Europa-Parlamentet freder minken

INTERVIEW: Europa-Parlamentet støtter retten til kommerciel udnyttelse af invasive arter, bekræfter de folkevalgtes ordfører på et nyt regelsæt, som har potentiale til at stoppe dansk minkproduktion.
Invasive arter som for eksempel mink skal stadig kunne avles, hvis det sker forsvarligt, mener Europa-Parlamentet.
Invasive arter som for eksempel mink skal stadig kunne avles, hvis det sker forsvarligt, mener Europa-Parlamentet.
Rikke Albrechtsen

Vær ikke bange. Der er ikke nogen, som ikke er fuldstændig tosset, som ville prøve at tage livet af en hel industri.

Pavel Poc
Europa-Parlamentets ordfører på forordning om invasive arter
Fakta
EU-Kommissionen har foreslået nye regler til at bekæmpe såkaldte invasive arter af planter og dyr, der årligt anslås at forvolde skade for 90 milliarder kr. i EU. Forslagets kerne er udformningen af en liste over særligt problematiske arter, som helt skal forbydes. Udformningen af en sådan liste skal ske på basis af risikovurderinger og forskning. Blandt problematiske arter nævnes japansk pileurt, sumpbæver og kæmpebjørneklo. Men mange lande har også store problemer med den nordamerikanske mink, som Danmark er verdens største eksportør af.

Kilde: Europa-Kommissionen

BRUXELLES: Står det til Europa-Parlamentet, skal det også i fremtiden være muligt at avle nordamerikansk mink i Danmark. Det er resultatet, efter at Parlamentets miljøudvalg torsdag stemte sin holdning til et nyt regelsæt for såkaldte invasive arter igennem og fik mandat til at starte forhandlinger med EU's medlemsstater.

"Vi skulle beslutte én ting. Vil vi kunne udnytte de arter, som har et invasivt potentiale, eller ej? Og i dag i Parlamentet har vi sagt ja, det vil vi godt," siger Pavel Poc, der er ordfører på sagen.

Volder stor skade
Den tjekkiske socialdemokrat skal lede forhandlingerne på Parlamentets vegne om udformningen af det nye regelsæt, der skal regulere planter og dyr, der ikke har deres naturlige oprindelse i Europa.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00