Debat

Brug de grønne afgifter mere intelligent

DEBAT: En afgift på kvælstof kom ikke med i skattepakken - den må med i Grøn Vækst, hvis vi vil sikre bedre vandmiljø, mener Jørn Jespersen, Dansk Miljøteknologi.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Jørn Jespersen,
Direktør for Dansk Miljøteknologi

Skattereformen er et skridt i den rigtige retning, fordi den flytter beskatning fra arbejde til grønne afgifter, som er det mest effektive middel til at reducere forurening.

Vi vil gerne have et bedre vandmiljø i vores søer, vandløb og indre farvande. Et bedre miljø forudsætter, at belastningen med næringsstoffer bliver reduceret væsentligt i forhold til i dag. Næringsstofferne kommer primært fra spildevand og landbrug, så hvis vi vil forandring, skal vi bruge de grønne afgifter på begge bidrag.

Husk overløbsbygværker 
Skattepakken indeholder en forhøjelse af spildevandsafgiften, som vil give et incitament til at rense spildevandet bedre. Dansk Miljøteknologi er enig i forslaget, men ønsker at påpege, at en stor del af af spildevandet løber uden om renseanlæggene via de mange tusinde såkaldte overløbsbygværker - ikke mindst på grund af de stigende regnmængder som følge af klimaforandringerne. En rigtig løsning bør derfor også indeholde en grøn afgift på dette væsentlige forureningsbidrag.

Afgift på kvælstof 
Til gengæld mangler en stillingtagen til landbrugets næringsstofbidrag. Skattekommissionen påviste, at en gødningsafgift på 4 kr. pr. kg vil kunne nedsætte kvælstofforbruget i landbrugsproduktionen så meget, at landbruget måske alene ad denne vej kan leve op til kravene i vandmiljøplanen. Samtidig vil det give et varigt skatteprovenu i størrelsesordenen 1 milliard kroner - et beløb, der svarer til skatten på produktionsjord.

Vi vil gerne have et bedre vandmiljø i vores søer, vandløb og indre farvande. Et bedre miljø forudsætter, at belastningen med næringsstoffer bliver reduceret væsentligt i forhold til i dag.

Jørn Jespersen
Direktør for Dansk Miljøteknologi

Alligevel er gødningsafgiften ikke med i skattepakken. Dansk Miljøteknologi går ud fra, at det skyldes, at regeringen vil behandle spørgsmålet i forbindelse med oplægget om Grøn Vækst. Her er hovedformålet netop at skabe et bedre vandmiljø i vores søer, vandløb og indre farvande. Derfor opfordrer vi til, at en afgift på kvælstof kommer til at indgå i regeringens udspil og forhandlinger om Grøn Vækst.

Danmark har allerede internationalt set et højt niveau for grønne afgifter, men det har også givet store miljøforbedringer, og det har bidraget væsentligt til, at vi har opbygget en stærk miljøteknologisk industri.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørn Jespersen

Formand, ICROFS, indehaver, JJ Advice
civiløkonom (CBS. 1987), lærer (Blaagaard Seminarium. 1982)

0:000:00