Debat

Friluftsrådet: Naturpakken skal gavne hele Danmark

DEBAT: Naturpakken skal bidrage til en mere varieret natur og sikre, at folk fra hele Danmark kan få gode natur- og friluftsoplevelser, skriver Jan Ejlsted, direktør i Friluftsrådet.

Naturpakken skal sikre, at folk fra hele Danmark kan få gode natur- og friluftsoplevelser, skriver Jan Ejlsted, direktør i Friluftsrådet.
Naturpakken skal sikre, at folk fra hele Danmark kan få gode natur- og friluftsoplevelser, skriver Jan Ejlsted, direktør i Friluftsrådet.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jan Ejlsted
Direktør i Friluftsrådet

Lad det være sagt med det samme: En naturpakke skal være en pakke, der kommer naturen og alle dem, der holder af at være i den, til gode. Naturpakken skal bidrage til en mere varieret natur og sikre, at folk kan få gode natur- og friluftsoplevelser.

Det, der står øverst på Friluftsrådets ønskeseddel er, at naturpakken giver bedre muligheder for friluftsliv i hele Danmark og for alle - uanset hvor de bor, hvad de tjener, hvor gamle de er, og hvilken form for friluftsliv, de dyrker.

Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen har allerede et glimrende forarbejde for at forbedre friluftslivet: Redegørelsen om Danmarks friluftspolitik ”Alle tiders friluftsliv” fra 2015, der involverede stort set alle aktører inden for natur og friluftsliv. Der var stor opbakning og bredt ejerskab for både processen og resultatet, og derfor opfordrer Friluftsrådet til, at nogle af friluftspolitikkens bud på, hvordan friluftslivet kan udvikles i bredt samarbejde videreføres i naturpakken.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Friluftsrådet vil dog ikke nøjes med at kræve en pakke med det hele. Rådet vil også gerne samarbejde om nogle meget konkrete ønsker til naturpakkens indhold, og vil her især fremhæve folkesundhed, frivillighed, friluftsliv i byerne og naturvejledning, som også er helt centrale pejlemærker i Danmarks nationale friluftspolitik.

Folkesundhed: Friluftsliv på recept
Friluftsrådet ønsker, at naturpakken omfatter en målrettet statslig indsats for at integrere friluftsliv i arbejdet med at forbedre folkesundheden. Det kan være gennem understøttelse af foreningslivet og ved at sikre gode adgangsmuligheder til naturområder - både fysisk adgang som stier og lovmæssig adgang. Et aktivt friluftsliv skaber bevægelse, bedre trivsel og livskvalitet for befolkningen.

Naturpakken må forholde sig til natur i byerne som et fast element i byplanlægningen, og staten skal kræve, at kommunerne tænker friluftsliv ind i eksisterende byområders udvikling.

Jan Ejlsted
Direktør i Friluftsrådet

Friluftsliv kan dermed være med til at forebygge og behandle livsstilsygdomme og psykiske lidelser. Hvis regeringsgrundlagets vision om markant vækst i antallet af aktive danskere skal realiseres, er der ikke idrætshaller nok til, at det kan ske indendørs – og naturen er et glimrende supplement!

Friluftsrådet bidrager gerne med erfaringer med at samarbejde med kommunerne om at øge inaktive borgeres sundhed og livskvalitet gennem aktivt friluftsliv. Målgrupperne kan omfatte borgere med livsstilproblemer som overvægt, rygning, og inaktivitet, og sårbare og socialt udsatte grupper med videre.

Frivillighed: Aktive grønne hænder og hoveder
Mange danskere er engageret i frivilligt arbejde, og der er et stort potentiale i frivillige initiativer, der kommer naturen til gavn og mennesker til glæde. Derfor vil det give stor værdi for både natur og mennesker, at naturpakken indeholder midler til at etablere nye partnerskaber for eksempel om naturforbedrende projekter med frivillige hænder. 

Friluftsrådets ca. 90 medlemsorganisationer baserer sig stort set alle på frivilligt arbejde, ligesom Friluftsrådet eksperimenterer med at understøtte frivillige initiativer i naturen – og det vil vi gerne samarbejde om. Lokalt er der masser af aktivitet, for eksempel, når frivillige spor-byggerlaug etablerer mountainbikebaner i statsskovene. Så der er masser af gode erfaringer med grønne frivillige at bygge videre på, og det skal have et boost med naturpakken!

Friluftsliv i byerne: Plads til livet i grønne oaser
De fleste danskere bor i byerne, og derfor er der behov for at give plads til naturen og rekreative muligheder i byerne, hvor hver en kvadratmeter tæller. Hvis naturpakken skal opleves som relevant for alle dem, der bor i byerne, skal den skabe gode rammer for multifunktionalitet, det vil sige, at et og samme areal både kan anvendes til for eksempel klimasikring, skabe øget naturindhold og forbedre de rekreative muligheder. Naturpakken må forholde sig til natur i byerne som et fast element i byplanlægningen, og staten skal kræve, at kommunerne tænker friluftsliv ind i eksisterende byområders udvikling.

Vi - og naturen - har brug for et generelt løft, hvor naturforbedringerne også måles i den rekreative værdi, de skaber. Sådan vil danskerne opleve, at de får mest natur for pengene, og at naturpakken bliver noget, der glæder alle.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00