Debat

Friluftsrådet: Børn og unge skal være superbrugere i naturen

DEBAT: Danske børn og unge skal være superbrugere i naturen. Friluftsrådet vil hellere end gerne stille sig til rådighed, hvis der skal laves en naturkanon til samme formål, skriver Jan Ejlsted, direktør i Friluftsrådet.

Foto: Colourbox
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jan Ejlsted
Direktør, Friluftsrådet

Regeringen vil ifølge regeringsgrundlaget arbejde for at modernisere Danmarks naturkanon. Således siger Konservatives miljøordfører Mette Abildgaard i et indlæg på Altinget 4. januar 2017, at regeringen vil udbrede kendskabet til den danske natur. Naturvejleder Morten D.D. lægger oven i, at formidlingen af den danske natur til børn og unge skal ske med et stærkere pædagogisk udgangspunkt og ikke alene have fokus på et uendeligt antal arter. Mere enig kunne jeg ikke være.

Men vi skal have langt større ambitioner end det. Hvis børn og unge skal have et forhold til naturen, så skal de altså ikke bare have passivt kendskab til arter og sammenhænge. De skal involveres i naturen med hele kroppen, føle naturen med alle sanser i spil.

Derfor kommer vi ikke udenom, at børn og unge skal have oplevelser, hvor naturen kommer ind under huden på dem i en moderniseret naturkanon. Enhver formidler ved, at jo mere aktiv den lærende er, og jo mere involverende oplevelserne er, jo stærkere et kærlighedsforhold kommer der ud af det.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Børn skal mærke naturen
Det kunne da være fantastisk, hvis vi når frem til, at børn i en alder af 6 år skal have hængt i armene i et træ, brændt sig på en brændenælde, spist en blomst og fået våde sokker i en bæk. Når de er 8 år, skal de skal have overnattet i en shelter og svømmet i det salte hav. 

De kommende generationer skal ikke bare have kendskab til naturen, de skal være superbrugere i naturen, som jeg hørte én sige forleden. En superbruger både kender naturen og alle finurlighederne, de er fortrolige ved den, de kan se og udnytte alle mulighederne og bruger den gerne og ofte.

Børn og unge skal have oplevelser, hvor naturen kommer ind under huden på dem i en moderniseret naturkanon.

Jan Ejlsted
Direktør, Friluftsrådet

Så når regeringen går i gang med at modernisere naturkanonen, stiller Friluftsrådet sig gerne til rådighed med viden, erfaringer og gode ideer – for hvis vi selv skulle sige det, er vi faktisk eksperter i børn, unge og naturformidling sammen med vores netværk af naturvejledere, friluftsforeninger og aktive ildsjæle.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00