Eksperter om Ellemanns nye beskyttede natur: Det rykker ikke noget

NATURBESKYTTELSE: Selvom miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V) har udpeget 30.000 hektar til særligt beskyttet natur, bliver det ikke en vitaminindsprøjtning til biodiversiteten. Det vurderer to eksperter, som Altinget har talt med.

Områder ved Saltum Enge, Klinteskoven på Møn og Paradisbakkerne ved Almindingen er nogle af de steder, Miljøministeriet har forslået skal under Nature 2000-beskyttelse. 
Områder ved Saltum Enge, Klinteskoven på Møn og Paradisbakkerne ved Almindingen er nogle af de steder, Miljøministeriet har forslået skal under Nature 2000-beskyttelse. Foto: Ida Marie Odgaard/ Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Det kommer ikke til at rykke noget.

Sådan lyder to eksperters dom over miljøminister Jakob Ellemann-Jensens (V) udpegning af ny Natura 2000-natur – altså natur, der skal under særlig beskyttelse.

”Det kommer til at betyde tæt på ingenting,” siger professor Carsten Rahbek fra Københavns Universitet til Altinget.

Bettina Nygaard, der er seniorrådgiver på Institut for Biodiversitet på Aarhus Universitet, er enig.

”Vi får ikke mindre beskyttet natur, men det ændrer ikke på, at vi stadig ligger meget lavt sammenlignet med resten af EU,” siger hun til Altinget.

Ministeren har nemlig både fjernet 30.000 hektar fra Natura 2000-beskyttelsen og tilføjet andre 30.000 hektar. Formålet med at have naturområder under denne særlige beskyttelse er at styrke biodiversiteten. 

Falsk natur byttes ud med ægte natur
Ifølge miljøminister Jakob Ellemann-Jensen har man fjernet 30.000 hektar, da for eksempel kornmarker og havnemoler tidligere er blevet talt med som vild natur og fået Natura 2000-beskyttelse.

”Vi skal selvfølgelig ikke kalde noget natur, der ikke er det. Jeg synes, at det er vigtigt med beskyttet natur i Danmark. Og jeg er glad for, at vi er enige om at beskytte mere af den rigtige natur med udpegningen af de omkring 30.000 hektar nye naturarealer. Det bliver en kæmpe gevinst for naturen i Danmark, at vi nu får beskyttet mere af den værdifulde natur,” udtaler Jakob Ellemann-Jensen i en pressemeddelelse.

Og både Bettina Nygaard og Carsten Rahbek medgiver, at det er godt, at man tager den såkaldte ikke-natur og bytter ud med natur.

”Men det ændrer ikke det faktum, at vi er i bunden i forhold til resten af EU. Og de fiflerier, vi laver her, er petitesser i forhold til at løse de udfordringer, der er med til at bevare biodiversiteten,” siger Carsten Rahbek.

Langt fra europæiske standarder
Internationalt har man en politisk målsætning om, at 17 procent af landets areal skal være under en form for naturforvaltning til fordel for biodiversiteten. Og ifølge Carsten Rahbek er Natura 2000-beskyttelse her et af de bedste værktøjer.

I gennemsnit har landene i EU udpeget 18 procent af deres areal som Natura 2000-områder, men ifølge EU-Kommisionen har Danmark blot lige over 8 procent.

Danmark er et meget opdyrket land med stor befolkningstæthed, men det undskylder ikke, at Danmark ligger så lavt, lyder det fra de to eksperter.

”Selvom Danmark er meget opdyrket, har vi stadig rigtig meget sammenhængende natur, der sagtens kunne komme under Natura 2000-beskyttelse,” siger Bettina Nygaard.

Og det erklærer Carsten Rahbek sig enig i:

”Holland har udpeget 13,3 procent, og de er også et meget opdyrket land med stor befolkningstæthed. Men der er selvfølgelig lande, der har nemmere ved det. Eksempelvis Spanien, men de har også udpeget over 30 procent. Så der er ikke nogen undskyldning for at ligge på 8 procent.”

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra miljøministeren. 

Dokumentation

Natura 2000-områderne
Inden for Natura 2000-områderne gælder særlige retningslinjer for at behandle planer og projekter, herunder ansøgninger om tilladelse, der kan påvirke Natura 2000-områder, for at beskytte arter og naturtyper. Desuden er der krav om overvågning af og rapportering om naturens tilstand.

Kilde: Miljøstyrelsen 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Rahbek

Professor, centerleder, Center for Makroøkologi, Evolution og Klima, Københavns Universitet, professor, Imperial College, London, Professor, Peking Universitet, medlem, det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab, medlem, Biodiversitetsrådet
ph.d. i biologi (Københavns Uni. 1995)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00