Her er 25 anbefalinger til økologiens fremtid

KONKURRENCEEVNE: Skrappere krav til natur- og klimatiltag i bedrifterne er blandt anbefalingerne til økologiens fremtid fra et økologisk erhvervsteam nedsat af regeringen.

<div>Danmark har verdens største økologiske markedsandel af fødevarer i detailleddet og foodservicesektoren. Det økologiske erhvervsteam har en vision om at fordoble andelen frem til 2025.</div>
Danmark har verdens største økologiske markedsandel af fødevarer i detailleddet og foodservicesektoren. Det økologiske erhvervsteam har en vision om at fordoble andelen frem til 2025.
Foto: Søren Steffen/Scanpix
Sine Riis Lund

Danmark indtager en af de absolut højeste podiepladser blandt økologi-nationer.

Men konkurrencen skærpes. Derfor kommer regeringens såkaldte økologiske erhvervsteam nu med 25 anbefalinger til at fastholde og udbygge førerpositionen.

Blandt de mere bemærkelsesværdige anbefalinger er, at det økologiske landbrug skal levere et større bidrag til klima og natur.

“Vi foreslår at skærpe kravene her, fordi erhvervet erkender, at rammerne omkring økologien er nødt til at udvikle sig. Der er en formulering, der hedder, at al stilstand er lig med tilbagegang, og det er i den grad også gældende her,” siger Henrik Biilmann, der er direktør for Friland og formand for teamet.

Fakta
Erhvervsteamets vision
Det er erhvervsteamets vision, at Danmarks position som en af de førende økologinationer i verden skal fastholdes og udbygges. Erhvervsteamets ambition er følgende:
- Danmark bevarer sin position som "verdensmester i økologi" via verdens største økologiske markedsandel af fødevarer i detailleddet og foodservicesektoren. En andel, der fordobles frem til 2025.
- Danmarks eksport af økologiske varer overstiger markant importen af økologiske varer.
- Danmarks økologiske produktion udvikles løbende til gavn for klima, miljø, biodiversitet, dyrevelfærd og forbrugertillid til økologi.

Kilde: Rapporten: "Økologi Danmark – Vækst og udvikling i hele Danmark"

Mere konkret vil teamet indføre et krav om, at der skal etableres naturtiltag på alle marker, der er større end fem hektar, og som led i at reducere klimabelastningen foreslås et krav om de økologiske bedrifters kulstofbinding i jorden.

Pengekassen er tom
Fredag eftermiddag afleverer erhvervsteamet anbefalingerne til miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

Det er klart, at med flere penge kan man gøre mere. Og hvis man gerne vil gøre noget mere og samtidigt fortsætte det eksisterende, så kommer vi selvfølgelig til at smøre ressourcerne lidt tyndere på brødet.

Henrik Biilmann
Formand for økologisk erhvervsteam

Og ministeren vil her også få en anbefaling om, at der gøres en aktiv indsats for at udbrede det økologiske spisemærke hos hoteller, restauranter og caféer, og at økologerne sikres bedre muligheder for at anvende organisk affald fra forbrugere og visse bi- og restprodukter fra fødevareindustrien.

Det økologiske erhvervsteam består af 16 repræsentanter fra virksomheder og organisationer fra økologisektoren og blev nedsat på baggrund af aftalen om fødevare- og landbrugspakken fra december 2015.

Udgangspunktet for arbejdet har været, at anbefalingerne ikke må kræve ny offentlig finansiering.

Det har gjort arbejdet vanskeligere, indrømmer Henrik Biilmann.

“Det er klart, at med flere penge kan man gøre mere. Og hvis man gerne vil gøre noget mere og samtidigt fortsætte det eksisterende, så kommer vi selvfølgelig til at smøre ressourcerne lidt tyndere på brødet,” siger han.

Omvendt mener Henrik Biilmann, at det kan være en ganske sund udfordring at blive helt skarp på, hvad det så for alvor er, man vil prioritere sine ressourcer og indsatser på.

Ingen grund til at vende bøtten
Mange af de foreslåede initiativer under anbefalingerne går på at fortsætte allerede eksisterende indsatser. Det er dog ikke lig med, at ambitionerne er lave, understreger Henrik Biilmann.

