Debat

Bæredygtigt Landbrug: Et tiltrængt paradigmeskifte

DEBAT: Landbrugspakken er et godt og vigtigt første skridt på vejen til et paradigmeskifte, lyder det fra Bæredygtigt Landbrugs formand Flemming Fuglede Jørgensen, efter Ida Auken kritiserer pakken for bare at være mere af det samme. 

"Mere gødning
vil betyde større og stærkere planter – der er i stand til bedre at spise
gødningen op, ligesom planterne kan optage mere CO2," skriver Bæredygtigt Landbrugs formand Flemming Fuglede Jørgensen.
"Mere gødning vil betyde større og stærkere planter – der er i stand til bedre at spise gødningen op, ligesom planterne kan optage mere CO2," skriver Bæredygtigt Landbrugs formand Flemming Fuglede Jørgensen.Foto: Bæredygtigt Landbrug
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Flemming Fuglede Jørgensen
Formand for Bæredygtigt Landbrug

Jeg er fuldstændig enig med Ida Auken, når hun i Altinget skriver, at der skal udvikles nye løsninger for at få landbruget ud af krisen. Også når hun tilføjer, at svaret ikke kan være mere af det samme.

Derfor undrer det mig, at hun dels ingen visionære løsningsforslag peger på – dels at det, hun doserer, blot er mere af det samme.

Et godt første skridt på vejen
Den nys vedtagne landbrugspakke er nemlig ikke mere af det samme. Den introducerer et tiltrængt paradigmeskifte.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

I sig selv er den ikke nok – men den er et godt og vigtigt første skridt på vejen. Og vi vil efter et par års målinger være meget klogere.

For det første kan vi glæde os over, at model-beregningernes tid om landbrugets udledninger snart vil være fortid. Den nye landbrugspakke betyder, at landbruget – og alle andre – vil blive målt på konkrete udledninger i stedet for beregninger.

Den nys vedtagne landbrugspakke er nemlig ikke mere af det samme. Den introducerer et tiltrængt paradigmeskifte. 

Af Flemming Fuglede Jørgensen
Formand for Bæredygtigt Landbrug

For os i landbruget er det godt nyt.

Man har som hovedregel, hvor man har igangsat autoriserede målinger, set udledninger, der ligger langt under beregningerne. De viser samtidig, at hvor resultaterne ligger højt, kan man ofte pege på kilder uden for marken som årsag, det kan være fra staldanlæg, det kan være fra by- eller husspildevand.

Når det bliver klarlagt, præcist hvor disse for store udledninger stammer fra, kan vi fremover få dem bremset ved en målrettet indsats til glæde for naturen.

Større og stærkere planter
Samtidig giver landbrugspakken mere gødning til vore udsultede afgrøder og marker, så vi igen kan bruge godt landmandsskab. Det betyder, at vore afgrøder vil indeholde mere protein til glæde for føde og foder, og samtidig er det et gode for naturen.

Gødning er planternes næring, og kvælstof (N) er byggestenen til aminosyrer og protein.

Mere gødning vil betyde større og stærkere planter – der er i stand til bedre at spise gødningen op, ligesom planterne kan optage mere CO2.

Den merudledning af kvælstof, der har været debatteret så voldsomt, er et beregnet tal, der kan gå begge veje og betyder, med det højeste tal der er nævnt i debatten, en merudledning på 200 g pr. kystkilometer.

Og så er det store fald i husdyrproduktionen, som vi desværre oplever i denne tid, ikke taget med i beregningerne af antal dyreenheder. Det ville påvirke stærkt i nedadgående retning.

På niveau med internationale samfund
Vi landmænd har i en lang årrække måttet give afkald på at arbejde efter reglerne i godt landmandsskab på grund af manglende gødning, og vi har måttet erkende, at vore afgrøder ikke levede op til de kvalitetskrav, moderne mennesker naturligvis stiller til indhold af protein i deres mel, gryn og brød.

Det kan vi bedre nu.

Også derfor er Landbrugspakken så vigtigt et vendepunkt og et første skridt.

Vi håber i Bæredygtigt Landbrug, at alle ansvarlige politikere og organisationsfolk herefter målrettet vil arbejde for at forbedre økonomien i landbrugserhvervet.

Det kan bl.a. ske ved et målrettet arbejde for at fjerne særbyrder og særregler. Og så vil det betyde, at vi kan komme til at arbejde på samme niveau, som de lande vi måler os med i det internationale samfund.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Fuglede Jørgensen

Fhv. formand, Bæredygtigt Landbrug
landmand

0:000:00