Debat

DI støtter bedre test af kemikalier

DEBAT: Viden er afgørende for at skabe sikre produkter til forbrugerne. Derfor støtter DI bedre testmetoder til at identificere kemiske stoffer, der kan skade børns udvikling, skriver Karin Klitgaard.
Anders Jerking
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Fakta
Bland dig!
Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected] eller skriv i kommentarfeltet nedenunder.

Af Karin Klitgaard
Miljøpolitisk chef, DI

For vores virksomheder er det afgørende, at forbrugerne trygt kan handle, lige meget om de står i grøntafdelingen i supermarkedet eller køber legetøj over nettet. Den tryghed opnår man kun ved grundige videnskabelige test, der giver forbrugerne sikkerhed for, at produkterne er ufarlige for både dem selv og deres børn.

Derfor støtter DI udviklingen af bedre og mere effektive metoder, som hurtigt kan identificere problematiske kemiske stoffer, men det skal ske som en del af den europæiske kemikalielovgivning, REACH, da det giver den mest omfattende beskyttelse. Det er også her, stofferne skal reguleres i forhold til den risiko, de udgør.

Et godt eksempel er den nye rapport af Philippe Grandjean, der undersøger en række kemikaliers påvirkning af hjernens udvikling i fosterstadiet. De stoffer, rapporten peger på, er allerede kraftigt reguleret i EU og i flere tilfælde tæt på udfaset i produktionen. 

Samme regler uden for EU 
Den europæiske kemikalielovgivning sætter nye og høje standarder for testmetoder, og der sker hele tiden videreudvikling af teknologi og analysemetoder til evaluering af stoffer. DI kan derfor kun støtte miljøminister Kirsten Brosbøls udmelding om, at hun vil arbejde for at få bragt nye testmetoder i spil i forhold til REACH. Det er den bedste måde at beskytte forbrugerne på.

Men forbrugernes beskyttelse er desværre ikke fuldstændig. Vi mangler stadig at få samme beskyttelsesniveau for varer fremstillet uden for EU, som varer fremstillet inden for EU. Det er til skade for både de europæiske virksomheder og forbrugere, og det skal ændres.

Det næste skridt i kemikaliereguleringen er derfor at sikre, at der gælder de samme regler for varer produceret inden for og uden for EU. Og ikke mindst skal det sikres, at reglerne håndhæves både på europæisk niveau og globalt.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00