Efter strid debat: K varsler nyt udspil om skovloven

SKOV: Ifølge Konservative vil VLAK-regeringen præsentere et nyt udspil til at ændre skovloven. Men først efter inddragelse af aktører. Socialdemokratiet håber på større naturfokus.

Der kommer et revideret fælles skovudspil fra den nye trekløverregering.

Det er meldingen fra Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard:

”Når der er kommet en ny regering, så kommer den nye regering med et nyt udspil,” siger hun.

I regeringsgrundlaget for VLAK-regeringen står der ikke noget om ændringer af skovloven, som ellers er en del af det lovprogram, som Venstre-regeringen har præsenteret. Og spørger man i Miljø- og Fødevareministeriet, lyder der et yderst fåmælt svar fra presseafdelingen:

”Der er kommet en ny regering. Vi vender tilbage om skovloven ved lejlighed.”

Mette Abildgaard lægger op til, at der nu skal involveres flere aktører i arbejdet med et nyt udspil. Hun peger på, at Skovrådet, som består af 16 medlemmer med interesse i danske skove, skal inddrages i arbejdet.

”Vi sagde allerede til den tidligere regering, at det vil være hensigtsmæssigt at inddrage lidt flere interessenter. Og det kan jeg forstå, der er sat i gang nu. Og det er jeg rigtig glad for,” siger Mette Abildgaard og fortsætter:

”Og så tager vi de videre drøftelser om et nyt fælles udspil fra den nye regering internt.”

Strid debat
I V-regeringens lovprogram fra oktober var der planer om at ændre skovloven. Som Altinget har beskrevet, lagde man her op til lempe reglerne for skovene på en række områder, så der bliver bedre mulighed for byggeri. Man ville blandt andet etablere en forsøgsordning med et begrænset antal projekter, såsom anlæg til friluftsliv, institutionsbyggeri og vindmøller (se mere i faktaboks til højre).

Forslagene har skabt  en strid debat. Miljøminister Esben Lunde Larsen (V) har på sin side forklaret, at målet blandet andet er at styrke friluftslivet, så flere danskere får gavn af naturen. Planerne har mødt opbakning fra Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og borgmestre har glædet sig over udsigten til at placere vindmøller i skovene.

Men det har også affødt heftig kritik fra flere sider. Blandt andet fra Friluftsrådet og Danmarks Naturfredningsforening. Og på Christiansborg har rød blok og Konservative været ret lunkne ved de idéer, som er blevet præsenteret.

Vil ikke være konkret
Konservatives Mette Abildgaard glider af på spørgsmål om, hvad hun konkret forventer af indholdet i et nyt udspil. Men inden VLAK-regeringen så dagens lys, erklærede hun sig skeptisk over planerne.

”Vi har før trukket regeringen i en grønnere retning, og det er selvfølgelig også ambitionen, når det kommer til vores skove,” lød det blandet andet til Altinget.

”Vi har fortsat bekymringer, men nu kæmper vi for det internt i regeringen. Så jeg kan ikke være konkret,” siger Mette Abildgaard i dag.

Skal der efter din mening være mere fokus på at styrke naturen i det udspil, der kommer, så det handler om andet end byggeri?

”Der er ikke indgået en finanslovaftale, hvor der er afsat penge til nye skovinitiativer. Så vi skal lige huske økonomien også,” siger hun.

S: Naturhensyn i fokus
Socialdemokraternes miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen, glæder sig over, at der bliver lagt op til at inddrage relevante aktører. Han har også opfordret ministeren til at inddrage Skovrådet.

”Der er brug for, at eksperter får set på det her. Og det meddelte jeg ministeren allerede inden, der kom en ny regering,” siger Christian Rabjerg Madsen.

Han håber, at et nyt udspil vil brede debatten om skovene mere ud.

"En diskussion af skovloven bør ikke kun handle om byggeri. Men også om naturhensyn, så vi blandt andet sikrer mere urørt skov,” siger Christian Rabjerg Madsen.

Det hører med til historien, at de blå partier i foråret aftalte en naturpakke, hvor netop mål om mere urørt skov var det store slagnummer.

Og miljøminister Esben Lunde Larsen har i den nuværende diskussion om skovloven afvist, at han er ude på at ødelægge skovene:

”Tværtimod har vi i foråret besluttet den største indsats for biodiversitet i skovene i nyere tid,” lød det i begyndelsen af november.

Forrige artikel Eksperter om nye naturmål: Skab mere plads til naturen Eksperter om nye naturmål: Skab mere plads til naturen Næste artikel Forsker om landbrugspakke-tilpasning: Fornuftigt, men bøvlet Forsker om landbrugspakke-tilpasning: Fornuftigt, men bøvlet