Debat

Dansk Fjernvarme: Nej, afbrænding af biomasse går ikke ud over biodiversitet

REPLIK: Det er en misforståelse, at afbrænding af biomasse fra de danske skove forringer biodiversiteten. Efterlades alt i skovene, går det ud over ejernes økonomi og i sidste ende biodiversiteten, skriver Kate Wieck-Hansen. 

Brancheaftalen om bæredygtig biomasse sikrer, at den brugte biomasse kommer fra skove, der bliver genplantet, hvor biodiversiteten opretholdes og nærmiljøet ikke belastes, skriver Kate Wieck-Hansen. 
Brancheaftalen om bæredygtig biomasse sikrer, at den brugte biomasse kommer fra skove, der bliver genplantet, hvor biodiversiteten opretholdes og nærmiljøet ikke belastes, skriver Kate Wieck-Hansen. Foto: /ritzau/Jens Dresling
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kate Wieck-Hansen
Teknisk konsulent i Dansk Fjernvarme

Biodiversiteten i de danske skove tager ikke skade af, at danske energiselskaber fyrer med bæredygtig biomasse.

Det står i modsætning til, hvad Søren Wium-Andersen ellers skriver i sit indlæg 9. november.

Som det er med en god og velplejet skov i dag, tyndes skoven til energiflis, mens grene og blade efterlades for at give næring til skoven – og dermed biodiversiteten.

Fakta
Deltag i debatten!

Det giver et positivt bidrag til skovdriften, som gør det muligt at dyrke skov. Hvis alt efterlades i skoven, bliver skoven ufremkommelig, og de træer, der gerne skulle give tømmer, bliver krogede og dårlige. Det resulterer i, at skoven ikke giver god økonomi for ejeren, og derfor vil ejeren sjældent genplante. Det går også ud over biodiversiteten.

Kun udtyndingstræ og flis afbrændes
Hvis nogen ser et helt træ blive fliset op, skyldes det, at sygdomsramte træer bliver fjernet for at hindre, at sygdommen spreder sig til andre træer i skoven.

Efterlades alt, bliver skoven ufremkommelig, og træerne bliver krogede og dårlige. Det resulterer i, at skoven ikke giver god økonomi for ejeren, og derfor vil ejeren sjældent genplante. Det går også ud over biodiversiteten.

Kate Wieck-Hansen

Et argument lyder, at skoven mister sin evne til at binde kulstof i jorden, når et træ fældes, hvilket naturligvis er rigtigt. Men skovens binding af kulstof i skovbunden er meget begrænset sammenlignet med CO2-effekten af at fortrænge kul med skovens resttræ. Det skyldes, at forrådnelsen i skovbunden ret hurtigt frigør den bundne kulstof i plantedelene til atmosfæren som CO2.

I debatten om bæredygtig biomasse ser vi ofte en misforståelse af det træ, der afbrændes på vores kraftvarmeværker. Der bruges kun udtyndingstræ og restprodukter som biomasse-brændsel. For eksempel den flis, der er tilovers, efter en vinduesproducent har lavet sine vinduer. Eller spånerne fra nye planker til trægulve.

Skov fungerer som et levende lager for CO2, og derfor er det vigtigt, at træ til energiformål ikke udtynder det lager.

Naturens ressourcer udtømmes ikke
Brancheaftalen om bæredygtig biomasse sikrer, at den brugte biomasse kommer fra skove, der bliver genplantet, hvor biodiversiteten opretholdes og nærmiljøet ikke belastes. Naturens ressourcer bliver ikke udtømt.

Som udgangspunkt har øget efterspørgsel på biomasse ført til mere skov. De skove, som leverer træ til danske kraftværker, er i vækst. Siden 1990 er skove i Danmark og EU vokset med henholdsvis 79 procent og 40 procent.

Ved omstillingen fra kul til biomasse har Danmark ikke øget udslippet af CO2. Vi er derimod gået foran og har sparet klimaet for over 7 millioner ton CO2 siden 1990. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kate Wieck-Hansen

Fhv. teknisk konsulent, Dansk Fjernvarme
kemiingeniør (Danmarks Tekniske Uni. 1975)

0:000:00