Debat

EL: Nedsæt grænseværdier for pesticidrester

DEBAT: Mere end halvdelen af de ikke-økologiske frugter og grøntsager i butikkerne indeholder sprøjtegiftrester. Det er dybt bekymrende, lyder det fra Enhedslistens fødevareordfører, Søren Egge Rasmussen, der advokerer for at sætte grænseværdierne for pesticidrester ned.

"I pesticidkontrollen over fødevarer, som blev undersøgt uden at blive kasseret, var et parti belgiske jordbær topscorer med 12 forskellige giftstoffer. Disse frugter endte på danskernes spisebord, uden at fødevareministeren fandt grund til at gribe ind," skriver Enhedslistens Søren Egge Rasmussen.&nbsp;<br>
"I pesticidkontrollen over fødevarer, som blev undersøgt uden at blive kasseret, var et parti belgiske jordbær topscorer med 12 forskellige giftstoffer. Disse frugter endte på danskernes spisebord, uden at fødevareministeren fandt grund til at gribe ind," skriver Enhedslistens Søren Egge Rasmussen. 
Foto: Folketinget
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Egge Rasmussen
Fødevareordfører for Enhedslisten

Fødevareministeren har forholdt sig til de sundhedsmæssige aspekter om pesticidrester i fødevarer i 2014, efter at der er fundet pesticidrester i 68 procent af alle prøver af konventionelt dyrket frugt og 41 procent af alle prøver af konventionelt dyrkede grøntsager. 

Ministeren mener ikke, at det giver anledning til sundhedsmæssige bekymringer, idet pesticidresterne ligger under det lovlige restindhold for de anvendte sprøjtemidler. 

Appelsiner med giftgaranti
Mange danskere vælger en mere forsigtig tilgang.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Det økologiske produkt, som har den største markedsandel, er babymad. Forældrene vælger det bedste til deres mindste børn. Men det er på tide, at der arbejdes mere seriøst med kostanbefalinger for at undgå gift i fødevarer til gravide, ammende kvinder og små børn.

Det fremgår også af Philippe Granjeans bog ”Kemi på hjernen – går ud over enhver forstand”. Den negative effekt i Danmark af insektgiften Chlorpyrifos i fødevarer opgør Philippe Granjean til flere milliarder om året. Fødevarekontrollen viser, at der er Chlorpyrifos i over 50 procent af alle importerede citrusfrugter. For konventionelle appelsiner kan der næsten udstedes en giftgaranti, idet der var giftrester i 54 ud af 56 prøver. Heraf var der Chlorpyrifos i halvdelen.

Den store omstilling til giftfri kost er mulig, men det bliver uden den nuværende fødevareminister i spidsen.

Søren Egge Rasmussen
Fødevareordfører for Enhedslisten

Mad med kemikaliemiks
I rapporten over den danske pesticidkontrol i 2014 om pesticidrester i fødevarer fremgår det desuden, at der er en større andel af prøver med flere pesticider i samme prøve i fødevarer fra lande uden for EU og fra andre EU-lande sammenlignet med fødevarer fra Danmark.

Det er vurderet, at fundene i prøver med flere pesticidrester i samme prøve ikke har givet anledning til sundhedsmæssige betænkeligheder. Enhedslisten har spurgt fødevareministeren om, hvad der er den faglige begrundelse for at konkludere, at der ikke er ”sundhedsmæssige betænkeligheder”, når der samtidig står i rapporten, at der på verdensplan anvendes pesticider, som ikke indgår i analyseprogrammet.

Af svarene fremgår, at man bruger en ”Hazard Index-metode”, hvor den skadelige gifteffekt af de forskellige sprøjtegifte tælles sammen. 

At der ikke foretages en vurdering af, om flere giftstoffer, for eksempel med hjerneskadeeffekt i den samme fødevare, kan have en ekstra negativ effekt i det kemikaliemiks, man kan få ved at købe sprøjtede fødevarer, synes jeg, er dybt bekymrende. 

I pesticidkontrollen over fødevarer, som blev undersøgt uden at blive kasseret, var et parti belgiske jordbær topscorer med 12 forskellige giftstoffer. Disse frugter endte på danskernes spisebord, uden at fødevareministeren fandt grund til at gribe ind.

Vælg økologi
Mange danskere vælger økologiske fødevarer ud fra hensyn til sundhed og miljø, mens andre vægter dyrevelfærd højest.

Det er positivt, at flere forbrugere stemmer med indkøbskurven og køber flere økologiske varer. Samtidig er økologien også stigende i kantiner og offentlige køkkener, hvor mange ansatte sikrer, at økologiske måltider ikke bliver dyrere, når der bruges årstidens afgrøder og lidt mindre kød.

Den store omstilling til giftfri kost er mulig, men det bliver uden den nuværende fødevareminister i spidsen. 

Enhedslistens mål er at omstille hele landbruget til 100 procent økologisk drift og sikre giftfri kost til alle. På vej til målet bør grænseværdierne for pesticidrester sættes ned, så der kommer mindre gift i vores daglige kost.

Søren Egge Rasmussen er en af fire faste debattører i Altinget: fødevarers debatpanel, der på skift vil levere indlæg hver tirsdag frem mod påsken. Se her, hvem de tre øvrige debattører er. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Egge Rasmussen

MF (EL)
Tømrer (Frode Nielsens Tømrer og Snedkerforretning 1990), økologisk landmand (Den Økologiske Landbrugsskole 2002)

0:000:00