“Vi er førende på det her område, og vi har gjort meget for at komme dertil, så de her anbefalinger er også en understregning af, at vi ikke bare skal udvikle for at udvikle, men også gøre mere af det, som vi allerede gør rigtigt,” siger han.

Blandt andet opfordrer teamet til at beskytte værdien af det røde økologimærke, der ikke har en værdig ligemand andre steder i verden.

Undervurder ikke forskningen
Den borgerlige regering er blevet kritiseret for at nedprioritere den økologiske forskning, og det er da også blevet et punkt i erhvervsteamets anbefalinger. 

“Mens teamet har arbejdet, er der forsvundet forskningsmidler fra økologien, og her foreslår vi at komme tilbage på det spor, den har været på tidligere,” siger Henrik Biilmann.

Blandt de lidt mere kuriøse forslag er, at Danmark helt generelt skal brandes som en økologination.

“Hvis VisitDenmark nu skal vurdere, hvad der skal med i en reklamefilm, der skal vises på verdensudstillingen eller andet, så synes vi, at økologien faktisk er noget af det, der er med til at adskille Danmark fra andre nationer ligesom vindmøller og den lille havfrue er," siger Henrik Biilmann.

 

Se her et resumé af erhvervsteamets anbefalinger

#Anbefaling 1 – Den danske guldmedalje skal forsvares
Danmark er i dag verdensmester i økologisk forbrug i detailhandlen, men der er behov for en styrket fælles informations- og kampagneindsats rettet mod forbrugerne og detailleddet, hvis Danmarks internationale førerposition skal bevares, samtidig med at økologierhvervets samarbejde med detailleddet skal bevares og udbygges.

#Anbefaling 2 – Eksportindsatsen skal styrkes
Blandt forslagene er, at erhvervet bør forestå en offensiv branding af dansk økologi, hvor kendte danske styrker udnyttes til at åbne døre til nøglekæder og foodserviceaktører på eksportmarkeder. Under denne anbefaling foreslås det også fortsat at prioritere midler til strategiske spydspidsindsatser for at åbne nye eksportmarkeder og nye afsætningskanaler på nærmarkeder i vækst.

#Anbefaling 3 – Det økologiske vækstpotentiale hos de private spisesteder skal indfries
Erhvervsteamet foreslår at prioritere midler til et omlægningstjek for private professionelle spisesteder, ligesom der bør prioriteres midler til en målrettet indsats for at udbrede det økologiske spisemærke hos de professionelle private spisesteder.

#Anbefaling 4 – Produktudviklingen og det økologiske vækstlag skal styrkes
Der bør prioriteres midler til at etablere et omlægningstjek for fødevarevirksomheder, der overvejer opstart af økologisk produktion. Ligeledes bør der prioriteres midler til at understøtte rådgivning, der hjælper mindre fødevareproducenter med deres økologiske produktudvikling og økologierhvervet bør etablere mentorordninger, hvor erfarne producenter samt forretnings- og marketingsfolk kan videregive deres erfaringer og råd til økologiske virksomheder, der ønsker at ekspandere.

#Anbefaling 5 – Økologien skal bidrage til at reducere klimabelastningen
Der er behov for at styrke klimaprofilen i den økologiske primærproduktion. Det forventer forbrugerne. Derfor skal der indføres krav i de danske økologiregler, der kan reducere bedrifternes klimabelastning, samtidig med at der skal arbejdes for løsninger i EU, der kan begrænse økologiens klimabelastning på EU-niveau.

#Anbefaling 6 – Økologien skal sikre mere natur
På den lange bane vil det udfordre økologiens troværdighed, hvis der ikke i højere grad kan påvises en mere direkte positiv sammenhæng mellem økologi og natur. Der er derfor behov for en styrket naturindsats. Det kan ske ved at indføre krav i økologireglerne om, at der skal etableres naturtiltag på alle marker, der er større end 5 ha, og ved at give økologerne bedre og mere fleksible muligheder for at udlægge naturstriber på landbrugsjord.

