Debat

Albertslund: Landbrugspakke ude af takt med fremtiden

DEBAT: Landbrugspolitik handler om at finde den rette balance mellem udvikling af sektoren og miljøbeskyttelse. Den nye landbrugsaftale rammer desværre helt ved siden af, skriver Steen Christansen (S), borgmester i Albertslund.

Den nye landbrugspakke bidrager ikke til en bæredygtig fødevaresektor, skriver Steen Christansen (S), borgmester i Albertslund. 
Den nye landbrugspakke bidrager ikke til en bæredygtig fødevaresektor, skriver Steen Christansen (S), borgmester i Albertslund. 
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Steen Christansen (S)
Borgmester i Albertslund

Natten til 22. december indgik Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance en ny landbrugsaftale.

Så kom julen, og der blev ikke meget mere debat om den sag. Hvilket er rigtig ærgerligt, for det er helt afgørende, at vi får en politisk debat om, hvordan vi udvikler en bæredygtig fødevaresektor. Det handler om arbejdspladser her og nu, men også om et fremtidigt bæredygtigt samfund.

De politiske vande er delt præcist som de plejer, når det handler om dansk landbrugspolitik. Landbrugspolitik handler om at finde en balance mellem udvikling af sektoren og miljøbeskyttelse. Den balance findes ikke i den nye aftale. Aftalen giver ikke rammer for bæredygtig udvikling af vores fødevaresektor, der bryder med en produktionsform udviklet midt i forrige århundrede.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Ude af takt med fremtiden
Aftalen afføder ikke nævneværdige investeringer i den økologiske produktion af fødevarer. Markedet for økologiske fødevarer er i kraftig vækst, både herhjemme, i resten af Europa og i Nordamerika. Flere landmænd end nogensinde før overvejer at omlægge til økologi. Måske fordi det konventionelle landbrug har problemer. Aftalen mangler politisk mod til at satse på et marked i vækst.

Aftalen åbner ikke nye perspektiver for, at Danmark kan bidrage til at bremse verdens overforbrug af fosfor. Et forbrug der, hvis det ikke reduceres, opbruger undergrundens fosforreserver. Vores fødevareproduktions træk på verdens fosforressourcer er ganske enkelt ikke bæredygtigt. Vi skal landspolitisk have det spørgsmål på dagsordenen. Alt andet er ansvarsløst.

Landsbrugsaftalen efterlader den danske fødevaresektor tilbage på perronen. Og derfor bliver kommunerne nødt til i de kommende år at stille krav til landbrugssektoren om at levere økologiske produkter.

Steen Christansen (S)
Borgmester i Albertslund

Overordnet set vil den nye landbrugsaftale få negative konsekvenser for vores drikkevandskvalitet, vores vandløbskvalitet og vores biodiversitet. Det er en meget omkostningsfuld vej at gå - både nu, men især i forhold til en bæredygtig udvikling af vores samfund.

I Albertslund Kommune har vi i mange år forsøgt at have et globalt udsyn og fremme lokale tiltag til grøn omstilling og vækst. Siden midten af 90’erne har vi efterspurgt økologiske fødevarer, og har i dag økologisk bespisning i vores børneinstitutioner. Vi har også efterspurgt grønne løsninger på flere andre områder, eksempelvis udendørs belysning. Vores indkøbsvolumen understøtter vækst inden for grøn teknologi, og vi kobler os tæt på teknologiudviklingen, så vi i partnerskaber kan forme nye løsninger, metoder og produkter.

Den tredje vej
Lad os tænke videre, og lad os tænke endnu mere innovativt. Vi kan for alvor transformere fødevaresektoren, hvis vi går en tredje vej, og åbner for, at vores byer også bidrager til fødevareproduktionen i stor skala.

Albertslund Kommune har en vision om at trække fødevareproduktionen ind i byen. Byhaver kender vi, men de skal udbredes endnu mere. Byhaver rummer potentialer som et kæmpe aktiv for enhver bykommune. De gøre vores byrum mere attraktive, og giver værdi for beboerne.

Industriel indendørs produktion af fødevarer kender vi teknologisk set mindre til. Men det fungerer flere steder i verden, blandt andet i Japan og Korea. Et billede på det kunne være grønsagsproduktion i tidligere industribygninger. Tomatplanter placeret i vertikale lag og forsynes med LED-lys. Som produktionsform kan den vise sig mere bæredygtig end eksisterende, fordi den kan frigøre os af globale forsyningskæder og reducere de miljøbelastninger, som byerne eksporterer gennem deres efterspørgsel på fødevarer.

Danske eksportsuccesser opstår, når vi udvikler kvalitetsprodukter, der bygger på banebrydende design og teknologi. Når vi bryder med traditionerne og skaber nye nicher.

Landsbrugsaftalen efterlader den danske fødevaresektor tilbage på perronen. Og derfor bliver kommunerne nødt til i de kommende år at stille krav til landbrugssektoren om at levere økologiske produkter, så vi via vores indkøb kan fremme den helt nødvendige bæredygtige omstilling af landbruget. Mest af alt for fremtiden. Som de siger i Venstre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00