Danmark tager nej-hat på i EU efter tabt ammoniakkamp

PROTEST: Danmark vil ikke støtte EU’s indsats mod luftforurening efter mislykket forsøg på at få ændret et selvindmeldt mål om 24 procents reduktion i ammoniakudslip fra 2020.

Det er særligt Danmarks intensive svineproduktion, som er skyld i et højt dansk ammoniakudslip.
Det er særligt Danmarks intensive svineproduktion, som er skyld i et højt dansk ammoniakudslip.Foto: Colourbox.com
Rikke Albrechtsen
Fakta
EU's ren luft-pakke er en opdatering af eksisterende udledningslofter, der skal reducere udslip fra industri, trafik, elværker og landbrug, der skader luftkvaliteten i Europa.
Pakken indeholder:
- Et nyt rent luftprogram for Europa
- Reviderede nationale udledningslofter med skrappere krav på ammoniak, små partikler, svovloxider, NOx (kvælstofoxider) og flygtige organiske stoffer (Volatile Organic Compound). Kommissionen ønskede også at indføre krav til metan, men det har særligt medlemsstaterne modsat sig.
Ifølge Kommissionen vil gennemførelsen af pakkens tiltag forhindre 58.000 for tidlige dødsfald. Disse beregninger baserer sig dog på de oprindelige mål i ren luft-pakken og ikke de mindre ambitiøse mål, som medlemsstaterne nu er nået frem til.

BRUXELLES: Det bliver uden dansk støtte, når et flertal blandt EU’s miljøministre på onsdag vil stille sig bag nye grænser for udledningen af fem forurenende stoffer frem mod 2030, herunder ammoniak.

To års ekstremt svære forhandlinger og store nedjusteringer på ambitionsniveauet er gået forud. Men det luxembourgske EU-formandskab føler sig nu sikker på medlemslandenes støtte til de nye udslipsmål, der dækker en række af de mest skadelige stoffer for både sundhed og miljøet, der anslås at koste over 400.000 menneskeliv om året i EU.  

Danmark stemmer dog nej. Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) skyder skylden på målet for udledningen af ét af stofferne, nemlig ammoniak.

Dokumentation

Luften lukket ud af udslipsmål

Mange lande har forhandlet deres ammoniakmål for 2030 betydeligt ned. Se her, hvordan de oprindelige tal fra Kommissionen er endt for de fem lande, der havde fået de højeste reduktionsmål.

                   Kommissionens udspil                     Ministerrådets resultat

Tyskland      39%                                                         30% 

Danmark      37%                                                         24%

Slovakiet      37%                                                         30%

Tjekkiet        35%                                                         22%

Ungarn         34%                                                         25%


0:000:00