Grønt lys for dødsliste over invasive arter

BIODIVERSITET: Vejen er nu banet for, at eksperter kan udforme en sortliste over invasive dyr og planter, der skal være forbudt at indføre, sælge eller holde i EU, efter både Parlament og Ministerråd har nikket ja til nye regler.
Hybenrosen er en af de invasive arter, som ikke vil finde vej til den nye EU-sortliste. Det er nu  op til eksperter at definere, præcis hvilke skadelige dyr og planter, der skal forsøges udryddet.
Hybenrosen er en af de invasive arter, som ikke vil finde vej til den nye EU-sortliste. Det er nu op til eksperter at definere, præcis hvilke skadelige dyr og planter, der skal forsøges udryddet.Foto: Colourbox
Rikke Albrechtsen

Jeg er meget tilfreds med, at eksporten af minkskind til over 13 milliarder kroner kan fortsætte, og at vi har reddet 6.000 arbejdspladser. Efter en massiv dansk forhandlingsindsats er det lykkedes at hindre, at minkavlen bliver omfattet af EU's nye regler om invasive arter.

Kirsten Brosbøl
Miljøminister (S)
Fakta

Sådan fungerer EU's sortliste
EU-Kommissionen vil på basis af ekspertviden skabe en liste over invasive dyr og planter, der skal bekæmpes på EU-plan. For disse arter gælder det, at de "ikke med overlæg må bringes ind på EU's territorium, ligesom de heller ikke må holdes, avles eller transporteres til, fra eller rundt i Unionen, markedsføres, dyrkes eller slippes ud i naturen," lyder det i en officiel meddelelse fra det græske EU-formandskab.

Den nye forordning skaber også basis for et overvågningssystem, der skal registrere nye problemvoldende dyr og planter på europæisk jord, så der kan sættes ind over for dem. De nye regler giver dog plads til, at der kan gives dispensation for arter, der er af særlig økonomisk interesse, hvis de dyrkes eller avles under forsvarlige forhold.

Listen vil blive revideret og opdateret mindst hver sjette år.

EU-Kommissionen anslår, at der findes 12.000 invasive arter i EU, hvor af cirka 15 procent volder særlig skade og koster EU-landene mindst 90 milliarder kr. årligt.

De nye regler skal nu helt formelt godkendes af EU's ministre og et samlet EU-Parlament.


Kilde: Ministerrådet

BRUXELLES: Invasive dyre- og plantearter som dræbersnegle og bjørnekløer, der giver økonomiske og miljømæssige problemer, kan fra 2016 ende på en EU-udryddelsesliste.

Det står klart, efter at EU's lovgivende institutioner i denne uge har givet grønt lys for nye regler, der skal gøre det nemmere at forhindre, at skadelige fremmede dyr og planter spreder sig på det europæiske territorium.

Den nye forordning skaber grundlag for etableringen af en liste over særligt skadelige arter, som ikke længere må indføres, avles eller dyrkes i Unionen, og som landene skal gøre en ekstra indsats for at udrydde.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00