Gjerskov: Niras-rapport er perspektivrig

RANDZONER: Niras' rapport om variable randzoner er interessant og perspektivrig, mener fødevareministeren. Modellen kan dog tidsligst være klar til næste generation vandplaner, mener hun.
Anders Jerking

Vi kan ikke basere vores beskyttelse af vandmiljøet på, at vi om nogle år måske finder de vises sten - måske ikke. Vi må rydde op nu med de koste, vi har til rådighed.

Helle Pilsgaard
Vicedirektør, Naturstyrelsen
Det er interessant og perspektivrigt, at et Niras-projekt nu viser, at man kan opnå større miljøgevinster ved en målrettet placering af randzonerne. Det skriver fødevareminister Mette Gjerskov (S) i et svar til Folketinget.

"Det er min opfattelse, at hvis der kan færdigudvikles en landsdækkende metode, der kan anvendes i praksis, som er omkostningseffektiv, og som kan anvise mere intelligente virkemidler som f.eks. differentierede randzoner, så må vi se på den samlede miljøregulering af landbruget," skriver Gjerskov og fortsætter:

"Og det bør vi også gøre i lyset af, at der ifølge forskerne er behov for yderligere reduktion af kvælstofudledningen til vandmiljøet, førend vi lever op til vores forpligtelser. Det er jo præcis, hvad vi har bedt Natur- og Landbrugskommissionen om at se på."

Gjerskov understreger dog, at Niras' model endnu ikke er klar til at blive implementeret på landsplan, og hun gør opmærksom på, at Niras selv har understreget, at modellen er behæftet med usikkerhed, at der er brug for flere landsdækkende forsøg, og at modellen er blevet "oversolgt" i medierne.

0:000:00