EL klar med krav til regeringen: Vil have naturråd på finansloven

NATUR: Står det til Enhedslisten, bliver der afsat millioner på finansloven til et uafhængig biodiversitetsråd, der skal bestå af landets førende forskere. Forslaget får positiv modtagelse i rød blok, men SF savner inddragelse af interessenter.

Enhedslistens miljøordfører, Mai Villadsen, kræver et biodiversitetsråd på finansloven.
Enhedslistens miljøordfører, Mai Villadsen, kræver et biodiversitetsråd på finansloven.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Det er vigtigt, at der også sker en løbende inddragelse af interesseorganisationer med stor viden på området.

Anne Valentina Berthelsen (SF)
Naturordfører

Hvis den truende naturkrise skal vendes, er der brug for at få de bedste løsninger i spil.

Det mener Enhedslisten, der derfor foreslår, at der oprettes et uafhængigt biodiversitetsråd, som skal rådgive politikerne.

"Vi ved desværre fra masser af undersøgelser, at vores natur er uhyggeligt presset. Og det skal vi have gjort noget ved klogest muligt. Derfor er vi nødt til at have forskere, der sidder tæt på det politiske apparat, som kan rådgive om, hvad vi skal passe på," siger miljøordfører Mai Villadsen og fortsætter:

Dokumentation

Enhedslistens forslag til et biodiversitetsråd                            

Vi står over for både en klimakrise og en biodiversitetskrise, og vi er nødt til at løse begge kriser. Ekstreme nedbørsmængder, der ender som oversvømmede kældre, og tørkeperioder, varmere og længere end nogensinde, der ødelægger landmandens høst. Klimakrisens voldsomhed er direkte og mærkbar for os mennesker og efterlader nemt biodiversitetskrisen i skyggen. At arterne forsvinder, mærker vi ikke fra den ene dag til den anden. Biodiversitetskrisen er derfor også blevet kaldt 'den stille dræber'. I vores iver efter at løse klimaproblematikken skal vi samtidig være opmærksomme på, at vi ikke vælger løsninger, der kan skade biodiversiteten. Vi skal aktivt søge løsninger, der kan være med til at løse begge kriser – og måske endda også andre af de store problemstillinger, vi står med i dag.

Vi har i dag et klimaråd. Men vi mangler et biodiversitetsråd, der lige som klimarådet skal fungere som et uafhængigt ekspertorgan. Biodiversitetsrådet skal kunne rådgive Folketinget, kommuner og erhvervslivet om, hvordan vi kan udvikle en mangfoldig og oplevelsesrig natur og stoppe tilbagegangen i biodiversiteten på en omkostningseffektiv måde. Biodiversitetsrådets faglighed skal sikres ved at udgøres af førende biodiversitetsforskere, som kan suppleres med bistand fra økonomiske og juridiske rådgivere.

Biodiversitetsrådet skal bidrage med solide, faglige anbefalinger, der hviler på uafhængige analyser med udgangspunkt i de overordnede internationale og nationale målsætninger om biodiversitet. Naturtiltag opfattes ofte i økonomisk perspektiv som rene udgifter. Der mangler fokus på, hvilke positive afledte effekter tiltagene har på samfundsøkonomien – herunder værdien af rent drikkevand og klimasikring.

Biodiversitetsrådet skal desuden have fokus på at anvise incitamentsstruktur og finansieringsmodeller for biodiversitetstiltagene, og rådets arbejde skal blandt andet resultere i solide, faglige anbefalinger til mål og indsatser (for eksempel i regeringens kommende biodiversitetsplan, jævnfør forståelsespapiret) samt kortlægge, hvor der er synergi mellem biodiversitets- og klimatiltag i et tværfagligt samarbejde med Klimarådet.


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00