Gave til landmænd eller forurening?

NYHED: Slam og organisk affald på marker bliver af Arla set som en miljøtrussel. Andre ser i samme en kilde til frugtbar jord eller en oplagt ingrediens til cementproduktion. På gårsdagens konference hos DAKOFA stødte synspunkterne sammen.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Vi er nødt til at prioritere forbrugerbeskyttelsen højest. Ingen ved, hvad forbrugerne eller detailhandlen stiller af krav i fremtiden. Måske er der om 10 år fokus på stoffer i slammet, som ingen har tænkt på i dag. Og til den tid vil det være for sent, hvis disse stoffer er spredt ud på markerne

Carsten Fricke
Arla
Der er stor uenighed om, hvad man skal gøre ved de omkring 200.000 tons organisk affald og slam som rensningsanlæg, husholdningerne og virksomheder hvert år producerer. Det stod lysende klart, da Dansk Komité For Affald i går havde samlet repræsentanter for dem, der har en interesse i det organiske affald.

I den ene ende står en række fødevareproducenter, heriblandt Arla. Og her er beskeden klar.

Arlas ejere, mælkeproducenterne, har via kvalitetsprogrammet "Arlagården" et krav om, at der ikke spredes kommunalt slam på markerne.

"Vi er nødt til at prioritere forbrugerbeskyttelsen højest. Ingen ved, hvad forbrugerne eller detailhandlen stiller af krav i fremtiden. Måske er der om 10 år fokus på stoffer i slammet, som ingen har tænkt på i dag. Og til den tid vil det være for sent, hvis disse stoffer er spredt ud på markerne," siger Carsten Fricke fra Arlas miljøafdeling.

0:000:00