Debat

Jægerne: Brede forlig skal sikre naturens genrejsing

DEBAT: Naturen kan kun reddes gennem brede forlig, der rækker årtier ud i fremtiden. Socialdemokratiet og Venstre bør derfor finde sammen om et nationalt kompromis for en langsigtet og storstilet genrejsning af den danske natur, skriver Claus Lind Christensen.

Mette Frederiksen og&nbsp; Lea Wermelin bør invitere alle partier til en bred politisk drøftelse af, hvordan man kan vedtage en plan for den danske natur, skriver Danmarks Jægerforbund (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)<br>
Mette Frederiksen og  Lea Wermelin bør invitere alle partier til en bred politisk drøftelse af, hvordan man kan vedtage en plan for den danske natur, skriver Danmarks Jægerforbund (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Claus Lind Christensen
Formand for Danmarks Jægerforbund

Naturens tilstand i Danmark er på stort set alle områder i så elendig forfatning, at kun et bredt samarbejde over midten i dansk politik kan løse den opgave af historiske dimensioner.

Der skal politisk tages fat, som vi ikke har set før.

Heldigvis har mulighederne for at gøre netop det aldrig været bedre. Valgets tale kan vel næppe tolkes på anden måde, end at en meget stor andel af vælgerne vil have reelle forbedringer af naturen og en ambitiøs klimaindsats.

Jeg foreslår, at der årligt sættes en halv milliard kroner af på finansloven til genrejsning af den danske natur.  Pengene skal sættes af hvert år, og det skal være nye penge.

Claus Lind Christensen
Formand for Danmarks Jægerforbund

I mit indlæg her vil jeg fokusere på miljø- og naturdelen. For mange kommer uforvarende til at blande begreberne sammen, og det er en stor skam. Klimaindsatsen er overordentlig vigtigt, men det er indsatsen for at stoppe tabet af biodiversitet og levesteder også.

For mens klimaindsatsen er voldsomt kompleks og forbundet med store usikkerheder omkring løsninger, effekt og økonomi, så er indsatsen for en bedre natur i Danmark det stik modsatte.

Det tabte skal genvindes
Danske forskere har i årevis vidst, hvad der skal til for at forbedre naturen og miljøet i Danmark. 

Der er skrevet flere rapporter og handlingsplaner, og det er mit indtryk, at det, der mangler, er politisk prioritering – på tværs af Folketinget.

Som jeg læser det politiske landskab, så er opbakningen til stede, og nu er tiden kommet til at sætte handling bag ordene.

Jeg håber derfor, at statsminister Mette Frederiksen og miljøminister Lea Wermelin inviterer alle Folketingets partier til en bred politisk drøftelse af, hvordan man kan vedtage en plan for den danske natur, der rækker 20,30, 40 år ud i fremtiden.

Vi er kommet til det punkt i Danmarkshistorien, hvor vi skal lave en omvendt Dalgas, som jo menes at have sagt "Hvad udad tabes, skal indad vindes" (det var vist digteren H.P. Holst, der skrev det), da heden blev plantet til.

I dag bør vi skrive citatet om, så det i stedet kommer til at lyde: "Hvad indad blev tabt, skal indad genvindes".

Vi skal have genrejst den danske natur, og vi skal sætte penge af til det. Nye penge.

Læs også

Afsæt en halv milliard på finansloven
Med det mener jeg, at befolkningen har krævet af politikerne, at de reelt prioriterer indsatsen for et renere miljø og en vildere natur. 

Og i politik er prioriteringer lig med penge. Derfor er jeg også sikker på, at befolkningen er klar til at acceptere disse prioriteringer.

Jeg foreslår, at der årligt sættes en halv milliard kroner af på finansloven til genrejsning af den danske natur. 

Pengene skal sættes af hvert år, og det skal være nye penge. Er det ikke det, så er vi jo ude i greenwashing, og det kan jeg ganske enkelt ikke tro kan være nogens intention.

Dokumentation

Temadebat: Hvordan bekæmper vi naturkrisen?

Regeringen vil den kommende tid udarbejde en ny natur- og biodiversitetspakke. Arbejdet med pakken blev sparket i gang med en stor konference på Marienborg.

Altinget Miljø har inviteret alle deltagerne på Marienborg-mødet til at komme med deres bud på, hvad der skal være i natur- og biodiversitetspakken.

Naturdebatten vil løbe hen over de kommende måneder med indlæg fra over 30 forskellige aktører.

Du kan se hele listen over deltagerne i debatten her:

I Altingets temadebatter inviteres en række aktører til at skrive et debatindlæg om et aktuelt emne.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Lind Christensen

Formand, Danmarks Jægerforbund
værktøjskonstruktør (Skive Tekniske Skole 1992), diplomleder (Vejle Teknisk Skole 1999)

0:000:00