Debat

BL: Ingen krummer i urigtigt udsagn fra KU-forsker

REPLIK: Kvaliteten af dansk korn dykker kraftigt, men mere gødning kan stoppe udviklingen, og miljøet behøver ikke tage skade. Det skriver faglig direktør i Bæredygtigt Landbrug Jørgen Evald Jensen og retter stærk kritik mod KU’s Hans Henrik Bruun.

Jørgen Evald Jensen er faglig direktør i Bæredygtigt Landbrug. Han mener, at KU’s Hans Henrik Bruun er helt gal på den, når han han afviser den dårlige danske kornkvalitet.
Jørgen Evald Jensen er faglig direktør i Bæredygtigt Landbrug. Han mener, at KU’s Hans Henrik Bruun er helt gal på den, når han han afviser den dårlige danske kornkvalitet.Foto: Bæredygtigt Landbrug
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jørgen Evald Jensen
Faglig direktør Bæredygtigt Landbrug

På Altinget skrev lektor i biologi ved KU Hans Henrik Bruun 9. oktober, at mere gødning ikke giver mere korn, og at der aktuelt ikke er problemer med proteinindholdet i det danske brødkorn.

Enten lever Hans Henrik Bruun i en osteklokke fjernt fra virkeligheden, eller også forsøger han bevidst at misbruge sin stilling ved et højt estimeret universitet til at fremsige urigtige påstande.

Det er et faktum, at proteinindholdet i dansk dyrket korn de seneste 15 år er styrtdykket. Fra et niveau i slutningen af 1980’erne på godt 11 procent til lige godt 8 procent i 2015. Der er tale om et fald på knap 30 procent.

Fakta
Vil du også blande dig i debatten?
Send dit indlæg til [email protected].

Danish Excluded er et rigtigt begreb
Udviklingen i kvalitetsforringelse er så drastisk, at man ude i verden ikke længere ønsker at købe dansk korn. Dermed er begrebet ”Danish Excluded” opstået, når køberne fra eksempelvis Asien ønsker tilbud på korn i EU.

Den ringe kvalitet betyder, at fodring af svin, som det ganske rigtigt er anført, kræver yderligere tilsætning af dyrt importeret soya – typisk fra det amerikanske kontinent. 

Udviklingen i kvalitetsforringelse er så drastisk, at man ude i verden ikke længere ønsker at købe dansk korn.

Jørgen Evald Jensen
Faglig direktør i Bæredygtigt Landbrug

Det betyder, at produktionen af slagtesvin i Danmark mister konkurrenceevnen. 

Det er blandt andet årsagen til, at der eksporteres over 10 millioner smågrise ud af landet til opfedning og slagtning i andre EU-lande. Til stor skade for arbejdspladser og økonomi i Danmark.  

Dansk brød af udenlandsk korn
Det er også et faktum, at dyrkning af korn med brødkvalitet kræver tilstrækkelig kvælstofforsyning til, at planten kan danne de minimum 11,5 procent protein, som er mindstekravet. 

Det kan under de danske kvælstofnormer kun ske i et meget lille omfang ved at flytte tildelingen fra andre afgrøder, som dermed så at sige sulter endnu mere. 

Derfor bliver der produceret en alt for lille mængde til, at danske landmænd kan forsyne det danske marked. 

En af de store aktører i markedet, Havnemøllerne, måtte således sidste år importere 70 procent af deres hvede fra udlandet. 

Det er tal, som selvfølgelig er kendt af Hans Henrik Bruun, som forsker ved KU, specielt når han udtaler sig om sagen.

Miljøet behøver ikke lide skade
Med hensyn til de miljømæssige konsekvenser af gødskning efter ligevægt, som er kravet i henhold til EU-direktiverne, så bekræfter nye undersøgelser baseret på målinger, at så længe man gøder efter ligevægtsprincippet, er tabet af kvælstof kun marginalt større, end tilfældet er i dag. 

Nye målinger viser i øvrigt, at kvælstofbidraget fra landbruget er langt mindre end tidligere beregnet

Et tredje faktum, som selvfølgelig også er Hans Henrik Bruun bekendt, er, at daværende miljøminister Kirsten Brosbøl 22. april 2015 i et svar til Folketinget bekræftede, at man ud fra den danske grundvandsovervågning ikke har grund til at antage, at det danske grundvand er truet af nitrat.

Så kære Hans Henrik Bruun, lad de mange forskere, der arbejder tæt med de her problemstillinger, om at udtale sig på vegne af universiteterne.

Proteinudviklingen i dansk korn 

Kilde: Videncenter for Svineproduktion

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00