K kræver 50.000 hektar urørt skov på finansloven

NATUR: Staten skal udlægge 50.000 hektar urørt skov, lyder det fra Konservative, der har præsenteret forslaget under de verserende finanslovforhandlinger. WWF jubler. Venstre vil tage det i forhandlingerne.

"Vi har selv stillet forslag om at udtage 50.000 hektar statsejet skov til urørt skov, og vi har et forslag om penge til genopretning af noget natur i kommunerne," siger partiformand Søren Pape Poulsen (K).
"Vi har selv stillet forslag om at udtage 50.000 hektar statsejet skov til urørt skov, og vi har et forslag om penge til genopretning af noget natur i kommunerne," siger partiformand Søren Pape Poulsen (K).Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scandpix
Hjalte T. H. KragesteenErik Holstein

Konservative vil udlægge intet mindre end 50.000 hektar af statsskovene til urørt skov.

Og forslaget har været på bordet i de igangværende forhandlinger om finansloven, lyder det fra partiformand Søren Pape Poulsen (K):

"Vi har selv stillet forslag om at udtage 50.000 hektar statsejet skov til urørt skov, og vi har et forslag om penge til genopretning af noget natur i kommunerne," siger han.

I foråret foreslog de fire blå partier at udlægge 20 procent (25.000 hektar) af statsskovene til urørt skov med det argument, at det er det mest effektive virkemiddel til forbedre den biologiske mangfoldighed.

Fakta
Genopretning af natur
Vi ønsker at støtte kommunerne i at genoprette den del af naturen, de holder allermest af. Derfor afsætter vi en pulje på 100 millioner kroner, som kommunerne kan søge. Jo større en andel af projektet kommunen er villig til at betale, jo større er sandsynligheden for at få del i puljen. Det bliver dermed kommunerne, der selv vurderer, hvilke naturområder, borgerne vil få mest ud af at få genoprettet. Kommunerne skal dokumentere, at der er behov for en genopretning, og pengene skal gå til naturen og kun i begrænset omfang til bedre adgang til naturen. Vi har tidligere set, at kommunerne selv er en velfungerende drivkraft, når det kommer til at værne om den lokale natur. Et eksempel er projektet om Nationalpark Kongernes Nordsjælland, som vi støtter i Det Konservative Folkeparti, et andet eksempel er kampen mod sandsugning i Øresund. I førnævnte beløb skal der også findes plads til følgende initiativer.

Kilde: Konservative

Nu presser Konservative på for ikke bare at indfri det blå beslutningsforslag om at udlægge 20 procent statsskov (25.000 hektar). Partiet ønsker at fordoble indsatsen i statsskovene til 40 procent. Ud over skovene vil partiet også afsætte en pulje på 100 millioner kroner til natur-genopretning, som kommunerne kan søge om midler fra (se fakta).

Prisen vækker bekymring 
Prisen på det konservative forslag kendes ikke, men 25.000 hektar koster ifølge Naturstyrelsen mellem 30 og 40 millioner kroner om året. Konservative har ikke peget på konkrete besparelse til at finansiere indsatsen, men henviser til, at regeringen har afsat en forhandlingspulje på 1,7 milliarder kroner.

Det vil være det absolut mest betydningsfulde og største naturgenopretningsprojekt i Danmark nogensinde.

Thor Hjarsen
Biolog, WWF

Miljøminister Eva Kjer Hansen (V) har tidligere varslet en naturpakke til næste år, hvor netop urørt skov vil være et centralt virkemiddel. Men hun har ikke villet garantere, at man ender med en indsats i 20 procent af statsskovene, fordi det også afhænger af økonomien.

"Jeg har bedt ministeriet om at lave nogle forskellige scenarier til mig. Og jeg er også nødt til at se på, hvad tabet af indtægter er, når der ikke kan drives skovhugst," sagde hun til Altinget i august, hvor hun i øvrigt berettede om bekymrede miner rundtom i ministeriet.

Også Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har åbnet for at slække på målsætningen, hvis det skulle vise sig for dyrt.

Det største nogensinde
At Konservative vil trække i den anden retning, udløser jubel fra WWF. Biolog Thor Hjarsen er voldsomt begejstret for forslaget:

”Hvis det her bliver gennemført, så vil det være et kæmpe fremskridt. Det vil være det absolut mest betydningsfulde og største naturgenopretningsprojekt i Danmark nogensinde,” siger han og fortsætter:

”Der er ingen tvivl om, at den danske natur og de rødlistede arter vil få stor gavn af sådan et projekt.”

Godt for turismen
Men det vil ikke kun være en gevinst for dyr og planter, påpeger Thor Hjarsen:

”Når man lægger mere urørt skov, vil det også give helt nye muligheder for naturoplevelser i Danmark. Der er også et stort turismepotentiale."

Han mener, at det skov, der er udpeget til at ligge urørt de senere år, har været for småt og for fragmenteret. I den forbindelse opfordrer han til, at man udpeger de områder, der har den største effekt.

Og i den forbindelse mener han, at der også bør være fokus på de private skove.

”Der er også meget store naturværdier i private skove, som ikke håndteres med det konservative forslag,” siger Thor Hjarsen.

Ikke et hovedkrav
Regeringspartiet Venstre er fåmælt om det konservative krav. Det var ikke muligt at få en kommentar fra finansordfører Jacob Jensen, og miljøordfører Erling Bonnesen henviser til, at der pågår forhandlinger.

”Jeg har ingen kommentarer. Der er tale om finanslovforhandlinger,” siger han.

Det hører med til historien, at naturen ikke er blandt Konservatives hovedkrav til finansloven. Mandag meldte Søren Pape Poulsen ud i en pressemeddelelse, at partiet har tre primære krav til forhandlingerne.

Det handler om lavere grundskyld, flere penge til politiet og en højere ulandsbistand, end regeringen lægger op til. Naturen stod der ingenting om.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erling Bonnesen

MF (V)
revisor (1989)

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00