Debat

Usaglig kritik fra DMU

DEBAT: Det er på tide, at de offentlige institutioners monopol på rådgivning bliver brudt, mener Foreningen af Rådgivende Ingeniører, der understreger, at de leverer rådgivning af høj kvalitet.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Miljøministerens invitation til den private rådgiverbranche (som i øvrigt har været længe ventet) vil styrke konkurrencen om opgaverne og dermed kvaliteten og diversiteten i de løsningsmodeller, som Miljøministeriet vil blive præsenteret for.

Preben Boock
Chefkonsulent i Foreningen af Rådgivende Ingeniører
Af Preben Boock
Chefkonsulent i Foreningen af Rådgivende Ingeniører

Skal man tro de bekymringer, som Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) lagde på bordet for miljøminister Troels Lund Poulsen den 2. september, så vil øget konkurrence om rådgivningsopgaverne i ministeriet give frit spil for smarte konsulent-lykkeriddere, som vil skyde vildt fra hoften uden at basere sig på forskning. Når miljøministeren nu begynder at sende opgaverne i udbud i stedet for at forære dem til DMU, så kan værdifuld forskning gå tabt, frygter DMU sammen med Jægerforbundet og Dansk Ornitologisk Forening.

Lige så gode som DMU
Bekymringerne må siges at bero på et meget dårligt kendskab til den private rådgivningsbranche. De danske rådgivere er nogle af Europas bedste, og videnniveauet og -intensiteten i opgaveløsningen på miljøområdet har udviklet sig eksplosivt i de senere år. Al den rådgivning, som vores medlemmer udfører, er i bund og grund forskningsbaseret, objektiv og fagligt lige så velfunderet som den rådgivning, DMU kan tilbyde.

Offentlige forskningsinstitutioner har alt for længe haft monopol på en stor del af de rådgivningsopgaver, som ministerierne har brug for at få løst, og det er derfor glædeligt, at Miljøministeriet nu langt om længe sætter skub i udliciteringen og dermed skabe reel konkurrence på området.

Sundt med konkurrence
I Foreningen af Rådgivende Ingeniører har vi den opfattelse, at DMU slet ikke behøver at forsvare sig med letkøbte og usande beskyldninger om manglende faglighed, kvalitet og objektivitet i spillet om de ministerielle rådgivningsopgaver. DMU er, ud over at være en fuldt konkurrencedygtig og anerkendt forskningsinstitution, også blevet begavet med en varslingsperiode på ét år, inden opgaverne overdrages til andre - og det må siges at være yderst favorable forhold.

Fakta

Bland dig!
Deltag i miljødebatten - send dit indlæg til: [email protected].

Derfor bør DMU droppe bekymringerne: DMU vil med sin mangeårige særstatus og faglige kompetence stå stærkt i den kommende udlicitering af opgaver, og øget konkurrence fra den private rådgiverbranche vil kun være et sundt og udviklende tilskud til bestræbelserne på at få den bedst mulige rådgivning. Miljøministerens invitation til den private rådgiverbranche (som i øvrigt har været længe ventet) vil styrke konkurrencen om opgaverne og dermed kvaliteten og diversiteten i de løsningsmodeller, som Miljøministeriet vil blive præsenteret for.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Preben Boock

Projektleder, Hillerød Forsyning, fhv. chefkonsulent, FRI
cand.agro. (Den kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1980)

0:000:00