Debat

EL: Regeringen svigter både naturen og landbruget

DEBAT: Der er både økonomiske og miljømæssige potentialer i at tænke et kriseramt landbrug og en presset natur tæt sammen, men linien fra regeringens nye ministerium er skuffende. Sådan skriver Enhedslistens ordfører for miljø og landbrug, Maria Reumert Gjerding.

Regeringens nye ministerium for miljø- og fødevarer har sat kursen i den forkerte retning, skriver Maria Reumert Gjerding fra Enhedslisten. De to områder skal tænkes sammen og ikke ses ikke som hinandens modsætninger, mener hun.
Regeringens nye ministerium for miljø- og fødevarer har sat kursen i den forkerte retning, skriver Maria Reumert Gjerding fra Enhedslisten. De to områder skal tænkes sammen og ikke ses ikke som hinandens modsætninger, mener hun.Foto: Mark Knudsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Maria Reumert Gjerding
Enhedslistens ordfører for miljø og landbrug

Landbrugets krise er dybere end nogensinde. 

En tredjedel af alle landmænd er truet af konkurs, beskæftigelsen rasler ned, både i selve landbruget og på slagterierne. Dyrevelfærden i den høj-intensive, industrielle produktion er så ringe, at erhvervet er afhængigt af store mængder antibiotika for at holde dyrene i live, til de skal slagtes. 

Men regeringens svar på krisen er desværre ikke at skifte spor. 

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected].

I stedet fortsætter man med at støtte en form for landbrugsproduktion, der er decideret skadelig for beskæftigelsen i landbruget, og som ikke mindst skader det naturgrundlag, som landbruget i sidste ende lever af. 

Regeringen forsøger febrilsk at skrue lidt på knapperne ved at ophæve randzonerne og lempe gødningsregler og så ellers håbe på, at landbrugets krise går over. 

Grundlæggende skal vi forstå, at der ikke er en fremtid for et landbrug, der konstant er på kollisionskurs med sit naturgrundlag. 

Maria Reumert Gjerding
Enhedslistens ordfører for miljø og landbrug

Konsekvensen er bare, at både vores landbrug og vores natur er på vej mod kanten i endnu højere hastighed.

Konflikten bliver kun større
Den helt store fejl er, at landbrugets udfordringer og udfordringerne for vores miljø og natur bliver set som isolerede problemer. 

Logikken i store dele af landbruget og i regeringen er, at man kan løse landbrugets økonomiske problemer ved at lade naturen og miljøet holde for. 

Landbruget intensiverer produktionen yderligere med flere svin og større stalde. Køerne skal give stadig mere mælk, og det er blevet for ineffektivt at sende dem på marken for langt væk fra malkerobotten. Derfor er køerne dømt til at tilbringe hele deres liv året rundt i staldene frem for i den natur, der har så hårdt brug for pleje fra græssende dyr. 

På samme måde vælger man udelukkende kornsorter ud fra, hvad der giver det højeste udbytte. Det har konsekvenser for kvaliteten af det korn, man producerer, og samtidig bliver man afhængig af at kunne bruge mere gødning, end den danske natur kan tåle. 

Når landbruget fungerer på den måde, er det intet under, at hensynet til landbruget og hensynet til naturen ender i konflikt. En konflikt, som den nye miljø- og fødevareminister nu ihærdigt graver endnu dybere. 

Landbruget og naturen fungerer sammen
Regeringens 16-punktsplan med blandt andet lempede gødningsregler og fjernelse af randzoner lader landbruget fortsætte derudaf. Bagefter vil ministeren gøre “noget” for naturen, der skal lappe på skaderne. 

Men vi skal en helt anden vej. Grundlæggende skal vi forstå, at der ikke er en fremtid for et landbrug, der konstant er på kollisionskurs med sit naturgrundlag. 

I stedet skal vi udnytte synergier og give landbruget et medansvar for at genoprette en forarmet natur, fordi landbruget er helt nødvendigt, når vi skal vende tilbagegang i natur og biodiversitet til fremgang. 

En klog landbrugsproduktion kan genopbygge en udpint jord, lade dyrene pleje engarealer og overdrev og understøtte biodiversiteten i det åbne land. 

Landbrugets økonomiske muligheder ligger i en fuldstændig omlægning til økologi, fordi efterspørgslen efter økologiske kvalitetsfødevarer er i eksplosiv vækst i og uden for Danmark. 

Heri ligger også muligheden for at vende årtiers fald i beskæftigelse til fremgang i de landdistrikter, der har så hårdt brug for arbejdspladser.

Med andre ord skal vi have et landbrug, der fungerer sammen med naturen, så vi ikke længere skal vælge mellem natur og landbrug. 

Og landmanden skal ikke længere kun ses som en fødevareproducent, men som naturforvalter, der skaber sunde fødevarer i samklang med den natur, der dybest set er grundlaget for det hele.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Maria Reumert Gjerding

Præsident, Danmark Naturfredningsforening
cand.scient i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier (RUC 2006)

0:000:00