COP12-resultat høster stor ros

BIODIVERSITET: Det er ikke kun den danske miljøminister, der glæder sig over resultatet ved COP12. Også 92-gruppen og en tidligere dansk forhandler er tilfredse. Spørgsmålet er dog fortsat, om der er penge nok til at nå 2020-målene.

I Sydkorea blev verdens lande enige om at fordoble pengestrømmen til ulandene.<br>
I Sydkorea blev verdens lande enige om at fordoble pengestrømmen til ulandene.
Foto: colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

Jeg ser resultaterne ved COP12 som de næstvigtigste i Biodiversitetskonventionens historie.

Christian Prip
Senioranalytiker, Fridtjof Nansens Institut

Store globale forhandlinger i FN-regi er ikke just kendt for at ende med tilfredshed fra både de ansvarlige politikere og fra de grønne organisationer. Men her er sidste uges aftale ved COP12 en undtagelse. Den danske miljøminister går længst i begejstringen for resultatet i Sydkorea og kalder aftalen historisk.

"Det er historisk, fordi man aldrig før har afsat så mange penge til biodiversitet. Jeg er ikke i tvivl om, at en fordobling af ressourcerne vil bringe os et godt stykke ad vejen," siger Kirsten Brosbøl (S)

De to succeskriterier, hun forud for topmødet udpegede til de vigtigste, kom man i mål med. Det lykkedes således både at sikre en bindende aftale om at fordoble midlerne til ulandene, samt at sende et klart signal til FN om, at biodiversitet skal have et selvstændigt mål i FN's kommende mål for bæredygtig udvikling, der skal forhandles på plads i 2015. Det skete med vedtagelsen af den såkaldte Gangwon-deklaration.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00