Debat

Virksomhed: EU's nye kemiregler kan komme i vejen for alt fra solcreme til elbiler

Hvis reglerne bliver for rigide, risikerer EU's strategi for bæredygtig kemi at forværre forholdene for forbrugere og virksomheder. Der er brug for en videnskabelig og risikobaseret tilgang på området, skriver Mark Meier fra kemivirksomheden Basf.

Hvad der umiddelbart kan ligne en vigtig og nødvendig regulering af kemiske stoffer kan komme med en høj pris for samfundet uden at give klare fordele, skriver Mark Meier.
Hvad der umiddelbart kan ligne en vigtig og nødvendig regulering af kemiske stoffer kan komme med en høj pris for samfundet uden at give klare fordele, skriver Mark Meier.Foto: BASF SE
Mark Meier
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hos Basf hilser vi EU's nye strategi for bæredygtig kemi nye velkommen. Vi støtter målsætningen om kemiske produkter med en forbedret sikkerhed for både sundhed og miljø. Men vi er samtidig bekymrede for, om strategien ender med at få den modsatte effekt.

Hvis strategien gennemføres som foreslået, vil det i værste fald betyde, at en lang række vigtige produkter for sundhed og miljø ikke længere vil være tilgængelige for hverken forbrugere eller virksomheder.

Det drejer sig blandt andet om UV-filtre i solcremer, som beskytter huden mod solens skadelige stråler, og materialer til batterier i bilindustrien, som er afgørende for omstillingen til elbiler.

Hvis reglerne er for rigide, kan vi få den modsatte effekt, og vil ikke kun ramme den kemiske industri, men samtlige virksomheder

Mark Meier
Vicepræsident, Basf

Dertil kommer forskellige desinficerende produkter og rengøringsmidler til blandt andet sundhedssektoren, energibesparende isoleringsmaterialer og en række materialer, som bruges til vindmøller og solceller.

De nævnte produkter risikerer at blive fortid, og de er blot nogle få eksempler for at illustrere pointen.

Mængden af kemi er afgørende

Grunden til vores bekymring er forslaget om en ny risikovurdering af kemi.

I dag anvendes en risikovurdering af stofferne, som tager hensyn til faren ved et kemikalie - det vil sige den teoretiske evne til at gøre skade - og eksponeringen, det vil sige det niveau, som vi er udsat for.

Når vi taler om kemi, så er det mængden, der gør forskellen. Det er der talrige eksempler på, og jeg kan her pege på noget så almindeligt som salt. Det er vigtigt for vores helbred, at vi får salt hver dag, men i moderate mængder. Salt i for store mængder kan gøre skade.  

Et kemisk stof kan godt have en teoretisk evne til at gøre skade, men lav risiko for at skaden sker.

Eksempelvis kan noget batterimateriale være skadeligt for både mennesker og miljø, hvis det havner i naturen eller optages i kroppen. Men hvis det håndteres af uddannet personale, og materialet bortskaffes eller genanvendes korrekt, så er den faktiske risiko for skade lav.

En høj pris for samfundet

De nye kriterier medfører en bredere og mere generel tilgang til risikovurdering, hvor man kun vurderer et stof ud fra den teoretiske påvirkning af sundhed og miljø. Man ser bort fra den i øvrigt velaccepterede videnskabelige tilgang, hvormed farlige kemikalier kan håndteres sikkert.

Vi er enige om målet med den nye kemikaliestrategi, men ikke om vejen derhen

Mark Meier
Vicepræsident, Basf

Konsekvensen kan blive, at flere kemiske stoffer end nødvendigt ikke længere kan anvendes, selvom de er vigtige for den grønne omstilling eller sundheden.

Hvad der umiddelbart kan ligne en vigtig og nødvendig regulering af kemiske stoffer kan komme med en høj pris for samfundet uden at give klare fordele.

Vi tror på, at der findes en vej, hvor vi kan nå EU's ambitiøse mål om mere bæredygtig kemi ved både at udfase og finde alternativer til de stoffer, der kræver regulering. Også uden at det sker på bekostning af stoffer, som både er vigtige og sikre at anvende i dag.

Alle virksomheder kan blive påvirket

Vi vil derfor opfordre til, at lovgivningen udover de politiske mål også tager afsæt i risikobaseret analyse, hvor man ikke kun vurderer kemiens egenskaber, men også tager hensyn til, hvordan og hvor meget mennesker og miljø bliver påvirket.

Der er meget på spil, og derfor er det vigtigere end nogensinde, at industri, myndigheder og andre relevante interessenter arbejder sammen for at tage vare på sundhed og miljø.

Læs også

Hvis reglerne er for rigide, kan vi få den modsatte effekt, og vil ikke kun ramme den kemiske industri, men samtlige virksomheder der anvender kemiske produkter. Potentielt vil alle virksomheder blive påvirket.

Vi er enige om målet med den nye kemikaliestrategi, men ikke om vejen derhen. Vi vil opfordre til, at de kommende politiske beslutninger træffes med en videnskabelig og risikobaseret tilgang i dialog med alle interessenter på området. Vi deltager gerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mark Meier

Vice President, Norden og Baltikum, BASF

0:000:00