Debat

Dansk Miljøteknologi: Grønt diplomati kan øge eksporten

DEBAT: Grønt diplomati skaber gode, solide, danske industriarbejdspladser. Derfor gør Miljø- og Fødevareministeriet det helt rigtige ved at sende flere eksperter til EU, skriver Jonas Fredsted Villadsen, Sekretariatschef i Dansk Miljøteknologi.

Foto: colourbox
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jonas Fredsted Villadsen
Sekretariatschef i Dansk Miljøteknologi

I Dansk Miljøteknologi kan vi se, at EU-lovgivning skaber øgede markedsandele for vores virksomheder. Danmark eksporterer rundt regnet miljøteknologi til EU-landende for 15-20 milliarder kroner hvert år – og med en stigende kurve. Vand- og renluftløsninger udgør størstedelen. 

Når vi taler med vores virksomheder om, hvorfor det går så godt på de europæiske markeder, svarer de fleste: ”Fordi EU-direktivernes krav driver og stimulerer landenes vilje til at investere i ny teknologi”. Så simpelt kan det faktisk siges. 

Det betyder, at på områder, hvor Danmark har den teknologiske førertrøje på og kan præsentere de mest cost-effektive og ressourcerigtige løsninger, vil det være klogt at styrke den diplomatiske indsats i EU for at påvirke ny lovgivning i progressiv retning.. 

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Danmark skal sende nogle af sine dygtigste embedsfolk og bedste diplomater afsted til Bruxelles som ambassadører for den danske model og de danske løsninger.

Miljø- og Fødevareministeriet gør derfor det helt rigtige, når de 1. april sender endnu en national ekspert ned til et job i EU-kommissionen. Som dansk diplomat og forhandler kan han eller hun fra første parket præge den europæiske lovmølle, når nye krav skal søsættes og direktiver skrives.  

Danmark skal sende nogle af sine dygtigste embedsfolk og bedste diplomater afsted til Bruxelles som ambassadører for den danske model og de danske løsninger.

Jonas Fredsted Villadsen
Sekretariatschef i Dansk Miljøteknologi

Fælles regler fra EU er den bedste eksporthjælp
Dansk Miljøteknologi kvitterer for, at Miljø- og Fødevareministeriet viser vejen og nu får tre nationale eksperter i EU-kommissionen på miljøområdet. Flere fælles regler fra EU, som tager udgangspunkt i danske løsninger, og som styrker miljø- og ressourceeffektivitet, er den bedste eksporthjælp, man kan give til danske virksomheder. 

Og sikring af, at allerede vedtagne direktiver og forordninger rent faktisk gennemføres og overholdes i alle medlemslande er også med til at sikre, at danske løsninger finder vej til de europæiske lande.

På sigt vil en sådan form for grønt diplomati skabe gode, solide, danske industriarbejdspladser. Naturligvis under forudsætning af, at den er med til at hæve og udvikle miljøstandarderne og klimaambitionerne.

Send gerne flere eksperter afsted, de betaler sig selv hjem mange gange. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00