Debat

Derfor er natur og miljø ikke det samme

DEBAT: Der er forskel på natur og miljø, og hvis Naturfonden skal indfri sit formål, kræver det en kompromisløs indsats for at bevare og forbedre den danske biodiversitet. Det skriver Hans Meltofte, formand for Dansk Ornitologisk Forenings (DOF) naturpolitiske udvalg.

Sjældne arter er sjældne, fordi de er krævende. Den store kobbersneppe, som er globalt rødlistet som truet, og som vi kun har nogle hundrede ynglepar af i Danmark, skal have fugtige enge, der græsses eller slås efter fuglenes rugetid, og som ikke har for mange prædatorer. Dem er der ikke ret mange tilbage af i Danmark, så den er forsvundet fra en lang række områder.
Sjældne arter er sjældne, fordi de er krævende. Den store kobbersneppe, som er globalt rødlistet som truet, og som vi kun har nogle hundrede ynglepar af i Danmark, skal have fugtige enge, der græsses eller slås efter fuglenes rugetid, og som ikke har for mange prædatorer. Dem er der ikke ret mange tilbage af i Danmark, så den er forsvundet fra en lang række områder.Foto: Erik Thomsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

De sjældne og truede arter er sjældne og truede, fordi de er krævende. Der skal en langt mere fokuseret indsats til, hvis de skal trives. Fx egner de sig meget dårligt til politiske kompromisser.

Hans Meltofte
Formand for DOFs Naturpolitiske Udvalg
Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til: [email protected]

Af Hans Meltofte
Dr. scient., formand for DOFs naturpolitiske udvalg

Charlotte Dyremose (Altinget 1. okt.) er ikke alene om ikke at kunne se noget problem i Naturfondens fire ligestillede formål: Biodiversitet, vandmiljø, klima og folkelig forankring.

For det er en udbredt opfattelse, at alt det, vi gør for miljøet, er det samme som at gøre en masse for den trængte natur. Men så enkelt er det desværre ikke. 

Selvfølgelig hjælper det biodiversiteten i søerne og havet, at der ikke er algeopblomstringer og iltsvind, og at vi gør noget for at afbøde virkningerne af klimaændringerne, men den truede biodiversitet stiller oftest langt mere præcise krav til levestederne for at kunne trives.

Mere fokuseret indsats
Det er netop det, der er problemet: De sjældne og truede arter er sjældne og truede, fordi de er krævende. Der skal en langt mere fokuseret indsats til, hvis de skal trives. Eksempelvis egner de sig meget dårligt til politiske kompromisser. Hvis der eksempelvis er fire forudsætninger for, at en art trives, så får man ikke det halve antal individer ved at gennemføre de to, men ofte ingen overhovedet.

Til gengæld viser talrige erfaringer, at det har hjulpet dér, hvor man virkelig har gjort en målrettet indsats. Det er dét, Naturfonden vil kunne, hvis dens indsats vel at mærke bliver rettet præcis mod dette formål: At bidrage til at sikre den mest truede biodiversitet i Danmark. Det kræver blot, at der kommer til at stå i teksten, at en styrkelse af naturens mangfoldighed er hovedformålet.

Så er det helt fint, at vandmiljø og klima også får gavn af fondens indsats. Ellers er det igen naturen og biodiversiteten, der bliver taberne, når vi atter engang får at vide, at ”der jo også er andre hensyn, der skal tilgodeses.”

Vi har set det så mange gange før, og sporene skræmmer

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00