EL prøver igen med bæredygtighedskommission

KOMMISSION: Enhedslisten stiller igen forslag om en bæredygtighedskommission, som skal se på, hvordan Danmark kan omstille sig til en grøn økonomi.
Anders Jerking

En bæredygtighedskommission var et af punkterne på Enhedslistens ønskeliste til finanslovsforhandlingerne. Men ønsket blev ikke opfyldt. Nu prøver Listen igen.

Denne gang har partiet stillet et beslutningsforslag, som Folketinget skal behandle. Forslaget opfordrer regeringen til at nedsætte en bæredygtighedskommission.

”Kommissionen skal belyse scenarier for, hvordan Danmark kan omstille sig til en grøn og langtidsholdbar økonomi, der opererer inden for de grænser, der sættes af miljø og ressourcer. Konkret skal kommissionen belyse, hvordan det danske samfund kan reducere sit økologiske fodaftryk til en fjerdedel i 2030 og en tiendedel i 2050 i forhold til referenceåret 2010,” hedder det i forslaget.

Dokumentation

Uddrag fra forslaget: 

Konkret skal bæredygtighedskommissionen:

– belyse mulige scenarier for, hvordan omstillingen til en cirkulær økonomi kan gennemføres inden for centrale forsynings- og forbrugsområder som energiforsyning og -forbrug, transportområdet, boligområdet, fødevareforsyning og -forbrug samt forsyning med og forbrug af produkter som elektronik og tekstiler,

– analysere, hvilke tekniske, sociale, organisatoriske og institutionelle forandringer, der kan fremme omstillingen til en cirkulær økonomi, dels knyttet til centrale forsynings- og forbrugsområder, dels på tværs af områderne (f.eks. arbejdsmarkedsforhold, uddannelse, regionalpolitik og skattepolitik),

– fastsætte udvalgte makroindikatorer i form af ressourceindikatorer og miljøeffektindikatorer, der gør det muligt at følge udviklingen både på kort og lang sigt,

– undersøge økonomiske og beskæftigelses- og velfærdsmæssige potentialer ved en grøn omstilling og

– fremkomme med forslag til virkemidler – herunder økonomiske – der effektivt kan fremme omstillingen til en cirkulær økonomi. 

 

 


0:000:00