Debat

Dansk Erhverv: Statsfinansierede forbrugertests skal være ens

DEBAT: Det giver utrygge forbrugere, at TÆNK Kemis forbrugertests ikke matcher dem, myndigheder og virksomheder samarbejder om, skriver Dansk Erhvervs miljøpolitiske chef, Jakob Lamm Zeuthen.

Det er afgørende, at forbrugerne får retvisende og ensartet information, skriver Jakob Lamm Zeuthen fra Dansk Erhverv.
Det er afgørende, at forbrugerne får retvisende og ensartet information, skriver Jakob Lamm Zeuthen fra Dansk Erhverv.Foto: Pressefoto, Dansk Erhverv
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jakob Lamm Zeuthen
Miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv

Forbrugerrådet TÆNK Kemi, der arbejder for offentlige midler, har nu i et par år testet forbrugsprodukter for indhold af kemiske stoffer, som TÆNK Kemi vurderer som værende problematiske. 

Samtidig er hovedparten af forbrugerne bekymrede for kemi i forbrugerprodukter, selv om lovgivningen i samme periode er blevet styrket, så produkterne er blevet mere sikre. Dansk Erhvervs målinger viste i 2015, at op mod 70 procent af forbrugerne er bekymrede for kemi i forbrugerprodukter.

Billige tests giver dårlige resultater
En del af forbrugernes bekymring kan muligvis forklares ved Forbrugerrådets måde at teste og informere på, for den større sikkerhed, som lovgivningen skaber, er ikke afspejlet i TÆNK Kemis testresultater. 

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected].

Tværtimod udvikler og vælger TÆNK Kemi at bruge testmetoder, som afviger fra myndighedernes måde at teste på, og som derfor ender med at så tvivl om produkter, som myndighederne vurderer som sikre.

Et eksempel er, når TÆNK Kemi tester kemi i madkasser og plastbokse, der kan smitte af på den opbevarede mad. 

Det er ikke rimeligt, at Tænk Kemi med offentlige midler nærmest opfinder og bruger andre testmetoder end dem, myndigheder og virksomheder er enige om og samarbejder om at bruge.

Jakob Lamm Zeuthen
Miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv

EU’s Plastforordning angiver de testbetingelser, som virksomheder skal benytte for at sikre, at reglerne for afsmitning overholdes for at sikre forbrugerne mod unødige kemikalier. Lovgivningen kræver, at virksomheder skal teste over 10 dage, men TÆNK Kemi vælger en billigere test over 24 timer, som er en mere usikker test end den solide test, som virksomheder er pålagt at benytte. 

Giver det mere tryghed for forbrugerne? Det mener vi ikke. 

Glemmer faldgruberne
Et andet eksempel er TÆNK Kemis test baseret på forbrugernes egne indscannede data gennem app’en Kemiluppen. 

Via Kemiluppen har forbrugere mere end en million gange indscannet indholdet af produkter, og denne mængde data bruger TÆNK Kemi nu i deres vurderinger. På den baggrund har TÆNK Kemi konkluderet, at ”danske forbrugervarer er mere sikre end udenlandske”, og at ”der kan være MI i visse forbrugsvarer”. MI er et allergifremkaldende stof.

Nu er det imidlertid sådan, at genbrug indebærer, at man risikerer at anvende noget, der er af ældre dato eller kan være regulært gammelt. Blandt andet kan Kemiluppen indeholde data fra forbrugernes scanninger af deres egne så at sige gamle produkter i hjemmet, som ikke behøver at være identisk med det, som findes på markedet i dag. 

Unødig bekymring
Som nævnt tidligere ændres lovgivningen, og noget, som var lovligt sidste år, kan være ulovligt i dag, og samtidig skaber TÆNK Kemi unødig tvivl og bekymring med testmetoder, som ikke er i overensstemmelse med den aktuelle lovgivning og fastsatte standarder.

Dansk Erhverv mener, at det er afgørende, at forbrugerne får retvisende og ensartet information på niveau med den, myndigheder og virksomheder leverer. Alt andet forvirrer. 

Det er ikke rimeligt, at TÆNK Kemi med offentlige midler nærmest opfinder og bruger andre testmetoder end dem, myndigheder og virksomheder er enige om og samarbejder om at bruge.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Lamm Zeuthen

Klima- og fødevarepolitisk chef, DRC, næstformand, Forum for Bæredygtige Indkøb
ph.d. i økologi og menneskeskabte klimaeffekter (Københavns Uni. 1998)

0:000:00