Debat

Eva Kjer: Danske virksomheder kan afhjælpe Afrikas miljøproblemer

DEBAT: I disse dage er danske virksomheder i Sydafrika for at byde ind med løsninger på nogle af landets største problemer, og det kan blive en god forretning for Danmark, skriver miljøminister Eva Kjer Hansen.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) ser store muligheder for danske virksomheder i Sydafrika.
Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) ser store muligheder for danske virksomheder i Sydafrika.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Eva Kjer Hansen (V)
Miljø- og fødevareminister

Sydafrika slås med mange problemer, og ét af de væsentligste er presset på naturressourcerne. 

Presset er stigende og fører til forurening og knaphed, der ikke kun går ud over naturen, men også er en bremseklods for den økonomiske vækst, der kan løfte millioner af mennesker ud af fattigdom.

Netop i disse dage deltager jeg sammen med H.K.H. Kronprinsen og omkring 50 danske virksomheder i et eksportfremstød i Sydafrika. 

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit debatindlæg til [email protected].

Landet på den afrikanske sydspids er Afrikas andenstørste økonomi, og her er adgangen til rent vand en grundlovssikret rettighed. 

Vand og sanitet er direkte nævnt i den 9-punkts handlingsplan for vækst, som præsident Zuma annoncerede tidligere på året, og det sydafrikanske vandministerium har direkte efterspurgt et samarbejde med Danmark omkring vand. 

I Danmark har vi løsningerne på en stor del af de miljøproblemer, der findes derude, og derfor skal danske virksomheder i højere grad ud på de globale markeder.

Eva Kjer Hansen (V)
Miljø- og fødevareminister

Det er vi indstillet på at indgå i. 

Potentialet er stort
Den sydafrikanske regering regner da også med at investere astronomiske 300 milliarder kroner i vandteknologi de næste 10 år. 

Det siger noget om, hvor vigtigt emnet er, og hvor stort presset på naturen er.

Her kan sydafrikanerne få hjælp af danske virksomheder, der er rigtig gode til at producere vandtermostater, ventiler, pumpeudstyr, vandmålere og software inden for vandteknologi. 

I Sydafrika er det gennemsnitlige vandforbrug 235 liter om dagen, mens verdensgennemsnittet er 173 liter og forbruget i Danmark på 107 liter per dag. 

Samtidig går 37 procent af vandet i de offentlige vandledninger tabt, før det når forbrugeren. 

I Danmark er tabet på 7 procent.

Danske løsninger giver danske job
Det siger sig selv, at det ikke er holdbart i et land, der mangler vand. 

Og slet ikke i et land, hvor vand er forudsætningen for den fødevareproduktion, der skal holde trit med en befolkning, der vokser.

Derfor forventes behovet for vand at være dobbelt så stort i 2050. 

Hvis sydafrikanerne skal have en vækst, blandt andet i landbrugssektoren, der kan hjælpe og udvikle landet yderligere, så kan de med fordel kigge mod danske virksomheder.

Den samlede danske vandbranche er enig om at arbejde for at fordoble eksporten af vandteknologi frem mod 2025. 

Det vil give 4.000 nye danske arbejdspladser i sektoren, men det kræver en indsats som den, vi nu sætter ind i Sydafrika. 

I Danmark har vi løsningerne på en stor del af de miljøproblemer, der findes derude, og derfor skal danske virksomheder i højere grad ud på de globale markeder. 

Det er godt for danske arbejdspladser, og det er godt for det globale miljø.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00