Debat

Gør støtte til grøn vækst permanent

DEBAT: Det er skuffende, at regeringen med sit nye finanslovforslag kun gør støtten til miljøteknologiske løsninger midlertidig. Det skriver Karin Klitgaard, miljøpolitisk chef i DI.

Regeringen bør tænke i længerevarende projekter frem for etårige bevillinger. Det mener miljøpolitisk chef i DI, Karin Klitgaard.
Regeringen bør tænke i længerevarende projekter frem for etårige bevillinger. Det mener miljøpolitisk chef i DI, Karin Klitgaard.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Derfor er det ærgerligt at konstatere, at regeringen i sit nye finanslovsoplæg endnu en gang har valgt kun at gøre støtten til udvikling og demonstration af miljøteknologiske løsninger midlertidig.

Karin Klitgaard
Miljøpolitisk chef, DI

Af Karin Klitgaard
Miljøpolitisk chef, DI

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til: [email protected]

”Øget grøn vækst” er et af de stærke mantraer, som regeringen har lagt vægt på gennem hele deres regeringsperiode.

Derfor er det ærgerligt at konstatere, at regeringen i sit nye finanslovsoplæg endnu en gang har valgt kun at gøre støtten til udvikling og demonstration af miljøteknologiske løsninger midlertidig. Miljøteknologiske løsninger er i dag en dansk styrkeposition.  Resten af verden efterspørger danske virksomheders produkter og løsninger indenfor blandt andet vand, affald og luft. Og efterspørgslen vil ikke blive mindre fremover.

Stort vækstpotentiale

De miljømæssige udfordringer stiger overalt i verden. Der er derfor stort vækstpotentiale indenfor miljøteknologiske løsninger, der kan sikre rent vand og luft, affaldshåndtering, klimatilpasning og behovet for nye materialer og ressourcer.

Vi er kendte for at være et land, der har løsningerne på mange af tidens store miljøudfordringer, men vi kan ikke hvile på laurbærrene. Selvom vi er stærke indenfor mange af områderne, er der også behov for, at virksomhederne følger med i udviklingen og fornyer sig, så vi ikke bliver overhalet indenom. 

Udviklings- og demonstration indenfor miljøteknologi er både omkostningstungt og risikofyldt. Derfor er der behov for tilstedeværelsen af risikovillig kapital til udviklings- og demonstrationsprojekter. De hidtil afsatte midler gennem udviklings- og demonstrationsprogrammer har givet samfundsøkonomisk gevinst, da de letter vejen for lovende forskningsresultater til kommerciel anvendelse - især ved at mindske kløften mellem forskning og demonstration.

Små puljer til udvikling af miljøteknologi

Nu er det så igen tid til finanslovsforhandlingerne, og som finanslovsforslaget ligger nu, vil der kun være afsat mindre puljer af et par års varighed til udvikling og demonstration af miljøteknologier. De rigtigt gode løsninger opstår ikke med få måneders varsel.

Det tager tid at identificere muligheder, at udvikle løsninger og udarbejde en ansøgning. Etårige bevillinger giver ikke mod til længerevarende projekter. 

Vi skal hele tiden vurdere alle offentlige investeringer, og generelt mener vi i DI, at de offentlige udgifter skal ned. Men at investere i forskning og udvikling af ny teknologi er en god investering.  

Ordningen burde blive permanent, så innovative virksomheder har sikkerhed for, at programmet kører og derfor kan planlægge deres investeringer derefter. På den måde får det offentlige også mest effekt for pengene.

Mere fokus på markedsmuligheder

DI foreslår derfor, at der skal afsættes 150 mio. årligt til et miljøteknologisk udviklings- og demonstrationsprogram. Udviklings- og demonstrationsprogrammet skal primært være efterspørgselsdrevet og åbent overfor ethvert lovende projekt, så produktet efterfølgende har afsætningspotentiale nationalt som globalt.

Der skal fokuseres på business casen bag indsatserne og derved også markedsmulighederne, så de rigtige produkter bliver prioriteret.

Det sikres blandt andet ved, at ansøgerne selv investerer store beløb i projekterne. Mulighederne er der, hvis regeringen vil det. Men midlertidige ordninger sender det forkerte signal. Hvis regeringen virkelig vil følge op på sit eget mantra, så burde støtten til den grønne vækst være varig.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00