Holstein: Villadsen overtager et parti i god form, men hun kan hurtigt komme i ilden

ANALYSE: Enhedslistens udskiftning på lederposten vil ikke rokke ved partiets pragmatiske stil, men de røde linjer vil blive fastholdt. Mai Villadsen kan andet og mere end det grønne, vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Med Mai Villadsen i chaufførsædet kan Enhedslisten fortsætte sin succesfulde linje, hvor man balancerer mellem det pragmatiske og de røde linjer.

Det vurderer Altingets politiske kommentator på dagen, hvor Pernille Skipper har trukket sig som følge af partiets rotationsprincip, og hvor partiets klimaordfører har overtaget posten som politisk ordfører.

”Villadsen er en repræsentant for den linje, som også Skipper og Johanne Schmidt-Nielsen repræsenterede. En ret pragmatisk linje, hvor Enhedslisten kan være med i finanslove og vælger sine ultimative kampe med omhu,” siger Erik Holstein.

Med Villadsen i spidsen vil Enhedslisten fortsat forsøge at appellere bredt – også udover det helt klassiske venstrefløjssegment, vurderer han:

"Jeg tror, Villadsen er et godt valg. Med hende i spidsen kan Enhedslisten fortsat konkurrere med SF om at være det største venstrefløjsparti.”

Mere folkelig end Skipper
Hvad skal vi forvente i forhold til partiets strategi og linje med Villadsen som frontfigur. Vil det hele fortsætte som hidtil?

”Den pragmatiske strategi vil blive fastholdt, men det er vigtigt ikke at overfortolke pragmatismen. Enhedslisten stiller ikke ultimative krav på udlændingepolitikken, hvor man har et klart flertal i befolkningen imod sig. Men det betyder ikke, at partiet holder igen på alle områder. Enhedslisten kritiserede den grønne skattereform i skarpe vendinger – og her var det netop klimaordfører Mai Villadsen, der var i front," påpeger Erik Holstein.

Er der ingen væsentlige forskel på Mai Villadsen og Pernille Skipper?

”De er forskellige typer: Skipper er super dygtig og velargumenteret, men hun har også et lille strejf af akademisk overklasse over sig. Her er Villadsen måske lidt mere folkelig, hun er vokset op i en socialdemokratisk lærerfamilie i Vestjylland.” 

Mai Villadsen er kendt som klimaordfører, men kampen mod ulighed er også en af Enhedslistens mærkesager. Hvor stærk er Villadsen på den dagsorden - kan hun andet end det grønne?

”Ja. I modsætning til Maria Gjerding, der senere gik til Danmark Naturfredningsforening, er Mai Villadsen ikke kun en grøn politiker. Hun er mindst lige så rød, så kampen mod uligheden vil blive prioriteret lige så højt. Kun med at holde fast i uligheds-dagsordenen kan Enhedslisten blive ved med at appellere bredt,” vurderer Erik Holstein.

Læs også

Overtager et parti i god form
Nu stopper Pernille Skipper som leder. Hvad har hun betydet for partiet?

”Pernille Skipper var kørt i stilling længe før, Johanne Schmidt-Nielsen stoppede. Hun har ikke helt Schmidt-Nielsens folkelighed, men Skipper har været en god frontfigur, der har været i stand til at holde Enhedslisten stabilt på et højt niveau,” siger Erik Holstein. 

Hvor har Skipper placeret partiet? Hvad er det for en hovedopgave, Villadsen overtager?

”Mai Villadsen overtager et parti i god form, men hun kan hurtigt komme i ilden. Det mest sprængfarlige område er klima, hvor Enhedslisten slet ikke er tilfreds med regeringens ambitionsniveau. Det er ikke sandsynligt, at Enhedslisten klipper regeringen, men sker det, bliver det uden tvivl på klimaområdet,” vurderer den politiske kommentator.

Det er ikke sandsynligt, at Enhedslisten klipper regeringen, men sker det, bliver det uden tvivl på klimaområdet.

Erik Holstein
Politisk kommentator

Kampvalg
Den største udfordring for Mai Villadsen bliver i første omgang, at hun lynhurtigt skal omstille sig til rollen som frontfigur, mener Erik Holstein:

"Selvom det har været klart i nogle måneder, at Mai Villadsen blev den nye leder, har hun ikke haft nær så lang en forberedelsestid som Skipper. Villadsen har også kun været folketingsmedlem siden valget. Før det havde hun politisk erfaring som rådgiver i Enhedslisten, men der er alligevel langt til rollen som spydspids," siger han. 

Er der nogen i Enhedslisten, der står skuffede tilbage, som gerne ville have haft posten som politisk ordfører?

”Victoria Velasquez, Rune Lund, Rosa Lund og veteranen Søren Søndergaard har alle været nævnt. Det så en tid ud til, at Rosa Lund var favorit, men da det kom til stykket, blev det et kampvalg mellem Mai Villadsen og Søren Søndergaard," fortæller Erik Holstein.

Det vil dog formentlig ikke betyde dårligt stemning i partiet, vurderer han.

"Søren Søndergaard er en af Enhedslistens stiftere, og han vil bakke loyalt op," siger Erik Holstein. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

Pernille Skipper

Politisk kommentator, formand, Coop, fhv. MF og politisk ordfører (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00