Debat

Dansk Erhverv: Pant på cigaretter er en idé, der skal skoddes

REPLIK: Pantideen på skodder duer ikke, for cigaretter vil ikke indtjene sig selv, som flasker gør. I stedet er løsningen på skodsvineriet mere oplysning og bøder, mener Jakob Lamm Zeuthen, miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv.

Ifølge Jakob Lamm Zeuthen er det vigtigste skridt i kampen mod skodderne på gaden at ændre folks dårlige vaner. 
Ifølge Jakob Lamm Zeuthen er det vigtigste skridt i kampen mod skodderne på gaden at ændre folks dårlige vaner. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Flora Juul Holst
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jakob Lamm Zeuthen
Miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv

For nylig efterlyste Mikael Kristensen her på Altinget pant på cigaretskodder.

Han estimerer, at danskerne smider otte-ni millioner skodder i naturen hver dag. I 2017 blev der ifølge Danmarks Statistik solgt godt seks milliarder cigaretter om året.

Det vil altså sige, at hvis Mikael Kristensen har ret, så ender over halvdelen af alle skodder i naturen.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Den er altså gal med den rygende del af Danmarks forståelse for, hvad der er godt for miljøet.

Der er brug for handling. Det er vi helt enige med Mikael Kristensen i.

Skodsmidning handler først og fremmest om dårlige vaner. Smed alle rygerne tilsvarende deres andet affald i naturen eller på gaden, så ville det flyde med affald alle vegne, det gør der som bekendt ikke.

Jakob Lamm Zeuthen
Miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv

Vi synes dog, at der er en anelse til den overdrivende side, når Mikael Kristensen indleder sit indlæg med følgende passage: ”Poser, vandflasker, emballager fylder og flyder overalt.”

Vores natur er, heldigvis, mere ren end snavset.

Pant på skodder som motivation
Men nu handler det om, at skodsmidning på gade og i natur skal reduceres.

Og Mikael Kristensens idé til en løsning er pant på skodder. 

Det er så ikke første gang, at idéen om pant bliver luftet, når der er brug for at få håndteret en miljøudfordring.

Inspirationen og argumentet for pant hentes ofte fra, at vi har et velfungerende returpantsystem for drikkeemballager, som snart udvides til også at håndtere juiceemballager.

Retursystemet henter mere end 90 procent af alle pantemballager hjem til affaldsbehandling og genanvendelse og sikrer, at emballagen ikke ryger i naturen.

Vores pantretursystem er utvivlsomt en succes, som omtales i EU og danner forbillede. Så hvorfor så ikke også pant på skodder for at løse problemet?

Huller i tankemønstret
Men sammenligningen holder ikke hele vejen.

En af årsagerne til, at pantsystemet fungerer så godt, er, at der her er tale om drikkeemballager, som der er økonomi i at indsamle.

Drikkeemballager af enten aluminium, plast eller glas har også en salgspris, når materialerne er affaldshåndteret og kan sælges som genanvendte materialer til en markedspris.

Økonomien kører rundt.

Læs også

Det vil ikke være tilfældet med pant for skodder, fordi den pantpris, der skal lægges oven på den enkelte cigaret, skal betales tilbage til den, der indleverer skoddet, ikke på nogen måde afspejler skoddets værdi.

Vi skal også huske, at der skal postes penge i at lave fysiske faciliteter til at drive pantordningen. De skal komme et sted fra.

Pisk i stedet for gulerod
Skodsmidning handler først og fremmest om dårlige vaner.

Smed alle rygerne tilsvarende deres andet affald i naturen eller på gaden, så ville det flyde med affald alle vegne, det gør der som bekendt ikke.

I stedet for pant foreslår vi, at myndigheder uddeles bøder på 1.000 kroner per skod, som der allerede er hjemmel til i lovgivningen.

Og pengene kan man så bruge til at opstille askebægere strategiske steder, såsom ved busstop, restauranter og andre sociale hotspots. 

Det vil give et klart incitament til skodsmiderne om at sørge for at bruge opstillede askebægere eller lommeaskebægere.

Sidstnævnte er der faktisk mange gode muligheder for, som jeg er overbevist om, at alt for få har fået øjnene op overfor.

Og så handler det ikke om at kradse penge ind. Det handler om at få ændret vaner.

Derfor skal uddeling af bøder naturligvis følges af massiv oplysning.

Mere oplysning til folket
Det er allerede slået fast, at skodder er en af de ti største kilder til miljøbelastende plastsvineri på europæiske strande.

Det er derfor fint, at EU-Kommissionen nu indfører en ny lovregulering, kaldet Engangsplastdirektivet, som lægger en producentafgift på cigaretter, som videregives til medlemslandenes myndigheder som betaling for at indsamle skodder.

Samtidig indføres der pligt til at oplyse befolkninger og rygere, at det miljøbelaster og sviner at smide skodder i naturen. Sporene er lagt. Nu skal der fut på.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Lamm Zeuthen

Klima- og fødevarepolitisk chef, DRC, næstformand, Forum for Bæredygtige Indkøb
ph.d. i økologi og menneskeskabte klimaeffekter (Københavns Uni. 1998)

0:000:00