DN skærper holdning til biogas

BIOGAS: Biogas skal ikke være motor for at fastholde stor dansk svineproduktion, mener Danmarks Naturfredningsforening (DN). Et stop for etårige energiafgrøder er også på ønskelisten.
Hjalte T. H. Kragesteen
Fakta

Det står i udkast til ny DN-politik:

"Sekretariatet indstiller, at FU vedtager DN's skærpede politik for biogas såle-des:

DN mener, at sol, vind og geotermi skal være hovedkilderne i fremtidens energi-forsyning. Biogas skal være et supplement i energiforsyningen, produceret i fleksible anlæg på basis af affald, biomasse og husdyrgødning. Fremtidens ener-giforsyning skal ikke bindes til produktion af gylle.

DN arbejder for, at en øget produktion af biogas sker i takt med reduktion af svineproduktionen til det halve og på betingelse af, at aktørerne, herunder sær-ligt staten, vil:

  • Sikre at biogasanlæggene bliver fleksible, således at anlægget kan håndtere forskellige råvarer.
  • Udarbejde en national plan for udbygning med biogas, der sikrer en spredning af anlæggene udover Danmark, og så man samtidig undgår en overkapacitet i visse egne af landet. 
  • Pålægge visse typer husdyrproducenter en leveringspligt, hvis de er beliggende i nærheden af et biogasanlæg 
  • Sikre at fiberfraktionen føres tilbage til jorden, den må ikke brændes.
  • Sikre, gennem afgiftssystemet, at der ikke dyrkes et-årige energi-afgrøder til biogasproduktion
  • Sikre, at energiafgrøder bliver dyrket i overensstemmelse med DN's energiforsyningspolitik specielt vilkår for biomasse fra land-brug"

Kilde: dn.dk

Biogas skal være en del af et fremtidigt energisystem, men der er faldgrupper, der skal undgås. Det mener Danmark Naturfredningsforening, der i næste uge vedtager skærpet biogaspolitik.

"Vi opstiller en række vilkår, der skal være til stede, før vi synes, at man bør satse på biogas," siger Janne Wichard Henriksen, der er klima-, energi- og transportmedarbejder i DN.

Organisationen har længe været begejstret for biogassens muligheder og skrev blandt andet i organisationens energistrategi "Fremtidens energiforsyning i Danmark"  fra 2010, at "biogas er et supplement til fremtidens energiforsyning", og at "biogas stammer i vid udstrækning fra husdyr."

0:000:00