Alle jubler over udspil om jordfordeling – men færre vil betale for gildet

JORDFORDELING: I et stort anlagt fællesudspil beder landbruget og Danmarks Naturfredningsforening om et milliardbeløb til jordfordeling. På Christiansborg er der glæde over udspillet, men intet politisk flertal står klar med pengene.

Maria Reumert Gjerding (tv.) fik ros for fællesudspillet med landbruget, men ingen lovning om en milliard kroner til jordfordeling. (Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix).<br>
Maria Reumert Gjerding (tv.) fik ros for fællesudspillet med landbruget, men ingen lovning om en milliard kroner til jordfordeling. (Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix).
Anders RedderFreja Søgaard

Det her er klogt og gennemarbejdet, men selvfølgelig er det ikke billigt. Den del af det, det må vi se på.

Jakob Ellemann-Jensen (V), miljø- og fødevareminister

”Jeg tager imod det med ja-hatten på.”

Det var meldingen, da Jakob Ellemann-Jensen (V) på et pressemøde stod side om side med Maria Reumert Gjerding og Martin Merrild og lovpriste det nye jordfordelingsudspil fra Danmarks Naturfredningsforening og Landbrug & Fødevarer.

Miljø- og fødevareministerens ja-hat opsummerede den positive modtagelse, som politikere på tværs af rød og blå blok gav udspillet.

Dokumentation

FAKTA - Det foreslår Danmarks Naturfredningsforening og Landbrug & Fødevarer

Ang. jordfordeling:

  • En prioritering af multifunktionel jordfordeling, som kan sikre udtagning eller ekstensivering af landbrugsdriften op imod 100.000 hektar landbrugsjord.

  • Jordfordelingsfonden anbefales at få en volumen i milliardstørrelsen.

  • Indsatsen skal prioriteres i ådale, lavtliggende landbrugsarealer, kulstofrige jorde og i områder, hvor myndighederne har besluttet at øge beskyttelsen af drikkevand, samt som led i at løse lokale udfordringer i områder, hvor landbrugsbedrifter ligger uhensigtsmæssigt i fht. ammoniakfølsom natur.

Ang. ammoniak:

  • Ny natur (fastlagt ved en skæringsdato) etableret på privat og frivillig basis skal ikke udløse specifikke ammoniakkrav i henhold til husdyrbrugsloven, når et husdyrbrug skal miljøgodkendes. Dette skal også fremme den enkelte lodsejers lyst til at gøre en indsats for naturen.

  • DN og L&F anbefaler at igangsætte en nærmere udredning af, hvordan der eventuelt kan indføres differentierede krav af kategori 2 arealer (blandt andet større heder og overdrev beliggende uden for de internationale naturbeskyttelsesområder), hvor man gør kravene afhængig af arealets naturkvalitet.

  • En etablering af en opkøbsordning rettet mod de mest uhensigtsmæssigt placerede husdyrbrug.

Kilde: 'Fælles løsninger - for natur og landbrug' af Danmarks Naturfredningsforening og Landbrug & Fødevarer.

Læs hele udspillet her.


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00