FN: Biodiversiteten skal på finansministerens bord

INTERVIEW: Biodiversiteten er også et spørgsmål om økonomi. Derfor skal nye handlingsplaner adopteres på højeste plan i de økonomiske ministerier. Sådan lyder en af anbefalingerne i et nyt forskningsprojekt fra FN-tænketank. Altinget har talt med projektets leder.
Et nyt forskningsprojekt fra FN-tænketank anbefaler, at finans- og statsministre verden over begynder at få øjnene op for, at biologisk mangfoldighed er grundlaget for verdensøkonomien.
Et nyt forskningsprojekt fra FN-tænketank anbefaler, at finans- og statsministre verden over begynder at få øjnene op for, at biologisk mangfoldighed er grundlaget for verdensøkonomien. Foto: Claus Nissen

Biodiversitet er ikke kun en udgift, men også grundlaget for, at kommende generationer kan få mad og have de fornødenheder, der er nødvendige. Derfor er det vigtigt, at Finansministerierne og de ministerier, der er ansvarlige for udnyttelsen af jordens ressourcer, forpligter sig - ellers risikerer man, at planerne ikke bliver gennemført.

Christian Prip
Projektleder på United Nations University
Fakta

FAKTA:

På Biodiversitetskonventionens 6. partskonference i april 2002 vedtog man et globalt mål om, at tabet af biodiversitet skulle reduceres væsentligt inden år 2010.

I 2004 udsendte regeringen sin Handlingsplan for biologisk mangfoldighed og naturbeskyttelse i Danmark 2004-2009.

I maj 2006 fremlagde EU-kommissionen en konkret handlingsplan med specifikke mål og indsatser frem mod 2010.

Kommissionen har siden vurderet, at der sker fremskridt på visse områder, fx i forbindelse med implementeringen af Natura-2000 områderne, hvorimod der endnu er lang vej med hensyn til integrering af biodiversitet i de andre sektorpolitikker.

I den femte danske miljøtilstandsrapport Natur og Miljø 2009 konkluderes det, at "intet tyder på at Danmark vil kunne opfylde EU's mål om at standse nedgangen i den biologiske mangfoldighed, biodiversiteten, inden 2010."

Selvom der er vist fremgang i bl.a. vandløb og søer, så går naturen i Danmark fortsat tilbage i skovene, i den lysåbne natur, i landbrugslandet og i vore havområder.

Den seneste statusrapport, som det danske miljøministerium udarbejdede til FN om naturens mangfoldighed i Danmark, er blevet kraftigt kritiseret af de grønne organisationer, som mener, at rapporten tegner et langt mere positivt billede, end det fremgår af rapporter fra DMU.


Kilde: Det Grønne Kontaktudvalg
Biodiversiteten angår ikke kun Miljøministeriet. Det er i høj grad også et anliggende for Stats- og Finansministerierne. For fremtiden skal de økonomiske ministerier fuldt ud anerkende betydningen af biodiversiteten som en vigtig forudsætning for udvikling og for bekæmpelse af fattigdom. Ellers vil tabet fortsætte. Sådan lyder nogle af konklusionerne på et to-årigt globalt forskningsprojekt foretaget af en FN-tænketank.

"De nationale handlingsplaner for biodiversitet skal være "ejet" af hele regeringen og have klare prioriteringer og målbare mål. Biodiversitetsplanlægningen skal være en bred politisk proces med mange aktører involveret," siger projektleder på forskningsprojektet, Christian Prip.

Christian Prip har tidligere været Danmarks forhandlingsleder på Biodiversitetskonventionen, men de sidste to år har han haft orlov fra Miljøministeriet for at arbejde som ankermand på forskningsprojektet i FN-tænketanken United Nations University.

Forskningsprojektet har set på både forberedelse, indhold og implementering af de nationale planer for biodiversitet, som ifølge Biodiversitetskonventionen er hovedhjørnesten for national implementering. På den baggrund er tænketanken kommet med 28 anbefalinger for fremtiden.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00