Debat

Dansk Akvakultur: V sætter realistisk ramme for vækst

DEBAT: Venstre-regeringen fortjener ros for at have sat en mere offensiv og realistisk ramme for vækst, hvor der er bedre balance mellem hensyn til miljø og fødevareproduktion, skriver Brian Thomsen, direktør for Dansk Akvakultur.

Venstreregeringen har sat en mere offensiv og realistisk ramme for vækst, skriver Brian Thomsen, direktør for Dansk Akvakultur.
Venstreregeringen har sat en mere offensiv og realistisk ramme for vækst, skriver Brian Thomsen, direktør for Dansk Akvakultur.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Brian Thomsen
Direktør i Dansk Akvakultur

Bedre rammer for landbrugs- og fødevareerhvervet.

Sådan lød overskriften i regeringsgrundlaget fra juni sidste år. Venstre-regeringen har sammen med Liberal Alliance, Konservative og Dansk Folkeparti leveret varen på en række områder, men den er langtfra i mål.

Virakken om landbrugspakken viser, at også på dette område mødes reformer med massiv modstand. Og i det politiske spin bliver en fjer hurtigt til fem høns.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Som primærerhverv har vi lyttet til skiftende regeringers målsætninger om vækst i akvakultur ved at skabe vækst i samspil med natur og miljø. Venstreregeringen har taget tre politiske initiativer, som sætter en mere offensiv og realistisk ramme for vækst, og som gør, at missionen denne gang ser ud til at lykkes.

Direktøren for det hele
Beslutningen om at fusionere miljø og fødevarer i ét ministerium er rigtigt set. Der har ikke hidtil været balance mellem hensyn til miljø og hensyn til vækst.

Regeringen fortjener ros for at gå i clinch med overimple­mentering af EU-regler på miljøområdet.

Brian Thomsen
Direktør i Dansk Akvakultur

Vi har tidligere oplevet, at Miljøministeriet har underkendt fornuftige vækstplaner fra Fødevareministeriet. Vi oplever nu, at departementet spiller en stadig større rolle som koordinator og ”moderator” mellem de forskellige styrelser. Det er ikke en nem opgave. Naturstyrelsen og Miljøstyrelsen har svært ved at afbalancere hensyn til både miljø og fødevareproduktion, og vi ser gerne, at ministeriet styrker politikudviklingen på vækst og rammevilkår.

Opgør med overimplementering
Regeringen fortjener også ros for at gå i clinch med overimple­mentering af EU-regler på miljøområdet.

Den nyligt vedtagne lov om miljøkonsekvensrapport (VVM) betyder, at reglerne for havbrug nu flugter med det bagvedliggende direktiv. Det er glædeligt, og vi roser ministeren for at afvise forslag fra SF og Enhedslisten om at indføre øget VVM-pligt for akvakultur. Det er svært at forstå, at der er politiske partier, som arbejder for at flytte arbejdspladser til andre EU-lande.

Der udestår fortsat et opgør med overimplementering af EU’s habitatdirektiv, og vi opfordrer miljø- og fødevareministeren til at få tilpasset de danske regler, ligesom der er behov for et opgør med Natur- og Miljøklagenævnets restriktive administration af habitatreglerne og nævnets praksis med udpegning af sagkyndige, hvor der kan stilles spørgsmål ved habiliteten.

Hetz mod fødevareerhvervet 
Sagen om landbrugspakken har vist, at fødevareproduktion og kvælstof er en miljøpolitisk slagmark, hvor sagligheden har trange kår.

Faktum er, at kvælstoftabet fra fødevareproduktionen over tid er faldet markant, og at danske kilder kun bidrager marginalt til kvælstof i de danske farvande. Det er derfor urimeligt at tale om ”miljøkatastrofe”.

Denne hetz mod fødevareerhvervet kommer fra politiserende forskere, politikere i opposition, NGO'er og ukritiske medier. Det ærgrer os, at Eva Kjer Hansen måtte gå af som minister i denne sag, men det ændrer ikke ved, at kampen skal føres til ende. Danmark kan ikke være tjent med en monopoliseret og politiserende rådgivning fra biologerne fra DCE, som ikke har ret, når de hævder, at kvælstof er det største miljøproblem.

Derfor håber vi, at ministeren sætter handling bag løftet om at lade udenlandske forskningsinstitutioner evaluere kvælstofmodellerne bag vandområdeplanerne. Det er afgørende, at de hviler på et solidt fagligt grundlag. Endelig må vi opfordre ministeren til få miljømål i Helcom forankret i det demokratiske system. Disse miljømål har ikke har været i offentlig høring, og Folketinget har ikke været inddraget. Det er i strid med basale demokratiske principper.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Thomsen

Chefkonsulent, Dansk Akvakultur Producent Organisation, medlem, DTU Aqua’s advisory board, formand, EU Kommissionens Rådgivende Udvalg for Akvakultur, formand, Agri-Aqua Innovation Denmark, vicepræsident, Federation of European Aquaculture Producers
HD i organisation og ledelse (Aarhus Uni. 2013), MBA (Heriot-Watt Uni. 1999), cand.polyt. (DTU 1985)

0:000:00