#Anbefaling 7 – Bæredygtighedsmålinger skal give flere samfundsgoder
Flere økologiske bedrifter bør anvende bæredygtighedsmålinger, og økologierhvervet bør tage initiativ til at arbejde aktivt med indsatser, der sikrer bæredygtighed i alle led fra jord til bord.

#Anbefaling 8 – Den erhvervsrettede økologiske forskningsindsats skal styrkes
Der bør prioriteres en større og flerårig økologisk forskningsindsats under Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram. Konkret foreslår erhvervsteamet et nyt 3-årigt økologisk forskningsprogram på samme niveau, som det historisk har været.
Forskningsindsatsen skal blandt andet bidrage til forbedrede udbytter, en bæredygtig næringsstof-
og proteinforsyning, reduktion af klimabelastningen, planteforædling og avlsprogrammer.

#Anbefaling 9 – Danmark skal arbejde for en grøn og visionær økologipolitik i EU
Danmark bør arbejde aktivt for at udvikle EU’s økologiregler på områder, der har særlig betydning for forbrugertilliden til økologi, for eksempel i form af krav til økologiens bidrag til natur og klima. Danmark skal ligeledes arbejde for, at økologien belønnes og kompenseres for de offentlige goder, som leveres.

#Anbefaling 10 – Økologerne skal have bedre muligheder for at anvende organisk affald samt bi- og restprodukter
Økologien bør tænkes aktivt ind i den kommende nationale strategi for affaldshåndtering, der skal samarbejdes med kommunerne om indsamling af organisk affald og laves vejledningsmateriale omkring organisk affald til økologien. 

#Anbefaling 11 – Økologerne skal have mulighed for at anvende næringsstoffer fra behandlet husspildevand
På lang sigt kan manglende fosfor blive en udfordring for videreudvikling af økologien. På sigt kan alternative fosforkilder blive en nødvendighed, hvis økologien skal vokse. Der er derfor behov for en videnskabelig udredning af risici herved, og afhængigt af resultaterne heraf skal Danmark arbejde for at få det tilladt i EU-økologiforordningen.

#Anbefaling 12 – Indsatsen for at etablere økologiske biogasanlæg skal understøttes
Der er behov for en indsats for at fjerne nogle af barriererne for udbredelse af økologiske biogasanlæg, for eksempel bør der udarbejdes en mere udførlig beskrivelse af tilladte og ikke-tilladte biomasser til biogasanlæg i økologivejledningen.

#Anbefaling 13 – Økologien skal være testlaboratorium for udvikling af bioraffinering og nye proteintyper
Der er behov for at udvikle nye alternative proteinkilder til økologien. Bioraffinering af grønmasse kan være en attraktiv proteinkilde for det økologiske landbrug, men der er også et potentiale i forhold til insekter og materialer fra havet som for eksempel muslinger.

#Anbefaling 14 – Den Økologisk Arealtilskudsordning skal være mere fleksibel
Perioden mellem ansøgningstidspunkt og udbetaling bør minimeres, der bør skabes større fleksibilitet i ansøgningsmulighederne for eksisterende økologer, og Danmark bør arbejde for øget fleksibilitet i de EU-støttede tilskudsordninger til landbruget i forbindelse med de kommende forhandlinger om den fælles landbrugspolitik efter 2020.

#Anbefaling 15 – Økologien skal reguleres med udgangspunkt i de økologiske principper
Der bør arbejdes for, at økologien ikke reguleres med udgangspunkt i den måde, som det konventionelle landbrug generelt reguleres på, og at der laves særskilte vejledninger for økologerne på de områder, hvor regulering af det økologiske landbrug adskiller sig grundlæggende fra det konventionelle landbrug. Endelig bør det løbende overvejes, om økologiens reducerede kvælstofudledning giver mulighed for at regulere det økologiske landbrug smartere.

#Anbefaling 16 – Økologi skal være et virkemiddel i følsomme områder
Der er behov for at forbedre samarbejdet omkring økologisk drift som virkemiddel på og omkring følsomme arealer med natur- og drikkevandsinteresser, og plejegræsordninger skal gøres mere fleksible.

#Anbefaling 17 – Det skal være lettere at få og administrere spisemærket
Reglerne for at få et spisemærke i guld (90-100 procent økologi) bør gøres mere fleksible, således at spisestederne selv bestemmer, hvordan de bruger de sidste ti procent.

