Debat

DF: EU skal forbyde ftalater

DEBAT: Et dansk forbud mod farlige ftalater vil ikke have nogen effekt, hvis man spørger DF’s miljøordfører, Pia Adelsteen. I stedet skal der sættes ind fra europæisk hold, skriver hun.

Det kan kun gå for langsomt med et ftalat-forbud, men det skal være et europæisk et af slagsen. Det er meldingen fra Dansk Folkepartis miljøordfører, Pia Adelsteen.
Det kan kun gå for langsomt med et ftalat-forbud, men det skal være et europæisk et af slagsen. Det er meldingen fra Dansk Folkepartis miljøordfører, Pia Adelsteen.Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Pia Adelsteen
Miljøordfører for Dansk Folkeparti

På det seneste er diskussionen om, hvorvidt vi i Danmark skal forbyde en række skadelige ftalater her i landet i stedet for at afvente et forbud på EU-plan, blevet aktualiseret af, at Enhedslisten har fremsat et beslutningsforslag om et dansk forbud.

Som hovedregel er jeg stor tilhænger af, at Danmark har mulighed for at gennemføre selvstændig dansk lovgivning, som sikrer de danske forbrugere, når det er nødvendigt. 

Men i tilfældet med de fire ftalater er jeg langt fra sikker på, at dansk enegang i praksis vil være den bedste løsning.

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit debatindlæg til [email protected].

Et nationalt forbud nytter ikke
Det udsagn kræver naturligvis en forklaring, især når det kommer fra en DF’er, som ellers ofte er ganske skeptisk over for EU’s lovgivning. 

I dag er realiteten, at de fire ftalater, som er omfattet af Enhedslistens forslag, ikke benyttes af virksomheder i Danmark. Således vil der udelukkende være tale om at begrænse importen af produkter indeholdende ftalaterne. 

I realiteten vil et forbud først og fremmest have den virkning, at vi kunne stå i Folketingssalen og klappe hinanden på ryggen og føle os gode. 

Pia Adelsteen
Miljøordfører for Dansk Folkeparti

Stofferne bruges især af store internationale elektronikproducenter til fjernsyn og computere. 

Det er nok vanskeligt at forestille sig, at eksempelvis Samsung skulle give sig til at producere TV udelukkende til det lille danske marked. Så det vil potentielt være slut med at kunne købe de nyeste TV-modeller i Danmark, hvis vi indfører et forbud.

Mon ikke så de danske forbrugere ville finde ud af købe de nyeste modeller over nettet fra udlandet? Det tror jeg. Og så er vi jo lige langt. 

Hvis der derimod var tale om et forbud på EU-plan, så ville selv gigantiske multinationale selskaber blive nødt til at fjerne stofferne fra deres produkter for at få adgang til det enorme europæiske marked.

Så min skepsis over for et særskilt dansk forbud er af ganske pragmatisk karakter. 

Jeg tror ganske enkelt ikke, at det vil komme til at virke. Hvis nogen kom med et forslag om et dansk forbud, som gav mening og reelt ville beskytte de danske forbrugere, så stemte jeg for det som den første.

Kan kun gå for langsomt
Enhedslisten har fremvist en Gallupmåling, som viser, at der er stort flertal for et forbud. Det tror jeg gerne, for det lyder umiddelbart som det helt rigtige at gøre. Desværre tror jeg som nævnt bare ikke, at det vil have nogen som helst effekt. I realiteten vil et forbud først og fremmest have den virkning, at vi kunne stå i Folketingssalen og klappe hinanden på ryggen og føle os gode. 

Men det bliver de danske forbrugere ikke mere sikre af.

I dette tilfælde vil et forbud på EU-plan være den bedste løsning. Og stofferne skal forbydes i EU. Det er jeg helt enig i. Det kan faktisk kun gå for langsomt. I mellemtiden går jeg også helt klart ind for, at vi får indført en mærkningsordning, så forbrugerne kan se, hvilke produkter der indeholder disse stoffer. 

Det vil give de danske forbrugere en reel mulighed for at fravælge de skadelige stoffer, indtil de forhåbentligt snart bliver forbudt i hele EU.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Adelsteen

Restauratør, fhv. MF (DF)
butiksassistent

0:000:00