Debat

GEUS: L&F er galt på den

REPLIK: GEUS har ingen interesse i at fremstille en forkert tilstand af grundvandet, skriver statsgeolog i GEUS Flemming Larsen. Han tager til genmæle efter L&F’s kritik af målingsmetoderne og inviterer til konstruktiv dialog.

Statsgeolog i GEUS Flemming Larsen rækker hånden frem til Landbrug & Fødevarer. Lad os få ryddet misforståelserne af vejen, skriver han.
Statsgeolog i GEUS Flemming Larsen rækker hånden frem til Landbrug & Fødevarer. Lad os få ryddet misforståelserne af vejen, skriver han.Foto: Colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Flemming Larsen
Statsgeolog i GEUS 

Inden jeg svarer på Flemming Nør-Pedersens seneste indlæg i Altinget vedrørende GEUS' grundvandsovervågningsrapport, er det nødvendigt at fastslå et par kendsgerninger. 

For det første er det ikke GEUS, som udpeger, hvor og hvornår der udtages vandprøver i grundvandsovervågnings-programmet. Det gør fagpersoner i Miljø- og Fødevareministeriet. 

Det andet er, at det alene er GEUS´ opgave at afrapportere resultater fra grundvandsovervågningen, der indberettes til grundvandsdatabasen JUPITER. Vandprøverne analyseres på laboratorier i landet. 

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected].

Debatten kører i ring
Og så mit svar til Flemming Nør-Pedersen:

Kære Flemming Nør-Pedersen,

I denne sag har GEUS ingen faglige eller økonomiske interesser i ikke at fremstille den sande tilstand med hensyn til forekomst af pesticider i grundvandet. 

Flemming Larsen
Statsgeolog i GEUS

Tak for din store interesse for vores arbejde. 

Jeg synes debatten kører lidt i ring, idet du gentager den fejlagtige påstand, at GEUS ikke fremlægger alle data vedrørende pesticider i det danske grundvand. 

Lad mig derfor blot henvise til én enkelt af mange figurer, som du må have overset i din gennemlæsning af sidste års rapport. 

Nedenstående ses data fra GRUMO 2013 rapporten med fund af pesticider i grundvandet i ti meters dybdeintervaller. 

 

Som det ses, vises analyseresultater med fund over grænseværdien (orange), fund mellem grænseværdien og detektionsværdien (gul) og analyseresultater uden fund af pesticider (blå). 

Alle data er fremlagt, og de vises i procenter for at kompensere for det forhold, at der er flere overvågningspunkter i den øvre del af grundvandsmagasinerne, hvilket kunne skævvride data. 

Skarpere på pesticider
I figuren ses eksempelvis, at der i intervallet fra 0 til 10 meters dybde er påvist pesticider over grænseværdien i 16 af 156 indtag (10 procent), i 47 (30 procent) af indtagene er der påvist koncentrationer mellem grænseværdien og detektionsværdien og i 93 (60 procent) af alle prøver mellem 0 og 10 meter er der ikke påvist fund af pesticider, altså nul-værdier. 

Som det også fremgår af rapporten, blev der dét år påvist rester af pesticider eller nedbrydnings-produkter fra pesticider i 207 (40 procent) af 514 vandprøver, der blev analyseret for pesticider. 

Den gode nyhed i den forbindelse er, at kun i otte af disse tilfælde er der tale om nu godkendte pesticider, 23 af fundene er såkaldte regulerede pesticider, hvor der senere er gennemført restriktioner på anvendelsen af stofferne. 

Af de 207 fund er de 176 nu forbudte stoffer. Der er således grund til at tro, at vi i dag er bedre til at vurdere risici i forbindelse med anvendelse af pesticider, så vi fremover bedre kan beskytte grundvandet. 

Denne forbedrede viden angående pesticiders mobilitet i undergrunden skyldes især etablering af Varslingssystemet for udvaskning af Pesticider til grundvandet (VAP), som Folketinget vedtog i 1998.   

Ikke vores valg
For øvrigt har du ganske ret i, at grundvandsrapporten er blevet meget omfangsrig, hvilket vi må undskylde med de mange krav og formål, der er kommet til rapporten gennem årene. 

Vores Styregruppe har således, med henvisning til krav i Vandrammedirektivet, siden 2011 bedt GEUS om at vise udviklingen i pesticid-forekomsten i den påvirkede del af grundvandsmagasinerne.

Det er således ikke en statistisk metode eller fremstilling, GEUS har valgt eller opfundet. 

Jeg må derfor gentage, at i denne fremstilling kan vi ifølge sagens natur kun medtage vandprøver med fund, men alle tal, også nul-værdier, er vist i en tabel. 

Misforståelserne skal udredes
Du har også ret i, at Grundvandsrapporten kan være vanskelig at læse for ikke-fagfolk. 

For at undgå fremtidige misforståelser vil jeg invitere dig ud på GEUS, så vi kan fremlægge pesticidkapitlet i rapporten. 

Du kan skrive til mig, hvornår du kan, så stiller vi gerne op. Hvis du vil have medarbejdere med fra L&F, er de selvfølgelig også velkomne. 

I denne sag har GEUS ingen faglige eller økonomiske interesser i ikke at fremstille den sande tilstand med hensyn til forekomst af pesticider i grundvandet. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00