#Anbefaling 18 – Det skal være lettere at sælge friskbagt brød og kødudskæringer økologisk
Økologisk brød og nyopskåret økologisk kød er ikke særlig udbredt hos bageren, slagteren eller i delikatesseafdelingen i dagligvarebutikkerne, fordi reglerne opleves som besværlige og ufleksible. Mindre tilpasninger i det administrative setup kan være afgørende for, at bagere og slagtere i højere grad kan komme med på den "økologiske bølge". Der bør også findes løsninger, så detailleddet får bedre mulighed for at sælge økologisk frugt og grønt i løs vægt, når der ikke er risiko for sammenblanding med tilsvarende konventionelle fødevarer.

#Anbefaling 19 – Økologiens finansieringsmuligheder skal styrkes
De økologiske landmænds adgang til risikovillig kapital bør styrkes, økologernes markeds- og forretningsforståelse bør styrkes, og det økologiske landbrug bør blive bedre til at reducere risici i forhold til store driftstab og prispres ved overproduktion.

#Anbefaling 20 – Økologien skal have flere unge landmænd
Økologierhvervet skal arbejde for at styrke adgangen til risikovillig kapital til yngre økologer samt udbrede alternative samarbejds- og ejerformer.

#Anbefaling 21 – Landbrugs- og fødevareuddannelsernes økologiske kompetence skal styrkes
Den økologiske faglighed skal generelt forbedres på landbrugsskolerne og fødevareuddannelserne, og økologi skal tænkes mere tværfagligt, så de nye økologer allerede fra starten lærer at tænke på tværs af værdikæden.

#Anbefaling 22 – Øget efteruddannelse og kompetenceudvikling
Der er behov for en styrket efteruddannelsesindsats. Særligt i forhold til de økologiske landmænds forretnings- og markedsmæssige forståelse.

#Anbefaling 23 – Økologien skal trække flere turister til landdistrikterne
Der bør nedsættes en arbejdsgruppe, der skal kortlægge potentialerne for en øko-turismeindsats i Danmark. Det økologiske turismepotentiale bør desuden synliggøres over for danske og udenlandske turister, ligesom det økologiske spisemærke bør designes i nye sprogversioner for at understøtte kommunikation med turister.

#Anbefaling 24 - Økologi skal være en driver for regional og lokal erhvervsudvikling
Der bør udarbejdes en case-samling med gode eksempler, som kan tjene som inspirationskilde for både private og offentlige aktører, der ønsker at bruge økologien som fundament for lokal og regional udvikling. Samtidig bør samarbejdet mellem by og land om en bæredygtig udvikling og fødevareforsyning styrkes.

#Anbefaling 25 – Danmark skal være kendt som verdens økologination
Danmark bør brandes som verdens førende økologination, ligesom økologien bør være en integreret del af den danske fødevarefortælling.

Læs mere uddybende om de 25 anbefalinger her

Dokumentation

Medlemmer i erhvervsteamet

Ud over Henrik Biilmann, direktør for Friland A/S, der er formand for teamet, består Det økologiske erhvervsteam af følgende 15 medlemmer:

- Bent Graakjær, ejer af Westergaards Hotel og formand for Regional Madkultur Vestjylland
- Brian Tholstrup Nybo, administrerende direktør i Aurion A/S
- Claus Juel Jensen, tidligere administrerende direktør i Netto
- Jørgen Nicolai Nielsen, CEO i Northern Greens
- Jytte Tandrup, underdirektør i De Samvirkende Købmænd
- Kirsten Lund Jensen, økologichef i Landbrug & Fødevarer
- Laurent Ponty, kategoridirektør i Arla Danmark
- Merete Holst, administrerende direktør i Meyers Contract Catering
- Poul Erik Jørgensen, landbrugsdirektør i Nykredit
- Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening
- Poul Pedersen, direktør i andelsmejeriet Thise A/S
- Simon Clemens, kok og brødmand i Brød & Co
- Svend Brodersen, ejer af Gram Slot
- Thomas Roland, CSR-chef i COOP
- Vivi Kjersgaard, produktchef i Hørkram Foodservice A/S


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00