Ingen vil betale for klimatilpasning

KLIMATILPASNING: Klimatilpasningen kommer til at koste penge, men hvem skal betale? Det var et af de store, men stadig uafklarede spørgsmål på mandagens konference om klimatilpasning.
Regnmængderne vil stige, men hvem skal betale for de skader, som vandet vil forvolde? Og hvem har ansvaret for forebyggelsen? Det var bare nogle af de spørgsmål, som blev diskuteret, da Teknologirådet var vært for en konference om klimatilpasning.
Regnmængderne vil stige, men hvem skal betale for de skader, som vandet vil forvolde? Og hvem har ansvaret for forebyggelsen? Det var bare nogle af de spørgsmål, som blev diskuteret, da Teknologirådet var vært for en konference om klimatilpasning. Foto: colourbox

De offentlige budgetter er måske ikke store nok, så man er nødt til at se på, om der er andre muligheder for at finansiere det her. Kan man gå ind på det private lånemarked og få nogle finansieringsordninger? Eller kan forsikringsordninger bruges? Der er ikke nogle oplagte formler for det her, og en af de store udfordringer er at finde ud af, hvordan klimatilpasningen skal finansieres.

Peter Gammeltoft
Afdelingsleder, DG Environment, EU-Kommissionen

Hvem skal betale, når landmandens jord står under vand, når sommerhuset synker i havet, eller kloakkerne flyder over og gør skade på huse og veje?

De stigende vandmængder i fremtiden er en kendsgerning, som mange af Danmarks kommuner allerede er begyndt at tage hånd om. Men at sikre infrastruktur, kloaksystemer og kyststrækningen mod klimaforandringerne er en udfordring for kommunerne - ikke mindst fordi ansvarsfordelingen i forbindelse med finansiering af både forebyggelse og skader langt fra er på plads.

Netop økonomi var et af de gennemgående temaer på den konference om klimatilpasning, som mandag blev afholdt af Teknologirådet i samarbejde med Videnscentret for Klimatilpasning og Koordineringsenhed for Forskning i Klimatilpasning (KFT).

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00