingene i ring, og så er man lige vidt," siger hun.

Et tredje problem er EU-lovgivningen.
"Dels skal lovgivningen spille sammen med den danske lovgivning, dels ser vi en tendens til, at EU-lovgivningen over-implementeres. Det bliver nemt til ekstra byrder for både erhvervslivet og myndighederne," siger Anette Christiansen.

Meld en regel 
Miljøministeriet indledte i juni kampagnen "Meld en miljøregel", hvor virksomheder kunne melde besværlige miljøregler. Miljøministeriet oplyser, at man har fået omkring 30 henvendelser, som man i løbet af efteråret vil se nærmere på.

Ministeriet har desuden iværksat et byrdejægerprojekt, hvor man i dialog med virksomheder finder konkrete problemer i miljøreguleringen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eyvind Vesselbo

Fhv. MF (V), fhv. 1. viceborgmester, Gentofte, formand for Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner
mag.art. i kultursociologi (Københavns Uni. 1978)

0:000:00