DN glæder sig over grøn tørkepakke: Et skridt i den rigtige retning

NY AFTALE: Ny tørkepakke afsætter 150 millioner kroner til en jordfordelingsfond og får ros af Danmarks Naturfredningsforening. Pengene kunne dog godt være flere, mener DN.

Regeringen har sammen med DF og Socialdemokratiet vedtaget en tørkepakke til 380 millioner kroner. Den får ros fra Danmarks Naturfredningsforening.<br>
Regeringen har sammen med DF og Socialdemokratiet vedtaget en tørkepakke til 380 millioner kroner. Den får ros fra Danmarks Naturfredningsforening.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Anders Redder

Der er grøn glæde over den netop aftalte tørkepakke, der sikrer kriseramte landmænd en hjælpende hånd på 380 millioner oven på en rekordvarm og tør sommer.

Tørkepakken, som er aftalt mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, indeholder nemlig en jordfordelingsfond på 150 millioner kroner.

Gode nyheder, mener Danmarks Naturfredningsforening (DN).

"Jordfordeling bør være et helt centralt element i den fremtidige regulering af vores landbrug. Derfor er det et vigtigt skridt i den rigtige retning, at der er afsat penge til det," siger Morten Pedersen, natur- og miljøpolitisk afdelingschef i DN.

Dårlig jord bliver til natur
Jordfordelingsfonden skal med sine 150 millioner kroner i ryggen understøtte, at landbrugets mindre frugtbare jord kan tages helt eller delvist ud af drift.

Disse jorde kan i stedet gøre gavn som grønne arealer – til fordel for kvælstofreduktion, friluftsliv og biodiversitet.

"Hvis vi tager landbrugsjord ud af produktionen på fornuftig vis, kan vi slå mange fluer med et smæk," siger Morten Pedersen.

Foruden selve jordfordelingsfonden indeholder tørkepakken en tilskudsordning til jordfordeling på ti millioner kroner. Penge, der skal lette transaktionsomkostningerne, når jorde skifter hænder landmænd imellem.

Ikke penge nok
Selvom jordfordelingsfonden er et skridt i den rigtige retning, ærgrer DN sig over fondens størrelse.

Man får ikke meget jordfordeling for 150 millioner kroner, forklarer Morten Pedersen fra DN.

"Det er en spæd start, vi er vidne til. Det tror jeg, både vi og landbruget er enige om. Vi skal op og afsætte en halv milliard kroner om året over en tre-fire år, hvis det her for alvor skal batte," siger han.  

Det er anden gang på under en måned, at der fra politisk side gives milliontilskud til jordfordelingsprojekter.

5. september landede blå blok en aftale, der afsatte 20 millioner til jordfordeling. Målet: at sætte mere skub på vådområde- og lavbundsprojekter, der skal sikre et bedre vandmiljø.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Pedersen

Kontorchef, Miljøministeriet, fhv. leder, Natur og Miljø, Danmarks Naturfredningsforening
cand. scient. pol (Aarhus Uni. 1991)

0:000:00