Ellemann på samråd: Forventer at flere vandløb mister beskyttelse

SAMRÅD: Miljø- og Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) forventer, at endnu flere vandløb mister beskyttelsen, når Miljø- og Fødevareministeriet skal vurdere, om 2.000 kilometer vandløb kan anses som "kunstige eller stærkt modificerede".

2000 kilometer vandløb er indberettet til Miljø- og Fødevareministeriet som "kunstige eller modificerede" - og flere af disse kan ifølge Jakob Ellemann-Jensen (V) miste beskyttelsen. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix).
2000 kilometer vandløb er indberettet til Miljø- og Fødevareministeriet som "kunstige eller modificerede" - og flere af disse kan ifølge Jakob Ellemann-Jensen (V) miste beskyttelsen. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix).
Anders Redder

Det kalder på en selvransagelse, at vi ikke fra min og ministeriets side har været tilstrækkelige tydelige.

Jakob Ellemann-Jensen (V), miljø- og fødevareminister

”Hvor havner vi i anden runde?”

Det var dagens store spørgsmål, da en samlet opposition onsdag havde kaldt miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i samråd om vandløbssagen.

Her gjorde ministeren det klart, at endnu flere vandløb formentlig ryger ud af vandplanerne.

Dokumentation

Vandløbssagen kort:
Som en del af Landbrugspakken besluttede blå blok, at alle vandløb, der har et opland på under ti kvadratkilometer, skal revurderes. Det skal ske på baggrund af nye faglige kriterier, som Aarhus Universitet har udarbejdet. Forhenværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) lagde i første omgang op til, at alle de "forhadte vandløb" skal ud af vandplanerne.

Udgangspunktet var de vandløb, der har et opland på under ti kvadratkilometer, hvilket svarer til omkring 8.500 kilometer.

Hun lagde dog op til at fastholde mindre vandløb, hvor man allerede har nået miljømål, eller hvor vandrådene sammen med kommunerne har foreslået en konkret indsats. I den endelige landbrugsaftale blev alle 19.000 kilometer dog fastholdt, og man besluttede i stedet, at flade, smalle og gravede vandløb eller vandløb, der har begrænset miljømæssig værdi, ikke medregnes. Aarhus Universitet har til øvelsen udarbejdet nye kriterier, som blev præsenteret for politikerne i december 2016.

I maj 2017 regnede Miljø- og Fødevareministeriet sig frem til, at kriterierne umiddelbart betyder, at 917 kilometer vandløb vil ryge ud af beskyttelse. Men først har vandråd og kommuner lavet et virkelighedstjek af skrivebordsøvelsen. Det er nu landet stort set samme sted, og omkring 1.000 kilometer vandløb står til at ryge ud af vandplanerne.

Bekendtgørelserne med den ændrede afgrænsning kan træde i kraft i løbet af foråret 2019.

Det er også en del af opgaven, at man genovervejer den nuværende udpegning af kunstige og stærkt modificerede vandløb, hvor miljøkravene er mindre. Det forventes afklaret i slutningen af 2019.


0:000:00