EU skyder mink-forbud til hjørne

DØDSLISTE: Der er brug for flere informationer, før der kan tages stilling til, om den amerikanske mink, som Danmark er storeksportør af, skal på en sortliste over invasive arter, der skal udryddes.

Minken er et vigtigt eksportdyr for Danmark, men er samtidig en lille dræbermaskine i naturen.
Minken er et vigtigt eksportdyr for Danmark, men er samtidig en lille dræbermaskine i naturen.Foto: Kopenhagen Fur
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Der var ingen afklaring at hente i Bruxelles tirsdag om fremtiden for den amerikanske mink, som p.t. kandiderer til en plads på EU's sortliste over invasive arter, der skal udryddes i EU.

Minken, som Danmark er verdens største eksportør af, og som derfor har stor politisk bevågenhed fra regeringens side, var oppe at vende ved et møde blandt videnskabelige eksperter, der skal lave indstillingen til listen.

Men konklusionen fra eksperterne lød, at der er mangler i den risikovurdering, der skal bruges som grundlag for at træffe beslutningen.

Dokumentation

Sådan fungerer EU's sortliste
EU-Kommissionen skaber på basis af ekspertviden en liste over invasive dyr og planter, der skal bekæmpes på EU-plan. For disse arter gælder det, at de "ikke med overlæg må bringes ind på EU's territorium, ligesom de heller ikke må holdes, avles eller transporteres til, fra eller rundt i unionen, markedsføres, dyrkes eller slippes ud i naturen”.

Den nye forordning skaber også basis for et overvågningssystem, der skal registrere nye problemvoldende dyr og planter på europæisk jord, så der kan sættes ind over for dem.

Reglerne giver mulighed for at undtage arter, der er af særlig økonomisk interesse. Hvis en sådan art er endt på listen, er det muligt at søge dispensation til kommerciel virksomhed, hvis arten dyrkes eller avles under forsvarlige forhold. Det er den enkelte producent, der skal ansøge om en sådan dispensation.

EU-Kommissionen anslår, at der findes 12.000 invasive arter i EU, hvoraf cirka 15 procent volder særlig skade og koster EU-landene mindst 90 milliarder kroner årligt.


0:000:00