Dansk Erhverv: Pant på cigaretter er en idé, der skal skoddes

REPLIK: Pantideen på skodder duer ikke, for cigaretter vil ikke indtjene sig selv, som flasker gør. I stedet er løsningen på skodsvineriet mere oplysning og bøder, mener Jakob Lamm Zeuthen, miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv.

Af Jakob Lamm Zeuthen
Miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv

For nylig efterlyste Mikael Kristensen her på Altinget pant på cigaretskodder.

Han estimerer, at danskerne smider otte-ni millioner skodder i naturen hver dag. I 2017 blev der ifølge Danmarks Statistik solgt godt seks milliarder cigaretter om året.

Det vil altså sige, at hvis Mikael Kristensen har ret, så ender over halvdelen af alle skodder i naturen.

Den er altså gal med den rygende del af Danmarks forståelse for, hvad der er godt for miljøet.

Der er brug for handling. Det er vi helt enige med Mikael Kristensen i.

Vi synes dog, at der er en anelse til den overdrivende side, når Mikael Kristensen indleder sit indlæg med følgende passage: ”Poser, vandflasker, emballager fylder og flyder overalt.”

Vores natur er, heldigvis, mere ren end snavset.

Pant på skodder som motivation
Men nu handler det om, at skodsmidning på gade og i natur skal reduceres.

Og Mikael Kristensens idé til en løsning er pant på skodder. 

Det er så ikke første gang, at idéen om pant bliver luftet, når der er brug for at få håndteret en miljøudfordring.

Inspirationen og argumentet for pant hentes ofte fra, at vi har et velfungerende returpantsystem for drikkeemballager, som snart udvides til også at håndtere juiceemballager.

Retursystemet henter mere end 90 procent af alle pantemballager hjem til affaldsbehandling og genanvendelse og sikrer, at emballagen ikke ryger i naturen.

Vores pantretursystem er utvivlsomt en succes, som omtales i EU og danner forbillede. Så hvorfor så ikke også pant på skodder for at løse problemet?

Huller i tankemønstret
Men sammenligningen holder ikke hele vejen.

En af årsagerne til, at pantsystemet fungerer så godt, er, at der her er tale om drikkeemballager, som der er økonomi i at indsamle.

Drikkeemballager af enten aluminium, plast eller glas har også en salgspris, når materialerne er affaldshåndteret og kan sælges som genanvendte materialer til en markedspris.

Økonomien kører rundt.

Det vil ikke være tilfældet med pant for skodder, fordi den pantpris, der skal lægges oven på den enkelte cigaret, skal betales tilbage til den, der indleverer skoddet, ikke på nogen måde afspejler skoddets værdi.

Vi skal også huske, at der skal postes penge i at lave fysiske faciliteter til at drive pantordningen. De skal komme et sted fra.

Pisk i stedet for gulerod
Skodsmidning handler først og fremmest om dårlige vaner.

Smed alle rygerne tilsvarende deres andet affald i naturen eller på gaden, så ville det flyde med affald alle vegne, det gør der som bekendt ikke.

I stedet for pant foreslår vi, at myndigheder uddeles bøder på 1.000 kroner per skod, som der allerede er hjemmel til i lovgivningen.

Og pengene kan man så bruge til at opstille askebægere strategiske steder, såsom ved busstop, restauranter og andre sociale hotspots. 

Det vil give et klart incitament til skodsmiderne om at sørge for at bruge opstillede askebægere eller lommeaskebægere.

Sidstnævnte er der faktisk mange gode muligheder for, som jeg er overbevist om, at alt for få har fået øjnene op overfor.

Og så handler det ikke om at kradse penge ind. Det handler om at få ændret vaner.

Derfor skal uddeling af bøder naturligvis følges af massiv oplysning.

Mere oplysning til folket
Det er allerede slået fast, at skodder er en af de ti største kilder til miljøbelastende plastsvineri på europæiske strande.

Det er derfor fint, at EU-Kommissionen nu indfører en ny lovregulering, kaldet Engangsplastdirektivet, som lægger en producentafgift på cigaretter, som videregives til medlemslandenes myndigheder som betaling for at indsamle skodder.

Samtidig indføres der pligt til at oplyse befolkninger og rygere, at det miljøbelaster og sviner at smide skodder i naturen. Sporene er lagt. Nu skal der fut på.

Forrige artikel Charlotte Fischer til SF: Stop for affaldsenergien vil koste dyrt for både samfund og klima Charlotte Fischer til SF: Stop for affaldsenergien vil koste dyrt for både samfund og klima Næste artikel Læsø: Naturplejens økonomi er en alvorlig trussel mod biodiversiteten Læsø: Naturplejens økonomi er en alvorlig trussel mod biodiversiteten
 • Anmeld

  Bjørn Glavind · Direktør & Iværksætter, Neurescue

  Huller i argumenterne

  Kære Hr. Zeuthen,

  Dit argument om at Hr. Kristensens forslag har huller i tankermønstret virker desværre ikke særligt overbevisende, da der lader til at være huller i dine argumenter.

  Du skriver at "pantpris, der skal lægges oven på den enkelte cigaret, skal betales tilbage til den, der indleverer skoddet, ikke på nogen måde afspejler skoddets værdi". Dette bruger du som argument for at skod-pant ikke kan løbe rundt.

  Betaler jeg som forbruger f.eks 1 krone per skod som et pant-tillæg, netop som forbrugere gør i dag på drikkeemballage, ligger der da lige netop en brugerbetalt pantværdi til at betale indløseren af skoddet. Da man ikke kan forvente at alt pant bliver indløst, har man allerede her en overskudsforretning til co-finansiering af pant-faciliteter.

  Ydermere tilføjer du "Vi skal også huske, at der skal postes penge i at lave fysiske faciliteter til at drive pantordningen. De skal komme et sted fra.".
  Jeg forstiller mig at den ideologiske baggrund af dit indlæg, givet din position, implicit tager afstand til afgifter og tillæg.
  Som verdensmestrer i afgifter og tillæg, virker det dog alligevel nemt at forstille sig et dansk miljø tillæg / afgift per cigaret pakke, til ydermere at sikre finansiering af ovennævnte faciliteter. Med nævnte 6 mia. solgte cigaretter årligt og lidt hovedregning er det med andre ord ikke mange kroner på hver pakke, før man kan finansiere en behørig udbygning af pantsystemet.

  Sidst argumenterer du for i stedet af implementere bøder (læs, pisk). Jeg er bestemt ikke i mod dette forslag, men vil blot påminde om, at havde dette virket, havde dagens pantsystem på drikkeemballage formentligt ikke aldrig været nødvendigt (og derefter en stor succes) i første omgang.

  Allersidst, vil jeg dele denne opfordring til at gentænke ideologisk frygt for afgifter, med respekt til miljøet.
  https://www.altinget.dk/miljoe/artikel/ny-groen-k-ordfoerer-vi-skal-droppe-den-ideologiske-frygt-for-afgifter

  Mvh

Vandplaner: Wermelin lover tæt inddragelse af aktører

Vandplaner: Wermelin lover tæt inddragelse af aktører

MILJØ: Miljøminister Lea Wermelin erklærer sig ”meget optaget af" at sikre tæt inddragelse af aktørerne i de kommende vandområdeplaner. Mere inddragelse er bydende nødvendigt, lyder det fra landbruget og sportsfiskerne.