Debat

Grøn energi bliver et dyrt bekendtskab

DEBAT: DF's klima- og energiordfører mener, at vindkraft og biobrændsel er tikkende bomber under dansk økonomi, og han mistænker Dansk Energis direktør og oppositionen for at iføre sig grønne briller og økonomiske skyklapper i diskussionen.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg får jo den mistanke, at Lars Aagaard er i færd med at positionere sig i miljødebatten forud for et valg.

Per Dalgaard
Dansk Folkepartis klima- og energiordfører

Af Per Dalgaard (DF) 
Klima- og energiordfører

Direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard, påstår, at satsning på vindkraft og biobrændsel både gavner dansk økonomi og miljøet. Men sandheden er, at netop vindkraft og biobrændsel er tikkende bomber under dansk økonomi.

Hvis man smider de grønne briller og økonomiske skyklapper og lader den energipolitiske fornuft styre, må man opstille en række forudsætninger for fremtidens varme og el-produktion. Og forudsætningerne skal have rod i danskernes forsyningssikkerhed.

Det er et faktum, at den billigste måde at producere el på, er med kulfyrede kraftvarmeværker, der jo også kan producere varme. Det kan vindmøller ikke. Derfor skal man ifølge Lars Aagaard producere varme på biobrændsel, der er flere gange dyrere end kul.

Hvis man satser på, at el og varmeproduktion skal udføres via vindmøller og biobrændselsværker, er det imidlertid ikke kun økonomien, der løber af sporet. Det gør forsyningssikkerheden også.

Som bekendt fungerer møller som vinden blæser. Og man kan endnu ikke lagre el fra vindmøller, så der bliver tale om en troværdig forsyningssikkerhed. Med hensyn til biobrændsel, er leverancerne hverken nu eller i fremtiden sikre. Det betyder, at priserne kan stige yderligere.

Derimod kan vi købe kul hos stabile leverandører til lave priser.

Der bliver derfor under alle omstændigheder brug for backup til el fra vindmøller og varme fra biobrændsel fra kulfyrede værker.

Læg dertil, at danske kulfyrede kraftvarmeværker er de mest energieffektive og rene i verden.

Jeg får jo den mistanke, at Lars Aagaard er i færd med at positionere sig i miljødebatten forud for et valg. Hvis Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten kommer til magten vil disse partier iføre sig ovennævnte grønne briller og økonomiske skyklapper. Og så bliver det meget dyrt at tænde lys og varme op hjemme hos familien Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Dalgaard

Fhv. MF (DF) og byrådsmedlem, Syddjurs
datanom (1983), pladesmed (1964)

Lars Aagaard Møller

Klima-, energi- og forsyningsminister (M)
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1994)

0:000:00