Ellemann bryder med Lundes underskrift-princip: ”Det er simpelthen, fordi jeg vil”

VILDSVIN: Jakob Ellemann-Jensen tager modsat sin forgænger gerne imod underskriftsindsamlinger. Jeg skylder at lytte, siger han.

I badende solskin på Christiansborgs trappe kunne offentligheden onsdag eftermiddag overvære et lille kursskifte på miljøområdet.

Miljø- og fødevareministeren tog nemlig imod en underskriftsindsamling fra Verdens Skove, der handler om at få stoppet det vildsvinehegn, som er ved at blive vedtaget i Folketinget.

Den nye minister, Jakob Ellemann-Jensen (V), bryder således med Esben Lunde Larsens (V) princip om ikke at modtage underskriftsindsamlinger.

”Det er simpelthen, fordi jeg vil. Jeg vil simpelthen,” lød det med et stort smil på læben fra Jakob Ellemann-Jensen.

Referencen til sin forgænger var da heller ikke til at tage fejl af: I vinteren 2017 vakte det opsigt, da Esben Lunde Larsen på et samråd proklamerede, at han af princip ikke ville modtage underskriftsindsamlinger.

”Når jeg som minister ikke modtager underskriftsindsamlinger, så er det simpelthen, fordi jeg ikke vil. Jeg vil simpelthen ikke,” sagde Esben Lunde Larsen og uddybede:

”Jeg vil ikke af den enkle grund, at skal man så modtage underskriftsindsamlinger, når der samlet 10 underskrifter, eller når der er samlet 10.000 ind. Hvem skal man sige ja eller nej til?”

Se klippet fra samrådet her.

Vil lytte
Når Jakob Ellemann-Jensen siger ja til at modtage underskriftsindsamlinger, handler det om, at en underskriftsindsamling er et udtryk for, at folk engagerer sig demokratisk.

”Og i min optik skal jeg som en af demokratiets repræsentanter også lytte til det. Jeg behøver ikke være enig eller rette mig efter det, men jeg synes, at jeg skylder at lytte til mennesker, der kaster kræfter i demokratiet,” sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Hvad tænker du om, at Esben Lunde Larsen ikke ville tage imod underskrifter?

”Sådan er temperament forskelligt. Det er også derfor, jeg joker lidt med det. Vi trak jo lidt på smilebåndet af det dengang, og så kan vi trække lidt på smilebåndet af, at jeg har en anden tilgang til det. Det er et temperamentsspørgsmål,” sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Nej til vildsvinehegn
Den nye minister modtog 3.099 underskrifter, som handler om at få stoppet det 70 kilometer lange vildsvinehegn, som er ved at blive vedtaget i Folketinget. Hegnet skal opstilles ved grænsen til Tyskland for at forhindre vildsvin – og dermed afrikansk svinepest – i at komme til Danmark.

Verdens Skove er bekymrede, fordi hegnet forhindrer andet dyreliv i at vandre over grænsen. Organisationen peger også på, at vildsvinet er en vigtig art for den danske natur, og desuden mener man, at hegnet er en dårlig løsning til at dæmme op for afrikansk svinepest.

”Hegnet holder dyrene ude, og det begrænser dyrenes bevægelighed mellem Danmark og resten af Europa. Det giver også problemer for indavl i de danske populationer,” sagde biolog i Verdens Skove, Stine Tuxen.

Hun glæder sig over, at ministeren tog imod underskrifterne:

”Vi er meget positive over for, at ministeren er åben og imødekommende. Og at han giver sig tid til at snakke med os og høre vores pointer.”

Jakob Ellemann-Jensen tog pænt imod konvolutten med underskrifterne, men man skal ikke forvente, at planerne om et vildsvinehegn nu bliver lagt i graven, lød det:

"Det kommer ikke til at have nogen indflydelse på, om vi laver hegnet eller ej. Men derfor skal man ikke lade sig demotivere. Man skal ikke stoppe sin indsats for det, man tror på,” sagde han.

Se klippet fra februar 2017, hvor daværende miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen, afviste at tage imod underskriftindsamlinger, herunder. 

 

Forrige artikel Ellemann afviser pesticid-forslag: Landbruget skal ikke betale for fortidens synder Ellemann afviser pesticid-forslag: Landbruget skal ikke betale for fortidens synder Næste artikel Forhadt affaldsgebyr skaber stadig ballade i kommunerne Forhadt affaldsgebyr skaber stadig ballade i kommunerne