Debat

Invasive arter - et stigende problem i Danmark

DEBAT: Det danske plante- og dyreliv trues af invasive arter, der er svære at udrydde, når først de er her. Det kalder på politisk handling, skriver Egon Østergaard, formand for Dansk Ornitologisk Forening.

Det er nødvendigt at prioritere hvilke invasive arter, der skal bekæmpes. Det mener Egon Østergaard, formand for Dansk Ornitologisk Forening. 
Det er nødvendigt at prioritere hvilke invasive arter, der skal bekæmpes. Det mener Egon Østergaard, formand for Dansk Ornitologisk Forening. 
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Arter som iberiske skovsnegl (dræbersnegl), mink, mårhund, bjørneklo og rynket rose ændrer naturens balance i en uheldig retning, og de er med til at sætte den naturlige biodiversitet under stadigt større pres. 

Egon Østergaard
Formand i Dansk Ornitologisk Forening
Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til: [email protected]

Af Egon Østergaard
Formand for Dansk Ornitologisk Forening (DOF)

Danmarks plante- og dyrearter er i stigende omfang også truet af eksotiske arter, der kommer hertil med menneskers hjælp fra udlandet og spreder sig i den danske natur. DOF efterlyser en bedre prioritering af, hvilke invasive arter vi skal bekæmpe hvor - og hvordan.

Fisk fra andre verdensdele, der kommer hertil med skibes ballastvand og fortrænger fisk i de danske fjorde og have. Planter, der kommer til landet som frø fra ferierejser og vokser, hvor de naturligt forekommende planter skulle have vokset. Undslupne bur-rovdyr, der æder løs af vores fugle og andre dyr.

Svære betingelser for dyr og planter
Hundredevis af invasive dyre- og plantearter spreder sig i naturen, ikke mindst i Danmark.
Det er eksotiske arter, der ikke er kommet naturligt hertil, men er spredt rundt i verden med menneskets hjælp.

Arter, som ikke hører naturligt til i Danmark, er et stigende problem i Danmark. Flere typer natur, flere slags planter og flere arter dyr får enten sværere livsbetingelser eller fortrænges helt af de invasive arter.

Det er et stort problem, som vi er nødt til at handle på nu og fremover for at begrænse følgerne for Danmarks natur og biodiversitet.

Arter som iberiske skovsnegl (dræbersnegl), mink, mårhund, bjørneklo og rynket rose ændrer naturens balance i en uheldig retning, og de er med til at sætte den naturlige biodiversitet under stadigt større pres.

Sortmundet kutling er nu ved at være den mest almindelige fiskeart i vandet ved Lolland. Stillehavsøsters spreder sig kraftigt i Vadehavet frem for de naturlige blåmuslinger.

Bedre prioritering ønskes
Men mange flere invasive arter truer med at sprede sig til Danmark, og de igangværende klimaændringer hjælper mange af de invasive arter yderligere på vej.

De invasive arter er nu så stort et problem i den oprindelige danske natur, at Dansk Ornitologisk Forening efterlyser en effektiv handling og prioritering af bekæmpelsen.

Hvis vi skal forsøge at udrydde dem alle, vil det kræve mange flere penge til naturforvaltning i Danmark, end vi bruger i dag. Derfor er det nødvendigt med en nøje prioritering af, hvilke invasive arter vi skal bekæmpe hvor - og hvordan.

Svære at udrydde

Arterne kommer primært til Danmark med menneskers ufrivillige hjælp, mens andre er udsatte eller udplantede og har bredt sig herfra. Vi rejser mere, vi importerer flere varer fra eksotiske lande, og mere transport af varer spreder arter på tværs af deres naturlige udbredelsesområder.

Det absolut vigtigste er at begrænse tilgangen af nye invasive arter, fordi erfaringen viser, at det er nærmest umuligt at udrydde de invasive arter igen, når først de har slået sig ned i danske natur.

Politikerne står lige nu med en gylden mulighed i hænderne for at handle på den rigtige måde. De skal til at tage stilling til Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger og Naturplan Danmark. Så det er nu, de skal træffe de rigtige beslutninger om at prioritere deres indsats, og det vil vi gerne hjælpe med.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Egon Østergaard

Formand, Dansk Ornitologisk Forening
lærer (Nr. Nissum Seminarium 1981)

0:000:00