Debat

Biavlere: Vi har brug for systematisk tilgang til at styrke biodiversiteten

DEBAT: Der bør nedsættes et biodiversitetsråd, så økosystemer og fødekæder sikres. Bier skal på skoleskemaet og alle aktører skal forpligtes, hvis biodiversiteten skal styrkes, skriver Bo Brebøl.

Vi ved
for lidt om, hvordan vi bedst styrker biodiversiteten, mener Bo Brebøl.
Vi ved for lidt om, hvordan vi bedst styrker biodiversiteten, mener Bo Brebøl.Foto: Morten D.D. Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bo Brebøl
Bestyrelsesmedlem, Danmarks Biavlerforening

Der er tydelige tegn på, at biodiversiteten er truet, men vi ved for lidt om, hvordan vi bedst gør en indsats, der virkelig gavner.

Derfor er der behov for, at vi registrerer den hidtidige tilstand og de opnåede ændringer systematisk til brug for en løbende cost-benefit-analyse.

Jordbrugserhvervene har en lang tradition for at veje forskellige indsatsfaktorer op imod det opnåelige merudbytte, mens foranstaltninger til forbedring af natur, miljø og biodiversitet er præget af større usikkerhed.

Tiden må nu være inde til at benytte en væsentlig del af støtten til at fremme natur og miljø, således at landmændene får økonomisk mulighed for at vende udviklingen.

Bo Brebøl
Bestyrelsesmedlem, Danmarks Biavlerforening

En markant forbedring af biodiversiteten opnås ikke alene gennem spektakulære udlæg af urørt skov og nationalparker. Det brede billede tegnes stadig i det dyrkede land.

Derfor er det vigtigt, at regeringen får vedtaget en biodiversitetspakke, hvor indsatsen både rettes mod de egentlige naturområder og mod naturværdierne i jordbrugslandskabet.

Bierne spiller en vigtig rolle
Det er vigtigt, at indsatsen ikke alene sikrer en smuk og artsrig natur, men også velfungerende økosystemer og fødekæder, hvor bierne har mulighed for at fungere som bestøvere.

Bierne spiller en afgørende rolle i bestøvningen af såvel dyrkede afgrøder som naturens vilde planter.

Værdien af biernes og andre insekters bestøvning af afgrøder er vurderet til omkring én milliard kroner årligt i Danmark.

Dertil kommer, at en effektiv bestøvning gør det muligt at øge landbrugsproduktionen uden at bruge mere kemi og uden at øge CO2-belastningen.

I naturen har bestøvningen også værdi, blandt andet ved at bierne øger fødegrundlaget for både pattedyr og fugle.

Vigtigt at alle forpligter sig
Med afsæt i andre landes nationale bestøverstrategier bør myndigheder og organisationer i samarbejde identificere behov og initiativer til gavn for alle bestøvere.

Det er vigtigt, at alle deltagende organisationer forpligter sig, og at alle aktiviteter og initiativer forankres hos de ansvarlige aktører.

Bestøverstrategien kan bygge på eksisterende initiativer, som udvides med en bred vifte af nye tiltag til gavn for bestøverne og bestøvningen i Danmark.

Ud fra de internationale forpligtigelser og inspireret af tiltag i andre lande skal en bestøverstrategi ikke blot være en udredning, men være handlingsorienteret og føre til konkrete forbedringer for alle bestøvere.

Brug landbrugsstøtte til at fremme natur
Landbrugets effektivisering har ført til et forarmet landskab med store rene dyrkningsflader. For bierne og for mange andre arter giver det mangel på levesteder og føde. Der mangler både vandløb, levende hegn og ukrudt.

Anvendelsen af sprøjtegifte kan herudover medføre utilsigtede skader. Det kan blandt andet nedsætte biernes immunforsvar og ødelægge deres orienteringsevne i en sådan grad, at bifamilierne bryder sammen.

Hvis landmændene skal udlægge mere natur eller drive jorden mere skånsomt, vil det kræve så kraftige virkemidler, at de ikke udelukkende kan findes på nationalt plan.

Derfor er det glædeligt, at EU har åbnet nye muligheder for fordelingen af landbrugsstøtten.

I begyndelsen var landbrugsstøtten således indrettet, at den fremmede produktionen. Det virkede så godt, at EU endte med overskud af landbrugsvarer.

Derfor afkoblede man støtten, således at den i dag gives som et arealtilskud uden krav om særlig indsats.

Tiden må nu være inde til at benytte en væsentlig del af støtten til at fremme natur og miljø, således at landmændene får økonomisk mulighed for at vende udviklingen.

Alle skal have incitamenter til at medvirke
De væsentligste udfordringer for bestøverne er manglen på levesteder og føde.

Alle fra haveejere og biavlere til landmænd og kommuner skal have incitamenter til at medvirke i skabelsen af et mere varieret landskab med blomstrende planter, som sikrer en kombination af levesteder og fødegrundlag for insekterne.

Elementer i vores dagligdag, som direkte skader bestøverne, skal håndteres på en måde, så de negative effekter minimeres.

Vi skal nedbringe følgerne af brugen af pesticider for bestøvere, og vi skal undgå uhensigtsmæssig pleje af områder, der kan give fødegrundlag og levesteder til bestøverne.

Læs også

Bestøvere skal på skoleskemaet
Danskerne skal forstå vigtigheden af vores bestøvere. De skal glædes over oplevelser med bestøverne, og de skal selv være med til at beskytte bestøverne.

Bestøvernes rolle i økosystemet skal indarbejdes som et fast element i undervisningen, lige fra de yngste klasser til ungdomsuddannelserne, herunder også de grønne uddannelser, som blandt andet omfatter landbrugsuddannelserne og medarbejdere i naturforvaltningerne.

Derudover skal formidling om bestøverne være til stede i dagligdagen, såvel i medierne som i folkeoplysningen.

Nedsæt et biodiversitetsråd
Natur, miljø og biodiversitet rummer så komplekse sammenhænge, at det kunne være nyttigt at sikre værdien af de politiske tiltag ved at nedsætte et biodiversitetsråd.

Det er vigtigt, at et biodiversitetsråd kan samle de biologiske, tekniske og økonomiske problemstillinger til realiserbare løsningsforslag og konsekvensberegninger.

Kun et bredt sammensat biodiversitetsråd vil kunne levere et holdbart materiale til den politiske proces.

Dokumentation

Temadebat: Hvordan bekæmper vi naturkrisen?

Regeringen vil den kommende tid udarbejde en ny natur- og biodiversitetspakke. Arbejdet med pakken blev sparket i gang med en stor konference på Marienborg.

Altinget Miljø har inviteret alle deltagerne på Marienborg-mødet til at komme med deres bud på, hvad der skal være i natur- og biodiversitetspakken.

Naturdebatten vil løbe hen over de kommende måneder med indlæg fra over 30 forskellige aktører.

Du kan se hele listen over deltagerne i debatten her:

I Altingets temadebatter inviteres en række aktører til at skrive et debatindlæg om et aktuelt emne.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00