EL, SF og ALT vil ændre kvotesystemet for fiskeri

UDDØENDE: Opsig aftalen med det nuværende kvotesystem, og styrk det naturskånsomme kystfiskeri, lyder et beslutningsforslag fra EL, SF og ALT. Forslaget får kun delvist opbakning i branchen.

To fiskeriforeninger er ganske uenige, om hvorvidt fiskekvoter udgør hovedproblemet for det trængte kystfiskeri.
To fiskeriforeninger er ganske uenige, om hvorvidt fiskekvoter udgør hovedproblemet for det trængte kystfiskeri.Foto: Colourbox
Sine Riis Lund

Problematikken er ikke, at kystfiskeren ikke har kvote nok, men at han får for lidt for den kvote, som han nu engang fanger. Økonomien er simpelthen for dårlig.

Svend-Erik Andersen
Formand for Danmarks Fiskeriforening

Man lever simpelthen ikke op til de politiske intentioner med at indføre omsættelige kvoter i dansk fiskeri.

Søren Jacobsen
Næstformand i Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri
Fakta
FKA-aftalen
  • FKA-fartøjer er tildelt en andel af den danske kvote for demersale fisk, som er "fisk på bunden". Et fartøj kan for eksempel have en kvoteandel på tre promille af den danske torskekvote i Skagerrak.
  • Aftalen betyder, at fiskere eksempelvis kan sammenlægge fartøjer eller kvoteandele eller bytte kvoteandele. 
  • FKA-ordningen blev igangsat pr. 1. januar 2007. Hvis FKA-ordningen skal opsiges, kræver det, at et flertal i Folketinget beslutter at opsige aftalen, og i det tilfælde er der et opsigelsesvarsel på otte år.
IOK-aftalen
  • For sild og makrel samt industrifiskearter såsom tobis, brisling og sperling er der individuelle omsættelige kvoter (IOK). Det betyder, at fiskernes andele af de forskellige kvoter kan handles uafhængigt af handel med fartøjer.
Kyskfiskerordning
  • Fartøjer i kystfiskerordningen kan deltage i puljefiskeri sammen med andre fartøjer. Det er ikke muligt at sælge kystfartøjer med fiskerettigheder ud af kystfiskerordningen Derimod må fartøjer i kystfiskerordningen gerne gå sammen om at opkøbe fartøjer med fangstrettigheder uden for ordningen. Bindingsperioden er mindst 3 år, hvis man tilmelder sig kystfiskerordningen.

Kilde: Fiskericirklen

Kystfiskeriet kan ikke bestå under det nuværende system med kvoter.

Derfor er der behov for markant politisk handling, mener Enhedslisten, Alternativet og SF.

De tre partier har fremlagt et fælles beslutningsforslag, der skal førstebehandles tirsdag. Det mest drastiske element i forslaget er at opsige aftalerne om henholdsvis fartøjskvoteandele (FKA) og individuelle omsættelige kvoter (IOK) (læs mere om aftalerne i faktaboksen).

0:000:00