Forretningsmanden der skal gøre Europa grønnere

PORTRÆT: Det er en politisk veteran og en kendt hotel-mand, der roses for at levere resultater til gavn for erhvervslivet, som nu skal være EU’s miljøkommissær. Valget af Maltas turismeminister Karmenu Vella bliver betegnet som overraskende og kontroversielt.

Kommissionsformand Jean-Claude Juncker og Karmenu Vella i drøftelser.<br>
Kommissionsformand Jean-Claude Juncker og Karmenu Vella i drøftelser.
Hjalte T. H. Kragesteen

Selv i Malta er man forundret over, hvordan hulen det er endt med, at Karmenu Vella skal være ny miljøkommissær.

For hverken det lille land i Sydeuropa eller Karmenu Vella selv er særlig kendt for grønt engagement. Snarere tvært i mod. Det fortæller journalist og mediechef ved avisen Times of Malta, Herman Grech.

”Jeg synes, at det er kontroversielt set i lyset af, at Malta har et dårligt navn på det miljøpolitiske område. Fra Europa-Parlamentet har stemningen ofte været, at Malta bestemt ikke er dukse på miljøområdet,” siger han.

I Malta er de grønne organisationer allerede på barrikaderne på grund udnævnelsen, fortæller Herman Grech. Han peger på, at Malta eksempelvis har et igangværende slagsmål med EU-Kommissionen, om at landet giver lov til forårsjagt på fugle, hvilket ifølge NGO’erne er i klar modstrid med EU-reglerne.

Fakta
CV

Fødselsdato
19. juni 1950

Uddannelse
Arkitekt og civilingeniør fra University of Malta 1973. Master of science in Tourism Management fra Sheffield Hallam University. 2000.

Karriere

1968-1970: Byrådsmedlem i Zurrieq
1973: Starter egen virksomhed som arkitekt og civilingeniør.
1973: Udnævnes til direktør i Mid-Med Bank.
1974: Administrerende direktør af Libyan Maltese Holding Company
1976: Valgt til det maltetiske parlament
1981: Udnævnt til minister for infrastruktur
1983-1987: Minister for industri
1996-1998: Minister for turisme
2001: Bestyrelsesformand i Corinthia Hotels International.
2009-2010: Bestyrelsesformand i Mediterranean Construction Co. Ltd.
2010-: Formand for Orange Travel Group
2010-: Stiftende bestyrelsesformand for Maltese Turkish Business Council
2010-: Bestyrelsesdirektør i Betfair Group Ltd.
2013-2014: Minister for turisme




Grilles af Parlamentet
Og her er de grønne organisationer på Malta allerede nu bekymrede for, hvad der vil ske med den sag, når Vella fremover skal være manden i Bruxelles med fingeren på aftrækkeren.

”Organisationerne hernede forventer, at Karmenu Vella står over for at blive grillet, når parlamentet har ham i høring. Det handler mest om, at han kommer fra en regering, hvor man ikke har særlig stor fokus på miljøet,” siger Herman Grech.

Så kunne det være, at Karmenu Vella selv er kendt for at være en grøn ildsjæl. Men sådan er det ikke:

Jeg er ret optimistisk omkring hans muligheder for at blive en god kommissær. Han er helt klart en af de bedste, som vores regering kunne have stillet med.

Herman Grech
Journalist og mediechef ved avisen Times of Malta

”Han er aldrig blevet kædet sammen med miljøpolitik. Også set i det lys, er det noget af en overraskelse, at han nu har fået den post,” siger Herman Grech.

I Malta er Karmenu Vella i dag mest kendt for sine mangeårige ministergerninger for Arbejderpartiet, og ikke mindst for sine relationer til hotelbranchen, hvor han op gennem 00’erne var chef for Corinthia Hotels International, som er en af de store holtelkæder i Malta.

Forretningsmanden
I hjemlandet bliver han ofte drillet med, at han er mere forretningsmand end politiker, og derfor er det heller ikke så overraskende, at han af to omgange netop har været minister for det erhvervsfremmende turismeministerium. Her har han leveret resultater til gavn for erhvervslivet, som er bredt respekteret i Malta, fortæller generalkonsul ved den danske ambassade i Malta, Karl Marius Gollcher.

”Jeg ved, at folk i turismeindustrien i Malta har været meget glade for ham, da han var minister for turisme. Han gjorde det godt,” siger han.

Selvom det er småt med grønne meritter fra Vella, er der dog næppe tvivl om, at Malta har sendt en yderst kompetent mand til at varetage miljøets interesser.

”Jeg er ret optimistisk omkring hans muligheder for at blive en god kommissær. Han er helt klart en af de bedste, som vores regering kunne have stillet med,” siger journalist Herman Grech.

Vellas arbejde i maltesisk politik går mange år tilbage, da han som 18-årig blev medlem af Arbejderpartiet i 1968. Han blev valgt til parlamentet i 1976, hvor han desuden blev det yngste medlem. I 1981 fik han for første gang en ministertaburet i den kontroversielle Dom Mintoff-regering. Her fik han ansvaret for offentlig infrastruktur og blev senere industriminister i samme regering.

Fortidens synder
Mintoff-regeringen flirtede dengang med kommunismen, hvor man lagde op til at nationalisere en række sektorer, eksempelvis bankerne. Og så indledte man tætte relationer til stater som Libyen og Nordkorea.

Deltagelsen i den regering bliver beskrevet som den største plet på Vellas renomé.

”Årene fra 1981-1987 er kendt som den mørkeste tid i maltesisk politisk historie, hvor der var problemer med menneskerettighederne. Og det var Vella en del af. Alle der var en del af - eller havde relation til den regering - har i dag røde ører,” siger Herman Grech.

Senere stod Karmenu Vella dog som en central spiller i Arbejderpartiets drejning væk fra venstrefløjen og flirten med kommunisterne til en mere midtsøgende profil.

”At Vella var med til at dreje partiet i en mere moderat retning, har helt klart hjulpet på hans renommé,” siger Karl Marius Gollcher.

Forsigtig charmetrold
Som type bliver Vella beskrevet som langt mere pragmatisk end idealistisk, og som en politiker, der bestemt ikke er konfliktsøgende, men som i stedet søger det brede samarbejde.

”Han er en meget charmerende mand, og han er velrespekteret. Han har gennem årene vist sig at være ret moderat, og han er heller ikke typen, der tager store risici. Han er meget forsigtig i sit ordvalg, og jeg tror, det er derfor, at han er velrespekteret på begge politiske fløje,” siger Herman Grech.

Generalkonsul Karl Marius Gollcher bakker op:

”Han er en meget socialt anlagt person, og han er en meget vellidt. Han er bestemt ikke snobbet, men er tværtimod rigtigt god til at tale med folk i alle samfundslag,” siger han.

Før Karmenu Vella officielt bliver indsat som ny miljøkommissær, skal han gennem en høring og endeligt godkendes af Europa-Parlementet.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00